κείμενο | ευαγγελία μαμαλιόγκα */* φωτογραφίες | σταυρούλα ντολοπούλου */* επιμέλεια Ι νίκη ζερβού + γιώργος παπανικολάου
κείμενο | ευαγγελία μαμαλιόγκα */* φωτογραφίες | σταυρούλα ντολοπούλου */* επιμέλεια Ι νίκη ζερβού + γιώργος παπανικολάου
Στρίβω στην Πάικου και ανεβαίνω στον πρώτο όροφο του κτιρίου De Mayo, στον οποίο στεγάζεται η γκαλερί σύγχρονης τέχνης «The eye altering» . Τα σκαλιά είναι γεμάτα νεαρά άτομα, καθώς η γκαλερί έχει τα εγκαίνια της καινούργιας της έκθεσης, με τίτλο «The Prophecy». Πρόκειται για μία συλλογική έκθεση, με συμμετοχή 12 καλλιτεχνών.
Ο χώρος της έκθεσης ορίζεται με μία κουρτίνα, πάνω στην οποία βρίσκονται καρφιτσωμένα τα έργα. Είναι σκίτσα σε χαρτί, κάποια με ακαθόριστα σχήματα, τα περισσότερα χωρίς χρώματα, μόνο με μολυβιές. Κανένα από τα έργα δεν αναγράφει το όνομα του δημιουργού του.
Η ιδρύτρια της γκαλερί, Ελένη Γιαννακούλη, τονίζει την μεταμόρφωση που δέχτηκε ο χώρος για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη έκθεση, αφού η κουρτίνα τον μίκρυνε και τον έκανε πιο στρογγυλό. Ενώ μέχρι τώρα όλες οι εκθέσεις επιμελούνταν από την ίδια, αυτή είναι η πρώτη έκθεση στην οποία εμπιστεύεται εξωτερικό επιμελητή. Έτσι, με παραπέμπει στον Σταύρο Καπετάνιο.
Φανερά χαρούμενος για τα εγκαίνια, ο Σταύρος, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, μού εξηγεί πρόθυμα την ιδέα πίσω από την έκθεση. Tα σκίτσα, που είδαμε, αποτελούν την αμεσολάβητη επικοινωνία των καλλιτεχνών με το χαρτί, την άμεση αποτύπωση της σκέψης τους, το «ωμό» τους όραμα, εξ’ ου και η έννοια της προφητείας στον τίτλο. Η ανωνυμία των έργων καθώς και η ανακατεμένη τοποθέτηση τους στον χώρο είναι μία πολύ συνειδητή επιλογή. Εξασφαλίζει την ισότητα και τη συμπερίληψη, σε μία ομάδα δημιουργών που περιλαμβάνει καλλιτέχνες με αναπηρίες. Ακόμη, καλεί τον θεατή να εντοπίσει τα κοινά στοιχεία μεταξύ των σκίτσων και ίσως να ταυτιστεί με την απλότητα των γραμμών.
Ένας ακόμη από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ο Ζήσης Μπλιάτκας, αναφέρει ότι τα εκτιθέμενα έργα είναι σκίτσα που θα έμεναν κλεισμένα στο συρτάρι, ιδέες πριν την τελική ιδέα και πιθανώς δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη εικόνα που δείχνουν οι καλλιτέχνες στο κοινό τους.
Είναι πολύ σημαντικό πως η έκθεση «The prophecy» μάς επιτρέπει να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά μέσα στη σκέψη των καλλιτεχνών, μέσα στα συρτάρια τους και δε μπορώ παρά να νιώσω ευγνωμοσύνη για το θάρρος τους να εκθέσουν προσχέδια που κρατούσαν για τον εαυτό τους. Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 8 Μαρτίου, με ώρες λειτουργίας τη Τετάρτη και το Σάββατο 11:00-15:00 και τη Πέμπτη και τη Παρασκευή 17:00-21:00 και δωρεάν είσοδο.