at a glance
Top

Με τους Dynamind

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

11 και να καίνε

Βρεθήκαμε με μια από τις πιο πολυμελής και Groovy μπάντες τις πόλης μας, η οποία κάνει εκρηκτικές εμφανίσεις σε όποιο stage εμφανίζεται! Οι Dynamind (big band)  είναι  στο rejected σε μια συνέντευξη γνωριμίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι και ο καθένας τους ξεχωριστά είναι υπέροχοι, με διάχυτη ενέργεια που κάνει μέλος της παρέας τους, όποιον κι αν βρεθεί κοντά τους.

rejected: Τι σημαίνει Dynamind (big band)?

Η διαδικασία ονομασίας της μπάντας πήρε αρκετό καιρό και άλλαξε αρκετές φορές μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή. Dynamind είναι ένας όρος στην ψυχολογία που δηλώνει την κατάσταση του ανθρώπου όταν είναι δυναμικός και αποδοτικός. Επίσης, έναν αγαπημένο μας μουσικό, τον James Brown τον φώναζαν Mr. Dynamite, οπότε ήρθαν όλα και έδεσαν.

 

rejected: Πώς καταφέρνει μια ομάδα να έχει 11 μέλη και να είναι λειτουργική;

Μισιόμαστε! Το μίσος μας ενώνει! (γέλια). Κάποιοι ήμασταν φίλοι από παλιά, κάποιοι γνωριστήκαμε στην πορεία. Θέλει να το θέλεις, θέλει υπομονή, καλή διάθεση και επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε, παρ’ όλες τις δυσκολίες, πάντα βγαίνει δουλειά.

 

 

rejected: Ποιά είναι η μεγαλύτερη δυσκολία;

Θα περίμενε κάποιος να είναι η επικοινωνία, αλλά είναι ο χρόνος. Στην επικοινωνία τα βρίσκουμε αλλά οι ώρες μας είναι πολύ περιορισμένες. Όταν ο καθένας κάνει άλλη δουλειά, άλλη καριέρα άλλη ζωή, οι κοινές ώρες είναι πρόκληση.

 

 

rejectedΠότε ξεκινήσατε;

Βρεθήκαμε το 2016 και ο ένας έφερε τον άλλον. Προϋπήρχε μια μπάντα, η οποία αποτελούνταν από τέσσερα βασικά άτομα, πριν από 15 χρόνια που έπαιζε funk διασκευές. Σε κάποια φάση θέλαμε να ξεφύγουμε από αυτό και να κάνουμε κάτι δικό μας. Δεν ήταν να απλωθεί τόσο η ομάδα αλλά ήταν αναπόφευκτο γιατί αυτή η μουσική χρειάζεται πολλά πνευστά, κρουστά διαφορετικά όργανα. Δεν θέλαμε να χτίσουμε μια μπάντα που θα είναι άψυχη και θα έρχονται απλά κάποιοι πνευστοί για να παίξουν. Θέλαμε να είμαστε παρέα και δεμένη μπάντα γιατί έτσι μάθαμε σε αυτήν την πόλη. Δεν θέλαμε απλά να παίξουμε κάτι, θέλαμε πρώτα εμείς να αποτελέσουμε ολοκληρωμένο σύνολο. Έτσι, ο ένας έφερε τον άλλον.

 

rejectedΚαι ποιοί καταλήξατε να είστε;

11 άτομα τώρα. Μπάσο, τύμπανα, δύο κιθάρες, κρουστά, 4 πνευστά (σαξόφωνο, σαξόφωνο βαρύτονο, τρομπέτα και τρομπόνι), πλήκτρα και φωνή.

 

rejected: Πώς επηρέασε την δυναμική σας η πανδημία;

Η πανδημία επηρέασε καταρχάς τον καθένα μας. Υπήρχαν φορές που βρεθήκαμε είτε λίγοι από εμάς, είτε κάποιοι από εμάς με άλλους παλιούς φίλους, αλλά ήταν μια εσωστρεφής περίοδος. Το σύμπαν συνουσιάστηκε (γέλια). Μας έλειψε πάρα πολύ το σύνολο, τα live, η δημιουργία και αυτό προκύπτει από την κοινωνική κρίση που, συνεχίζουμε, να περνάμε.

 

 

rejected: Τώρα που ξεκινάτε ξανά τα live, έχετε παρατηρήσει διαφορά στην ανταπόκριση του κόσμου;

Υπάρχει μεγαλύτερη συνείδηση στο κοινό μέσα στο όλο μπέρδεμα των καιρών και η ανταπόκριση είναι πολύ καλύτερη. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να περάσει καλά, να γιορτάσει, να χορέψει…Όλοι πάθαμε στερητικά σύνδρομα μέσα στον εγκλεισμό (γέλια).Την ίδια ανταπόκριση είδαμε και σε άλλα live που πήγαμε σαν ακροατές.

 

 

rejected: Βγάλατε και το πρώτο σας, ομώνυμο με την μπάντα, βινύλιο πριν την πανδημία

5 Μαρτίου του 2020 έγινε η παρουσίαση του βινυλίου, 15 μας έκλεισαν. Χαρήκαμε πάρα πολύ που καταφέραμε να το βγάλουμε, απογοητευτήκαμε με ότι ακολούθησε.

