at a glance
Top

Backstage στα “Ερωτευμένα Άλογα”

κείμενο | νίκη ζερβού*/* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + κωστής χατζής */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Ερωτευμένα, ασυγκράτητα, συγκινητικά, άλογα

«Τίποτα δεν είναι ίδιο. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ίδιο»: με αυτά τα λόγια έκλεισε την πρόβα της, η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου με την ομάδα «Eν Δυνάμει» πριν ανέβουν ξανά στην σκηνή να παίξουν τα «Ερωτευμένα Άλογα». Η ομάδα «Εν Δυνάμει» αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, οι οποίοι περνούν μέσα από την παράσταση τους,  ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για τον έρωτα και τις σεξουαλικές σχέσεις.

Και είναι αλήθεια πως τίποτα δεν είναι ίδιο και τίποτα δεν πρέπει να είναι ίδιο. Ο καθένας βιώνει τις πιο προσωπικές του στιγμές και αυτά τα «τακ» που του συνταράσσουν την καρδούλα με διαφορετικό τρόπο. Μετά, έρχεται ένα ανελέητο χαμούρεμα (υπέροχη λέξη το «χαμούρεμα») και μετά… Χωρίς τον έρωτα είμαστε απλά οστά και χόνδροι. Άνθρωποι που κυνηγούν τον άλλον και διψούν να βιώσουν την ένωση, την ιδιαίτερη, μοναδική, ασυγκράτητη έλξη. Φυσικά μέσα στο παιχνίδι, υπάρχει η απογοήτευση, η στεναχώρια, ο πόνος και η ανάγκη, γιατί στον έρωτα συμβαίνουν όλα τα πράγματα μαζί, ταυτόχρονα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην παράσταση. Εικοσιεννέα άτομα επί σκηνής, τρέχουν τραγουδούν, χορεύουν, κυλιούνται, πιάνονται, αγαπιούνται, φιλιούνται και εξιστορούν ιστορίες περί σεξ και έρωτος. Σε ένα χωμάτινο δάπεδο και σκηνικό ένα δωμάτιο και ένα δέντρο σε δημιουργία Ευαγγελίας Κιρκινέ, παρακολουθούμε όλα αυτά τα ερωτευμένα άλογα να καλπάζουν και να μας συγκινούν. Οι χορογραφίες και η διδασκαλία κίνησης του Τάσου Παπαδόπουλου, δημιουργούν την αίσθηση της ατελείωτης δράσης και του ατέρμονου, ενώ οι ηθοποιοί στολίζουν με την κίνηση τους την σκηνή.

Η Ελένη Ευθυμίου έβαλε ένα πολύ δυνατό στοίχημα με τον εαυτό της και κέρδισε. Συνέθεσε έναν θίασο με πάρα πολλούς, πολύ διαφορετικούς και ξεχωριστούς ανθρώπους και δεν τους έκανε απλώς να συνεργαστούν αλλά και να αντιλαμβάνονται -ανά πάσα στιγμή- ο ένας την ύπαρξη του άλλου στην σκηνή. Από μόνοι τους, τόσο μεγάλοι θίασοι έχουν δυσκολία διαχείρισης, πόσο μάλλον όταν στην ομάδα υπάρχουν άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες. Η σκηνοθεσία πέτυχε, λοιπόν, όχι μόνο να μην γίνεται τροχοπέδη- ο όποιος διαχωρισμός μεταξύ των συντελεστών- αλλά, να συντίθεται ένα απόλυτα αρμονικό τοπίο ανάμεσα τους.

Την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» δεν μπορούμε να την κρίνουμε, ούτε να την τοποθετήσουμε στην κατηγορία μιας παράστασης, σαν αυτές που παρακολουθούμε συνήθως και ο λόγος δεν είναι η ύπαρξη ατόμων με αναπηρία. Ο λόγος είναι πως η σύνθεση του κειμένου, από την Ελένη Ευθυμίου και την ομάδα «Εν Δυνάμει» σε δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Ευτυχιάδου περνούν βαθιά, ολιστικά μηνύματα για τον έρωτα και το σεξ και πως η παράσταση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις που δεν πρόκειται να ξεχάσει ο θεατής και τον συγκινούν με την λέξη να εξυπηρετεί την ετυμολογία της: κουνάνε κάτι μέσα τους για πάντα. Δεν βγαίνεις ίδιος από το θέατρο, μαθαίνεις απίστευτα πράγματα, συνδέεσαι βαθιά και καταλαβαίνεις το απλό και το αυτονόητο. Όλοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα, όλοι είναι λίγοι χωρίς αυτόν και όλοι ψάχνουν τον «άλλον».