at a glance
Top

Θάνος Σαρίγγελος + The Qualia

τι 'ναι ήχος, τι 'ναι αφή

συνέντευξη | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | κωστής χατζής */* επιμέλεια Ι γιώργος παπανικολάου

Ο Θάνος Σαρίγγελος είναι ένας αγαπημένος τραγουδοποιός, που -δυστυχώς- λίγοι γνωρίζουν. Ένα από τα ταλέντα του τόπου μας, σκοτεινός και εσωστρεφής στον ήχο του, πολύ ευχάριστος στο έξω του. Βαθιά ειλικρινής, στοχαστικός και πραγματιστής στον στίχο και το όραμά του. Μίλησε το rejected.gr για το πρότζεκτ του, Thanos Saringelos and the qualia και ήρθε η ώρα να τον γνωρίσετε.

Rejected: Πού μεγάλωσες;

Θ.Σ.: Μεγάλωσα στην Νικήτη Χαλκιδικής.  Έμεινα εκεί μέχρι τα 18. Μεγαλώνοντας σε ένα χωριό στην επαρχία, σίγουρα κέρδισα την επαφή με τη φύση και μια ζωή με ήπιους τόνους και ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα στερήθηκα ερεθισμάτων που πιθανόν να είχα σε μια πόλη,  δεν συνάντησα δηλαδή πολλούς ανθρώπους που να μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα, ένιωθα κάτι να μου λείπει.

Rejected: Εσένα, τί σε απασχολούσε σαν παιδί;

Θ.Σ.:  Σκεφτόμουν για παράδειγμα από τότε, μέχρι και τώρα, το τι είναι όλο αυτό, τι σημαίνει η ζωή, το λόγο που είμαστε εδώ, τον θάνατο. Σίγουρα, πολλές φορές, είναι τρομακτικό και προκαλεί απόγνωση, αλλά ενέχει ενδιαφέρον και είναι και ελκυστικό. Δεν ξέρω πώς έγινε και με απασχολούσαν τόσο έντονα όλα αυτά, δεν είχα τέτοια ερεθίσματα από γονείς ή οικογενειακό περιβάλλον, νομίζω πως ήρθε φυσικά. Θυμάμαι στην εφηβεία, σε μια εσωστρεφή και dark περίοδο να ακούω τους πρώτους δίσκους του Μάλαμα και να με απασχολούν έντονα όλα αυτά, αλλά να μην έχω κάποιον να τα συζητήσω όπως θα ήθελα.

Rejected: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;

Θ.Σ.: Πέρασα στο Πολυτεχνείο Κρήτης μηχανικός υπολογιστών, στα Χανιά. Η Κρήτη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, οι άνθρωποι ζουν λίγο σε έναν δικό τους κόσμο. Υπάρχει πολύ φυσική ομορφιά και η Κρήτη μοιάζει κάπως με την Χαλκιδική. Στην περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων, ανέπτυξα το ενδιαφέρον μου για την μουσική και το γράψιμο. Έπαιζα από πριν μπουζούκι και κιθάρα ακουστική, εκεί αγόρασα την πρώτη μου ηλεκτρική κιθάρα, μια παλιομεταλο-κιθάρα και άρχισα να παίζω μουσική στο σπίτι. Μετά αγόρασα κι ένα απ’ τα πρώτα ηχογραφητήρια που συνδέονταν με τον υπολογιστή κι άρχισα να ηχογραφώ ιδέες. Χωρίς λόγο, αυθόρμητα. Μετά από τόσα χρόνια, δε θυμάμαι καν γιατί το έκανα αυτό, αλλά προφανώς μου έδινε ευχαρίστηση. Σιγά-σιγά μαζεύτηκαν κάποιες ηχογραφημένες μελωδίες και γραπτά. Ήταν μια περίοδος που μου επέτρεψε να εξερευνήσω τον εαυτό μου, άλλες ιδέες, άλλες μουσικές, φίλους, ποτά, συζητήσεις, σχέσεις. Ήταν η πιο επιδραστική περίοδος της ζωής μου. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών χρόνων συνέχισε η υπαρξιακή αναζήτηση. Η διερώτηση για την ζωή και τον θάνατο. Άρχισα όμως, να ασχολούμαι με την μουσική πιο ουσιαστικά, με το γράψιμο, με ταινίες, με τους ανθρώπους. Άνοιξε το μυαλό. Κάναμε μια μπάντα εκεί, κυρίως με instrumental κομμάτια και τότε κόλλησα το μικρόβιο της σύμπραξης και του live.

