at a glance
Top

Στο Live των ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ στο We

κείμενο | νίκη ζερβού*/* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης

«Η ομάδα είναι μία»

Επιτέλους επιστρέψαμε στα αγαπημένα μας live στο WE κυρίες και κύριοι! Το έβλεπα στον ύπνο μου, το περίμενα πως και πως και επιτέλους ήρθε αυτή η μεγάλη ώρα. Και η αρχή έγινε μετά από δύο χρόνια με ένα τα παλαιότερα και καλύτερα συγκροτήματα της ραπ σκηνής. «1,2,3 η ομάδα είναι μία: ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ!».

Δημιουργήθηκαν το 2002 και αποτελούνταν 8 μέλη εκ των οποίων πλέον έχουν μείνει δύο: Ο Άσαρκος, ο Hatemost και δύο νέα μέλη, ο παραγωγός Vayne και ο Rigo στο μπάσο. Οι ίδιοι, βέβαια, ραπάρουν μαζί από το 1997 όταν ονομαζόντουσαν «ραψωδοί του μίσους». ΡΤΜ, λοιπόν, και μετά από 24 χρόνια έβγαλαν ένα άλμπουμ με τα ίδια αρχικά «Ροή του Μέλλοντος». Έπειτα από 6 επιτυχημένους δίσκους, οι ασυμβίβαστοι «ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ» κυκλοφόρησαν μια νέα δουλειά με εντελώς διαφορετικό ήχο και στοίχο από τις προηγούμενες. Και θα συνεχίσουν ακάθεκτοι «μέχρι να πέσει και ο τελευταίος. Όχι από μας, από όλους μας», όπως μας διαβεβαίωσε ο Άσαρκος.

Το Live ήταν και παρουσίαση δίσκου αν και για ό,τι ακολούθησε δεν ήταν υποψιασμένος κανείς, όπως συμβαίνει σε όλα τα Live τους. Οι ίδιοι δεν συνηθίζουν να φωνάζουν άλλους καλλιτέχνες στην σκηνή εκτός από τον 12ο πίθηκο και τους Επίλεκτους, αλλά σε αυτό το Live περάσαν από την σκηνή οι «Joker Two Face» και ο Μικρός Κλέφτης, ο οποίος ερμήνευσε  το «Δεύτε Λάβετε Στυλ» που είχε κυκλοφορήσει το 2001 με τους «ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ» και έκανε Freestyle με τον Άσαρκο μέχρι τελικής πτώσης. Είχαμε, έτσι την τιμή, να παρακολουθήσουμε το Flow των δύο καλύτερων Ελλήνων ράπερ στο Freestyle και να κοιτιόμαστε έκπληκτοι, πεπεισμένοι πως μπορούν να το κάνουν όλη μέρα χωρίς σταματημό. Στην συνέχεια οι “Joker Two Face” ξεσήκωσαν το κοινό με δύο κομμάτια τους και έτσι το Live μας έδωσε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να περιμένουμε.

Από την αρχή του Live ξεκίνησαν οι βουτιές από την σκηνή, όπως συνηθίζεται στα Live του συγκροτήματος. Ο Άσαρκος ήταν κάθετος «όποιος πέφτει από την σκηνή φτάνει μέχρι τον ηχολήπτη εδώ πέρα. ‘Η είμαστε απλοί γνωστοί ή μια οικογένεια». Τόσο απλά κι ωραία, με μια του κουβέντα ένωσε το κοινό το οποίο δεν σταμάτησε στιγμή να τραγουδάει, να χορεύει και να απολαμβάνει το Live. Υπάρχει ένα οπαδικό κλίμα στα Live τους, το οποίο, οι ίδιο καθιέρωσαν για πρώτη φορά στην ελληνική ραπ σκηνή, η λεγόμενη θύρα 23 και παραμένει ζωντανό εδώ και 20 χρόνια. Έτσι, στην ερώτηση τους προς το κοινό «περνάτε καλά;» η απάντηση τα τελευταία χρόνια είναι προφανής «ΓΚΟΟΟΛ».

Η υπέροχη αυτή συνάντηση έλαβε τέλος όπως συνηθίζεται στα Live των «ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ», με το κομμάτι «η χρονιά των δρόμων», το οποίο τραγούδησε το κοινό καθώς οι καλλιτέχνες αποχωρούσαν από την σκηνή. «Φιλήσαμε την σπίθα ένα βράδυ» στο WE και άναψε «στην καρδία μας πυρκαγιά». Περάσαμε υπέροχα, ανυπομονούμε για το επόμενο και θα σας αφήσω με μια ατάκα του Άσαρκού που μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό: «Πιστεύω πως ό,τι κι αν περνάμε τον τελευταίο καιρό, στο τέλος όλα ανθίζουν. Στο τέλος».