at a glance
Top

10+1 παραμύθια για…όλους

κείμενο | δώρα βέτσου */* φωτογραφίες | δώρα βέτσου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου + τάσος θώμογλου

μυστήρια πλάσματα

Γιορτές, γενέθλια, ένα “σε σκέφτηκα” κι ένα “σ’ ευχαριστώ που υπάρχεις”, είναι μόνο μερικές αφορμές για να χαρίσουμε ένα δώρο. Κι αυτό το ξέρουν καλά οι εθισμένοι στη μυρωδιά του χαρτιού, οι λάτρεις των λέξεων και των εικόνων, οι παθιασμένοι με ταξίδια του νου.

10 παραμύθια, όχι που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη ενός παιδιού, μα όσα πρέπει να μπουν στη βαλίτσα του, όταν ανοίξει τα φτερά του.

10 παραμύθια που θα το συνοδεύουν μια ζωή. Και πού ξέρεις; Μπορεί και να την κάνουν καλύτερη.

  1. Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα; (Yamada Kobi, 2017, εκδ. Λιβάνη) …γιατί ποιος δεν θα ήθελε να έχει μάθει από πολύ μικρός τι μπορεί να κάνει με το πρόβλημά του; (και το αντίστοιχο Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα; 2015)
  2. Βρισκόμαστε Εδώ (Oliver Jeffers, 2018, εκδ. Ίκαρος). Ένα εγχειρίδιο για τη ζωή, που κάθε γονιός θα ήθελε να έχει γράψει για το παιδί του.
  3. Το Δώρο της Παπλωματούς (Jeff Brumbeau, 2002, εκδ. Άγκυρα). Ο ορισμός της γενναιοδωρίας, της προσφοράς και  της ανακάλυψης της ευτυχίας, μέσα σε ένα παραμύθι. Οι σελίδες του, σου ζεσταίνουν την καρδιά, λες και το ύφανε η Παπλωματού… (και κάντε χώρο στο ράφι και για Το Ταξίδι της Παπλωματούς, 2005, ίδιου συγγραφέα και εκδοτικού οίκου).
  4. Στα Κύματα της Έλλης (Αντ. Παπαθεοδούλου, 2018, εκδ. Παπαδόπουλος). Βουτιά στο ασυνείδητο. Γιατί τελικά είναι οκ να έχεις και μαύρες μέρες, είναι οκ  να βαριέσαι κάποιες φορές, είναι οκ να φοβάσαι. Γιατί όλοι έχουμε έναν καπετάνιο πάνω στο κεφάλι μας, να μας βγάζει από τις φουρτούνες και να μας οδηγεί σε λιμάνια απάνεμα.
  5. Το τζάτζαλο (Sean Ferrel, 2018, εκδ. Παπαδόπουλος). Γιατί μάλλον ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε το ζαβολιάρικο εαυτό μας. (Το δικό μου τζάτζαλο πάντως είναι μπλε και τρώει λουκουμάδες).
  6. Ο Παππούς μου Έχει Φίλο Ένα Γίγαντα (David Litchfield, 2017, εκδ. Μικρή Σελήνη). Γιατί με έκανε να κλάψω από συγκίνηση (καλά, οκ, κλαίω εύκολα). Γιατί, όπως λέει, “οι άνθρωποι φοβούνται καθετί το διαφορετικό”. Γι’ αυτό.
  7. 7. Ωχ, Χταπόδι, Λάθος Πόδι! (Αντ. Παπαθεοδούλου, 2016, εκδ. Παπαδόπουλος). Για όσους προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς 8 πράγματα με 2 μόνο χέρια. Για όσους κάπου-κάπου τα κάνουμε μαντάρα. Για όσους μας αγαπούν και μας συγχωρούν, και συνεχίζουν να μας αγαπούν ακόμα και με τις στραβές μας μέρες.
  8. Θέλω πίσω το καπέλο μου (Jon Klassen, 2012, εκδ. Κόκκινο). Γιατί γέλασα. Πολύ. Και γιατί λίγες μόνο λέξεις και μοναχά δύο χρώματα, ανοίγουν τόσο μεγάλη συζήτηση. (Και φυσικά και τα άλλα δύο παραμύθια που συμπληρώνουν την τριλογία των καπέλων, του ίδιου συγγραφέα, Αυτό δεν είναι το καπέλο μου-2013- και Βρήκαμε ένα καπέλο-2016).
  9. Ο Αρκούδος Και Το Πιάνο (David Litchfield, 2017, εκδ. Μικρή Σελήνη). Γιατί ταυτίστηκα. Γιατί όσο καλά και να είσαι μακριά, πάντα σου λείπουν οι δικοί σου. Γιατί σαν τους ανθρώπους σου, δεν έχει. Γιατί είναι υπέροχο που πάντα σε περιμένουν να γυρίζεις.
  10. Νοτούρνο, Συνταγές για όνειρα (Isol, 2015, εκδ. Μάρτης). Γιατί, ναι, τελικά υπάρχει μαγική συνταγή για να νικήσουμε τους εφιάλτες μας. Οι σελίδες του φωτίζουν το σκοτάδι μας. Κυριολεκτικά! Ένα βιβλίο αλλιώτικο από τα άλλα…

Και όπως κάθε λίστα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι κι εδώ έχουμε μπόνους…

+1. Τα Φανταστικά Ιπτάμενα Βιβλία του Κου Μόρρις Λέσμορ (N. E. Joyce, 2014, εκδ. Πατάκης) Βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Βραβευμένη με Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους(2012). Εικονογράφηση που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Ωδή στη φιλαναγνωσία. Φόρος τιμής σε όσους αφιερώνουν τη ζωή τους στα βιβλία. Συνειδητοποίηση ότι αν υπήρχαν πολλοί “κύριοι Λέσμορ”, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Και -μάλλον -ομορφότερος.