Rejected: Τελικά, πως βρέθηκες στην Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκες πιο επαγγελματικά με την μουσική;

Θ.Σ.: Όταν τελείωσα τις σπουδές σκεφτόμουν που να πάω. Αθήνα που είναι αρκετοί φίλοι μου; Στο χωριό; Στο εξωτερικό; Αποφάσισα να έρθω Θεσσαλονίκη με σκοπό να κάνω κάτι με τη μουσική. Είχα στίχους, είχα μουσικές και με ενδιέφερε πολύ να κάνω τον πρώτο δίσκο. Έψαχνα ανθρώπους αλλά δεν έβρισκα γιατί ήμουνα νέος στη Θεσσαλονίκη και δεν με ήξερε κανείς. Τελικά, με πολλή δυσκολία βρήκα κάποιους μουσικούς. Γίναμε οι Thanos Sariggelos + the qualia και κάναμε σιγά σιγά το πρώτο δίσκο εντελώς DIY και low budget. Το όνομά του: σταγόνα 01.

Rejected: Πώς σκέφτηκες αυτόν τον τίτλο;

Θ.Σ.: Εγώ δεν είχα καμία κάψα ντε και καλά να ασχοληθώ με τη μουσική, αλλά όταν άρχισα είδα ότι κάτι μου βγαίνει και σκέφτηκα να το εξερευνήσω. Όμως, η προϋπάρχουσα μουσική είναι πάρα πολύ σα θάλασσα και η πιθανότητα να φτιάξω μουσική που να έχει κάποια πραγματική συνεισφορά είναι μικρή. Αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να κριθώ, έφτιαξα την πρώτη μου σταγόνα και την έριξα στη θάλασσα να δω τι ψάρια θα πιάσει. Αν φανεί σε βάθος χρόνου οτι ήταν κυρίως μιμητισμός, θα πάω σπίτι μου.

Rejected: Είσαι μετριοπαθής;

Θ.Σ.: To attention μας, ειδικά στις μέρες μας, έχει ένα bandwidth. Αν όλοι βγάζουμε άκριτα συνεχώς μουσικές, στην ουσία ρυπαίνουμε την επικοινωνία μας και προκαλούμε bandwidth overload. Θα ‘θελα να έχω αυτοπειθαρχία σε αυτό. Θα ‘θελα να αυτοφιλτράρομαι.

Rejected: Πώς θα χαρακτήριζες τον ήχο του πρώτου δίσκου;

Θ.Σ.: Έχει πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, πολλές ηλεκτρικές κιθάρες με πολλά πετάλια και εφέ. Έχει αρκετά φωνητικά και ελληνικό, νιχιλιστικό στίχο, τον οποίο ίσως κάποιοι βρίσκουν απαισιόδοξο. Έχει αρκετό κυνικό ρεαλισμό. Είναι εσωστρεφής ο ήχος.

Rejected: Το τραγούδι «Άρνηση» της Σταγόνας 01, σε τι αναφέρεται;

Θ.Σ.: Αυτή η απόγνωση και ο τοίχος που βαράς το κεφάλι σου όταν σκέφτεσαι τα υπαρξιακά θέματα και το θάνατο. Πόσο τραγικά αστείο είναι όλο αυτό και πόσο χωρίς νόημα. Αν κάνεις τώρα zoom out με μία κάμερα και πας προς το σύμπαν, θα δεις δυο κουκίδες να πίνουν καφέ. Γιατί, η ζωή μας είναι ένα ασήμαντο αστείο. Έτσι, όσο σκέφτεσαι τη ζωή και το θάνατο πας σε περίεργα μονοπάτια του μυαλού, τρελαίνεσαι. Οπότε, σκέφτηκα τότε, πως ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτά τα πράγματα είναι η άρνηση. Αν αναλώνεσαι συνέχεια σε αυτά τα θέματα είναι σαν να αυτοκτονείς σιγά-σιγά. Πώς θα σηκωθείς μετά από το κρεβάτι αν σκέφτεσαι ότι η ζωή είναι απλά ένα τραγικό αστείο;

Rejected: Μπόρεσες κάπως να λύσεις υπαρξιακές σου διερωτήσεις;

Θ.Σ.: Μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτά, υπάρχει μόνο διαχείριση. Σε μένα βοήθησαν πολύ στην διαχείριση αυτών οι συζητήσεις με φίλους, ο δίσκος, η συναναστροφή με την μπάντα το να γράφω τραγούδια … Οι συζητήσεις με φίλους όμως είναι το καλύτερο από όλα γιατί μοιράζομαι αυτό που βιώνω και μετά να νιώθω καλύτερα.  Τους κάνω μαύρη τη ζωή και εγώ μετά κοιμάμαι ήσυχος (γέλια).

