κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | αρχείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
νέα σεζόν, νέος διευθυντής, νέα σελίδα πολιτισμού
Η πολιτιστική αποκέντρωση είναι ζητούμενο σε μια μικρή ζωή που θέλει “τα μεγάλα”. Είναι ωραίος ο πολιτισμός με τις πολλαπλές επιλογές του, στη Θεσσαλονίκη, αλλά τί παίζει παραέξω από αυτή; Όμορος νομός αυτός της Ημαθίας και δεχθήκαμε πρόσκληση, να βρεθούμε στην αλλαγή σελίδας που πραγματοποιεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.
Όλα είναι Θεσσαλονίκη και Αθήνα; Όχι, δα! Τουλάχιστον, έτσι δεν θα έπρεπε και σίγουρα θα πρέπει να το προσπαθούμε όλοι. Βρεθήκαμε, λοιπόν, στην συνέντευξη τύπου του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού 2019-2020 του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και γνωρίσαμε τον νέο της καλλιτεχνικό διευθυντή. Ένα από τα πιο ενεργά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας απέκτησε το κομμάτι που του έλειπε για να φτάσει την καλλιτεχνική του άνοδο, με την ένταξη του Γιάννη Παρασκευόπουλου στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και επιλεγμένων συνεργατών για μια χρονιά που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Στην συνέντευξη τύπου, ο κύριος Παρασκευόπουλος μίλησε για το τι μέλλει γενέσθαι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., για την θέληση του να συμμετέχει ενεργά στο καλλιτεχνικό έργο του φορέα και πως στόχος του είναι να ενισχύσει την δυναμική του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με συνεργασίες και συμπράξεις με άλλα δημοτικά θέατρα.
Στις επόμενες δύο σεζόν θα παρακολουθήσουμε στην πράξη την δουλειά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας μέσα από τις τρεις παραγωγές που ετοιμάζει για την παιδική, την κεντρική και την εναλλακτική σκηνή.
Στην Παιδική Σκηνή θα παρακολουθήσουμε από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το έργο «Ο Δράκος» του Εβγκένι Σβαρτς σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου. Ένα παραμύθι του μεσαίωνα, που θέτει μέσα στην πλοκή του φιλοσοφικά και κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα θα παρουσιαστεί για τους μικρούς φίλους του θεάτρου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροιας.
Στην Κεντρική Σκηνή το κλασσικό έργο «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2020, θα συγκινήσει, χωρίς αμφιβολία του θεατές. Ένα βαθιά φιλοσοφικό και πολιτικό έργο με κέντρο το εκπαιδευτικό σύστημα, την ένταξη των παιδιών σε αυτό, το ηθικό δίπολο της δικαιοσύνης του αδίκου, την σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή και πολλά ακόμη ζητήματα αξιών και φιλοσοφίας που δεν έχουν ποτέ μια απάντηση ή ερμηνεία αλλά πάντα μπλέκονται στο ατέρμονο γαϊτανάκι των ανθρώπινων σχέσεων και συγκρούσεων.
Τέλος, μια πολύ φρέσκια και ενδιαφέρουσα πρόταση θα παρακολουθήσουμε στην Εναλλακτική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την παράσταση «Ανθισμένες Ροδακινιές» στα τέλη του Μαρτίου του 2020. Μια συλλογή ιστοριών κατοίκων και ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί την Βέροια θα δραματοποιηθούν με την στήριξη του Τ.Ο.Β. «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη.
Χμ…ωραία τα νέα και οι ενημερώσεις. Το rejected θα είναι κοντά, τόσο σε αυτό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όσο και σε όλα εκείνα που προσπαθούν για κάτι ουσιαστικό. Γιατί ο πολιτισμός δεν γίνεται μόνο μέσα σε ένα Ηρώδειο ή ένα θέατρο Δάσους. Πολιτισμός είναι εσύ, ο άλλος, ο δίπλα, που δημιουργούν αυτό το μικρό κάτι που έχει ενδιαφέρον. Και εδώ φαίνεται να υπάρχει…
Related posts:
Τρεις μέρες, Μία Εποχή
Τρεις μέρες, Μία Εποχή
...και ποιος σου είπε ότι δεν είναι όλα θέατρο;
έχεις τρεις επιλογές
Τρεις μέρες, Μία Εποχή
σημειώσεις, ας πούμε