 

 

rejected: Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;

Έχουμε πολλές επιρροές από Afrobeat, funk και soul. Δεν μπορούμε να χαρακτηριστούμε κάπως συγκεκριμένα γιατί δεν μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες στον ήχο μας. Μας αρέσει ό,τι εμπεριέχει groove μέσα και αυτός είναι και ο κοινός μας παρονομαστής. Προσθέτουμε μέσα και μουσικές από όλον τον κόσμο: ιαπωνικές κλίμακες, μουσικές από Λατινική Αμερική, Αφρική, Καραϊβική… Όλα τα κομμάτια μας δημιουργούνται μέσω τζαμαρίσματος. Μαζευόμαστε όλοι μαζί, έχει κάποιος μια ιδέα και χτίζουμε πάνω σε αυτήν. Ο καθένας βάζει το στοιχείο του και είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία. Είναι πολύ ωραίο γιατί μπορεί μια ιδέα να ξεφύγει αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και να εξελιχθεί σε κάτι άλλο, αλλά πάντα θα γίνεται με βάση την κοινή αισθητική που υπάρχει μεταξύ μας. Το ίδιο συμβαίνει και όταν γράφουμε στίχους. Θα φέρει κάποιος κάτι μικρό και έπειτα συμπληρώνουν οι υπόλοιποι. Έρχονται ιδέες και μεταλλάσσονται και εξελίσσονται.

 

 

rejected: Ποιά είναι τα θέματα που θέλετε να θίξετε μέσω των στίχων σας;

Την ζωή, την κοινωνία, τα προβλήματα, τον νταλκά, τον πόνο. Τα καθημερινά μας θίγουμε, πάντα. Αυτά που μας καταπιέζουν, μας ζορίζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε δύσκολα, εξιλεώνονται μέσα από την μουσική μας. Για παράδειγμα οι στοίχοι στο κομμάτι “Get on” θέλουν να περάσουν τον ξεσηκωμό από τα στεγανά της καθημερινότητας. Γενικότερα μας αρέσει να στοχαζόμαστε από πολύ μεγάλα πράγματα όπως το σύμπαν, μέχρι απλά θέματα της καθημερινότητας. Θεωρούμε το στιχουργικό κομμάτι της μουσική μας, εν γένη δήλωση της αισθητικής μας και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό. Δεν γράφουμε κάτι απλά για να κολλήσει με την μουσική κι αν δεν μας εκφράζει, προτιμούμε να βγει το κομμάτι Instrumental.

 

rejectedΕξαιρετική δουλειά αποτέλεσε και το πρώτο σας video clip σε μορφή ιστορίας στο κομμάτι Slave. Ποιός το δημιούργησε;

Το κομμάτι Slave είναι από τα παλαιότερα του συγκροτήματος παρ’ όλο που για διάφορους λόγους δεν υπάρχει στον πρώτο δίσκο. Θεωρήσαμε πως αξίζει στο κομμάτι ένα video clip γιατί είναι από τα κομμάτια που μας πρωτο-έδεσαν σαν ομάδα και ένα από τα αγαπημένα του κοινού. Ο Γεράσιμος Καρυπίδης είναι ο σκηνοθέτης του βίντεο, ο οποίος είχε την ιδέα της ιστορίας που παρουσιάζεται στο βίντεο. Το σενάριο βασίστηκε στην ταινία μικρού μήκους  «Ανδαλουσιανός Σκύλος» του σκηνοθέτη Luis Buñuel σε συνεργασία με τον ζωγράφο Salvador Dali, η οποία κυκλοφόρησε το 1929. Η δική μας, σύγχρονη, εκδοχή παρουσιάζει τον άνθρωπο έρμαιο στις δεσμεύσεις, τα βάρη της ζωής και την καθημερινότητα. Μέσα στο clip υπάρχουν διάφορες αντιθέσεις και νοήματα, τα οποία είναι ανοιχτά προς ερμηνεία από το κοινό.

 

 

rejectedΠοιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μουσικός του σήμερα στην πόλη μας;

Η έλλειψη χώρων και πόρων είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα. Πολλές φορές δυσκολεύεται ένας μουσικός να κάνει ένα βήμα παρακάτω στην πορεία του. Ακόμη και μουσικοί που κάνουν σπουδαία πράγματα, δυσκολεύονται γιατί πλέον δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο που υπήρχε παλαιότερα. Μια μπάντα με τόσα άτομα όσα είμαστε εμείς, έχει πολύ περιορισμένους χώρους να εμφανιστεί και ειδικά μετά την αρχή της πανδημίας οι χώροι έχουν γίνει ακόμη λιγότεροι.

 

 

rejected: Τί περιμένουμε στο μέλλον απ΄ τους Dynamind;

Βρισκόμαστε στην διαδικασία ηχογράφησης του δεύτερού μας δίσκου και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι αυτό. Ήδη έχουμε ηχογραφήσει ένα μέρος του και ανυπομονούμε για την κυκλοφορία του. Επίσης, θέλουμε να ταξιδέψουμε πολύ και να γνωριστούμε με κόσμο που συνεννοούμαστε καλλιτεχνικά και περνάμε καλά μαζί. Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ!