at a glance
Top

είμαι δασκάλα

κείμενο | άννα- μαρία χατζή */* φωτογραφίες | άννα- μαρία χατζή */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

μια ζωή...

Είμαι δασκάλα.

Αυτό σημαίνει ότι έχω μια τάξη είκοσι παιδιών, διακοπές τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τρεις μήνες το καλοκαίρι και τις αργίες και σχολάω από τη δουλειά μου στις 13:30. Α! Και δεν δουλεύω και τα Σουκου!

Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι ζω σ’ ένα χωριό της Ελλάδας, και του χρόνου μπορεί να είμαι σ’ ένα άλλο χωριό. Μπορεί να μείνω κι εδώ χρόνια, γιατί βρήκα τους ανθρώπους μου και θέλω να μείνω. Έχω είκοσι μαθητές που μπορεί να είναι στο ίδιο σχολείο, μπορεί να είναι και σε δυο-τρία σχολεία της περιοχής. Βγάζω 800€ κι αν έχω και μεταπτυχιακά και μόρια και γλώσσες και σεμινάρια που έδωσα του κόσμου τα λεφτά για να τα κάνω, και του κόσμου τις ώρες για να διαβάσω, βγάζω ένα καλό χιλιαρικάκι! Άντε 1.100 παραπάνω δε βγαίνω. Μετά τη δουλειά κάθομαι να διαβάσω, για να προετοιμάσω τα μαθήματά μου μέχρι τις 22:00 (ποτέ) και μετά πλένω τα πιάτα, μαγειρεύω ένα φαγητό για τρεις μέρες, βάζω πλυντήριο, κάνω ένα μπάνιο και κάποια στιγμή ελπίζω να κοιμηθώ πριν τις δώδεκα (ποτέ).

Αυτό ακόμα, σημαίνει ότι είμαι αναπληρώτρια σε κάποιο αστικό κέντρο και πηγαίνω σε τρία διαφορετικά σχολεία το πρωί και το απόγευμα κάνω ιδιαίτερα. Βγάζω 800€ (αν είμαι τυχερή). Μπορεί να δουλεύω σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο από το πρωί μέχρι το απόγευμα, με τα ίδια λεφτά που παίρνει ένας νεοδιόριστος, γιατί πίστευα ότι θα είναι καλύτερα, αλλά μάντεψε! Μπορεί να είμαι νέα μητέρα, μπορεί να μένω με τους δικούς μου ή ακόμα και να μένω μόνη μου και να ήρθα στην πόλη για μια νέα αρχή. Τα Σουκου κάνω προετοιμασία για τα μαθήματα όλης την εβδομάδας, πάω σούπερ μάρκετ, μαγειρεύω, καθαρίζω το σπίτι μου, βάζω κανένα πλυντήριο και αν είμαι και νέα μαμά κάνω όλα αυτά επί δέκα κάθε μέρα. Αν δεν είμαι, πρέπει να δω και τους φίλους μου ή τον/την σύντροφό μου, αν είμαι καινούργια στην πόλη την έβαψα, πρέπει να βγω να κοινωνικοποιηθώ!

Αυτό μπορεί και να σημαίνει ότι είμαι εξήντα χρονών, έχω κουραστεί και δεν έχω την ενέργεια που είχα στα τριάντα και στα σαράντα και νιώθω ότι δεν μπορώ να υποστηρίξω πια μια τάξη. Θέλω να φανώ χρήσιμη μ’ έναν άλλο τρόπο, δεν θέλω να κλείσει αυτός ο κύκλος με αγανάκτηση. Γυρνάω στο σπίτι μου εξαντλημένη και τα μεσημέρια ξεκουράζομαι όσο μπορώ. Τα απογεύματα κάνω έναν καφέ και διαβάζω, διορθώνω, ξαναδιαβάζω και ξαναδιορθώνω. Θέλω να βγω στη σύνταξη, αλλά όχι δεν μπορώ, γιατί πρέπει πρώτα το νευρικό μου σύστημα να εξαντληθεί πλήρως, όχι από την τάξη, αυτό είναι το λιγότερο, αλλά από όλα τ’ άλλα που πλήττουν το επάγγελμα το οποίο αγαπώ και υπηρετώ τριάντα χρόνια. Οι συμπάσχουσες συνάδελφοι ξέρουν σε τι αναφέρομαι.

Αυτό τέλος, σημαίνει ότι δεν έχει τέλος. Είμαι δασκάλα σημαίνει όλα αυτά και άλλα περισσότερα. Ότι είμαι 27 χρονών, 32, 45, 50, 58, 62, έχω έναν μαθητή ή τρεις ή τριάντα τρεις, του χρόνου ξέρω που θα είμαι ή δεν ξέρω ή δεν είμαι πουθενά, ότι διαβάζω για να πάρω πτυχίο, μεταπτυχιακό, αγγλικά, γερμανικά, σουηδικά ή ότι δεν διαβάζω άλλο γιατί πόνεσε το κεφάλι μου, το μωρό κλαίει και θέλω να βγω να δω τους φίλους μου. Με την πρώτη ευκαιρία συζητάω τα προβλήματα που συναντώ με τους μαθητές μου, τους σκέφτομαι, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτόν που του αρέσει η θάλασσα; πως πρέπει να το πω; το είπα καλά; δεν με κατάλαβαν πρέπει να το ξαναπώ αλλιώς, πάλι δεν με κατάλαβαν, γαμώτο, μήπως να το διαβάσω από αλλού; Επιμένω, υπομένω, απογοητεύομαι, θυμώνω, εξαντλούμαι, δεν έχω άλλη υπομονή, να κάνω αίτηση, να διαβάσω, πότε είναι οι διορισμοί; το ιδιωτικό το σκέφτεσαι; έχω περάσει κι από εκεί, κανένα ιδιαίτερο, μελέτη, κδαπ, παιδότοποι, πάρτυ, φύλαξη κι αυτό, κι εκείνο και τ’ άλλο, το παράλλο,  ΣΤΟΠ!

Αυτά δεν σημαίνουν δασκάλα.

Δασκάλα σημαίνει ελευθερία, αλληλεγγύη, φροντίδα, μάθηση, μαγεία, αγάπη.

Είμαι δασκάλα σημαίνει διαλέγω να κάνω ένα ταξίδι, για να μάθω τι σημαίνει ζωή. Στο ταξίδι αυτό, έχω μαζί μου τους καλύτερους δασκάλους: τα παιδιά, το φως, το χαμόγελο, την αγκαλιά, την αγνότητα, τη μαγεία. Αυτά που μια βδομάδα μακριά τους μοιάζει αιώνας και δεν βλέπω την ώρα να τα ξαναδώ. Αυτά που μου μαθαίνουν πως να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, αυτά που είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου. Στο τέλος, όλα είναι μαθήματα, πολύτιμα. Στο τέλος, μένει η χαρά, ο ενθουσιασμός, η συγκίνηση και οι αγκαλιές. Είμαι δασκάλα σημαίνει όταν κλείνει ένας κύκλος να ανυπομονώ για τον επόμενο.

Φυσικά και ισχύουν τα παραπάνω, είναι κι αυτά μέρος του ταξιδιού, είναι κι αυτά μέρος της ζωής, μέρος της Ελλάδας του 2022. Όμως, το να είσαι δασκάλα σημαίνει να βλέπεις πέρα απ’ αυτά.

Είμαι δασκάλα σημαίνει δύναμη.