at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Robin Beer

κείμενο | robin beer */* φωτογραφίες | αρχείο robin l*/* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Damn your love,
Damn your lies

Είμαι Λονδίνο. Για δουλειά. Ξανά δουλειά. Οι Fleetwood Mac παίζουν στο ραδιόφωνο. Ξαναθυμάμαι τη δόξα και τη νεανικότητα αυτής της πόλης: Παρά τα στολίδια της η πόλη δεν μπορεί να κρύψει τη ζωντάνια μιας άθλιας πολυπολιτισμικής μεγαλούπολης. Αυτή η ασχήμια της πολυκοσμίας είναι πιο όμορφη από τα στολίδια που επιλέγουν να της φορούν.

Πόσο χαίρομαι που μετά από τόσο καιρό επιστρέφω σε έναν κόσμο όπως τον κληρονομήσαμε και

πόσο χαιρομαι που βρίσκομαι  στη θέση να μπορώ πιθανώς να προσφέρω στην πιθανή αλλαγή που χρειάζεται να έρθει.

Θεσσαλονίκη στον ορίζοντα. Η πόλη που μας έχει αγκαλιάσει τόσο που αυτή τη φορά φέρνουμε την πρεμιέρα της νέας μας δημιουργίας. Γιατί; Για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω της σχέσης μας με την απαράμιλλη ομάδα του Θεάτρου Αυλαία, η οποία αντιπροσωπεύει αυτό που πάντα ψάχνουμε και σπάνια βρίσκεται – μια συνεργασία ισορροπημένη, δυνατή και πολύτιμη με βάση μια αληθινή κατανόηση της δυναμικής μεταξύ καλλιτέχνη και παραγωγού.

Να ‘μαστε! Ξανά επί σκηνής, με μια δουλειά in the making και στον πάγο για δυο χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Παρατεταμένη περίοδος κύησης, μια σειρά από false-starts, παρολίγον εκκίνηση, πολλές ενσαρκώσεις και παραλλαγές, προσθ-αφαιρέσεις και αλλαγές τελευταίας στιγμής…μια άσκηση υπομονής, οράματος και συνεργασίας. Όλα στο πνεύμα του «νέου κόσμου» που μας περιμένει να τον δημιουργήσουμε εμείς. Και ρωτάει και ρωτάμε: Τί πραγματικά χρειαζόμαστε; Τί μπορούμε να πετάξουμε; Πώς να, αυτό το ό,τι είναι να κάνουμε με αυτή τη νέα συνειδητότητα που μας διακατέχει για το τι είναι σημαντικό και τι είναι κατάλοιπο από το παρελθόν;

 

Νά ‘μαστε. Εδώ είμαστε, ξανά επί σκηνής, με όλα τα εργαλεία μας – μια καταπληκτική κούκλα από τον άρχοντα της τέχνης αυτής, τον Άγγλο Nick Barnes, μάσκες υψηλής ποιότητας και απίστευτης αισθητικής της δικιάς μας Μάρθας Φωκά, το παρατηρητικό μάτι της σκηνογράφου Νατάσας Σταματάρη, την δύναμη και επιδεξιότητα του ηθοποιού/κουκλοπαίχτη Κωσταντή Μιζάρα, ο οποίος πρέπει να είναι ο μόνος στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο αυτό. Τα υπόλοιπα – κείμενο, μουσική, ήχο, φώτα και βίντεο – όλα δικά μας – των Fly Theatre. Έχουμε μια εμπιστοσύνη στο κοινό μας στην Θεσσαλονίκη που συμμετείχανε στην προηγούμενη μας δουλειά, την “Frida Κι Άλλο” – μας ξέρουν καλά, περιμένουν ένα επίπεδο ποιότητας και μακάρι να μην τους απογοητεύσουμε. Ναι, με αγχώνει. Αλλά χαίρομαι να βρίσκομαι εδώ και να μοιράζομαι μαζί σας δίκη μου δουλειά.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας νέας εποχής – ένα άνοιγμα πάλι πίσω στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα με μια ενθύμηση και ως νέα συνάντηση.  Λιγο δαρμένοι, λίγο ταπεινωμένοι από την απομάκρυνση τόσο μεγάλου μέρους της λεγόμενης ελευθερίας μας, των δομών μας, των δομών που είχαμε χτίσει γύρω μας.

Αλλά και πάλι λέω…

Χαίρομαι που επιστρέφω στον κόσμο που κληρονομήσαμε.  Χαίρομαι που είμαι σε θέση να το αλλάξω.

 

  • Ο Robin Beer από τους Fly Theater παρουσιάζει την νέα του δουλειά στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το “TOKU” από 4 έως 11 Νοεμβρίου