Rejected: Και ο δεύτερος δίσκος;

Θ.Σ.: Ο δεύτερος δίσκος ετοιμαζόταν ήδη από τον πρώτο, γιατί δεν σταματάω ποτέ να γράφω. Έτσι, υπήρχε ήδη στην άκρη μία μπάνκα από μελωδίες και στίχους. Το όνομά του είναι σταγόνα 02 και είναι η δεύτερη σταγόνα μου στον ωκεανό της μουσικής.

Rejected: Σε τί διαφέρει η δεύτερη από την πρώτη Σταγόνα;

Θ.Σ.: Ο δεύτερος δίσκος από άποψη παραγωγής είναι πολύ πιο επαγγελματικός. Έγινε με τα καλύτερα δυνατά μέσα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Το κάναμε το magnanimus studio με ηχολήπτη τον Νίκο Λογιοτατίδη. Είχα γνωρίσει κάποιους ανθρώπους, όπως τον Αλέξανδρο Αρχοντή που παίζει τύμπανα και τον Θοδωρή Αραμπατζή (που ήταν ο co-producer του δίσκου), που με βοήθησαν να βρω κι άλλους ανθρώπους. Είχα και ένα αρκετά αξιόλογο μπάτζετ στην άκρη έτσι ώστε να γίνει όσο πιο επαγγελματικά γίνεται ο δίσκος.

Rejected: Οι στίχοι είναι πιο αισιόδοξοι;

Θ.Σ.: Δεν μου αρέσουν οι λέξεις ελπιδοφόρος και αισιόδοξος. Ας πούμε πως, οι στίχοι αναφέρονται στις χαλαρές στιγμές μεταξύ ανθρώπων σε ένα πλαίσιο συμβίωσης και αγάπης. Υπάρχουν περισσότερες όμορφες στιγμές μέσα στον δεύτερο δίσκο. Είναι πιο ώριμος στιχουργικά και πιο μελωδικός.

Rejected: Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα cover των δίσκων. Πώς υλοποιήθηκαν;

Θ.Σ.: Το cover του πρώτου δίσκου, σε αυτό το state of mind που βρισκόμουν ήθελα να είναι κάτι ασπρόμαυρο. Το έφτιαξε η γραφίστρια Αλεξάνδρα Καραλή. Το δεύτερο cover το ζωγράφισε ο Αχιλλέας Μεσάικος. Ήταν εμπνευσμένο από μια φωτογραφία ενός Γάλλου που αποτύπωσε έναν κουρασμένο σκύλο σε ένα σοκάκι και μου είχε αρέσει πολύ. Δεν μπόρεσα να πάρω τα δικαιώματα της φωτογραφίας και αποφασίσαμε να το ζωγραφίσουμε. Βγήκε ένας σκύλος στο διάστημα που ταξιδεύει πάνω σε μια πέτρα.

Rejected: Τί είναι τα qualia, η λέξη που ονοματίζει την υπόλοιπη μπάντα;

Θ.Σ.: Είναι ένας σύγχρονος φιλοσοφικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε αντικειμενικά τα υποκειμενικά χαρακτηριστικά του βιώματος. Εσύ σαν άνθρωπος βιώνεις την αφή, βλέπεις πράγματα, ακούς πράγματα. Όλα αυτά αποτελούν το βίωμα και αυτό το βίωμα είσαι εσύ. Το μόνο που υπάρχει για σένα πραγματικά είναι αυτό το βίωμα και όλα τα υπόλοιπα μπορεί να είναι ψεύτικα, να μην υπάρχουν. Για να περιγράψουν οι φιλόσοφοι αυτό το βίωμα χρησιμοποιούν τον όρο qualia.

Rejected: Τί να περιμένουμε στη συνέχεια από τον Θάνο Σαρίγγελο και τα Qualia;

Θ.Σ.: Όσο αφορά την μπάντα αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι συζητήσεις που κάνω όταν βρίσκομαι με τους φίλους μου να επεκταθούν σε έναν, όλο και μεγαλύτερο, κύκλο μέσω της μουσικής δραστηριότητας μου. Να περάσει η ζωή πιο ανώδυνα και να γεμίσει με πιο πολλούς δίσκους, πιο πολλά live και η μουσική μας να γίνει αφορμή για περισσότερες ωραίες στιγμές με άλλους ανθρώπους. Ο τρίτος δίσκος είναι ήδη στα σκαριά. Θα είναι λίγο πιο ηλεκτρονικός με περισσότερα συνθεσάιζερ και ελπίζω να βρω λίγο «φοιτητικό» χρόνο χωρίς στρες για να τον ξεκινήσω.