at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Μυρσίνης Καρματζόγλου

κείμενο | μυρσίνη καρματζόγλου */* φωτογραφίες | ελευθερία καμπαγιοβάννη + ανθούλα αηδώνη + γιώργος ματζάρης + λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

non stop

Λίγη ξεκούραση. Λίγοι υπολογισμοί. Λίγη ώρα. Θέλω κι άλλες ώρες να γεμίζω. Θέλω κι άλλες ώρες να αδειάζω. Θα ξεκινήσω με τα ακουστικά στα αυτιά. Σήμερα, θα βάλω εβδομαδιαίες ανακαλύψεις, δεν θέλω να ακούσω κάτι συγκεκριμένο. Θέλω όντως να ανακαλύψω. Έλα να το, το αστικό! ΟΑΣΘ μόνο παιδιά. Δεν σας λέω τίποτε άλλο.

Ακουστικά και χρόνος να προετοιμαστώ, το μόνο θετικό σε αυτό το λεωφορείο. Σκανάρω προηγούμενες πρόβες. Τί πήγε καλά; Τί λειτούργησε; Τί όχι;

Μα γιατί δεν το είχα σκεφτεί αυτό νωρίτερα; Μην ξεχάσω να το δοκιμάσω σήμερα στην πρόβα. Ναι, είμαι ανασφαλής. Αξίζει να το παραδέχομαι. Μήπως πρέπει να αλλάξω κάτι; Μήπως δεν μου το λένε; Αλλά, όχι, τους εμπιστεύομαι όλους. Με εμπιστεύονται κι αυτοί. Τι ανταλλαγή είναι αυτή.

Και μιλώντας για σημειώσεις, αν ανοίξεις τις σημειώσεις μου στο κινητό θα δεις από κωδικούς, μέχρι παρατηρήσεις από κάποια πρόβα, συνταγές, λέξεις ανολοκλήρωτες που κάτι ήθελα να γράψω αλλά ποιος ξέρει τι, λίστες με ταινίες, λίστες με βιβλία, στίχους που μου ήρθαν κοιτάζοντας τα φώτα του Πηλίου στο δρόμο μας.

Η καρδιά μου χτυπάει 207χλμ μακριά, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Λίγο νωρίτερα στην πρόβα σήμερα να βοηθήσω τον Γιάννη. Τί ακριβώς να του πω; Ποιες είναι οι λέξεις που ταιριάζουν στον Γιάννη; Στις ομάδες που ανήκω ζητάμε βοήθεια ο ένας από τον άλλον. Θέλω να συμβάλω να γίνει πράξη αυτό που ονειρεύτηκε δύο χρόνια πριν. Κείμενο σαν παρτιτούρα. Όλα υπολογισμένα. Πρόβες “στη γειτονιά” και μετά “στη σκηνή”. Όλες κυριολεκτικές. Η κυριολεξία μου αρέσει. Να ψάξω για τα έθιμα. Να μεταδώσω μια χορογραφία, ένα τραγούδι. Με κοιτάνε οι συμπαίκτες μου στα μάτια και περιμένουν από εμένα. Κι εγώ τους κοιτάω. Δεν φοβάμαι να κοιτάω. Πριν αρχίσουμε θέλω να τους δω όλους. Κωνσταντίνου, Βικτώρια, Καμπούρης, Τσώνης, Ανθούλα (πόσα χρόνια ρε φίλη; για πες;) Υρώ, Βασιλική, Κωστής, Δημήτρης. Και ο Μιχαλάκος εκεί να βοηθήσει. Πόση κατανόηση κι αυτός. Πόση πίστη μας έχει. Να κι Εύα και ο Πάνος. Θέλω να τους κάνω να γελάσουν όλους. Αστεία, λογοπαίγνια, “κακό” χιούμορ. Πόσα χρόνια γνωριζόμαστε με κάποιους από αυτούς, ρε παιδιά; Πόσα χρόνια μοιραζόμαστε κοινά όνειρα;

Έχω 10 λεπτά. Να πάρω τον Γρηγόρη να του πω καλή προπόνηση. Θα τα πάνε τέλεια. Και πάμε για πέρασμα. Να συμβούν τα πράγματα στη σκηνή, αυτό μόνο χρειάζεται. Χαιρετάω την «Άλκηστη» που μου έμαθε πολλά. Μου δανείζει τις λέξεις της, της δανείζω ένα σώμα, μια φωνή, μερικές ιδέες. Δεν είναι τίποτε στον κόσμο πιο μεγάλο και πιο πολυτιμότερον απ’ τη ζωή του άνθρωπου. Είναι τα πράγματα στη θέση τους; Είναι όλοι καλά; Χρειάζεται κανείς κάτι; 19:56 και τέλος οι παρατηρήσεις για μένα.

Πρέπει να φύγω. Έχει κι άλλες ο Γιάννης. Αλλά θα μου στείλει ηχητικά- 1 λεπτό τουλάχιστον- το καθένα. Λεπτομέρειες. Ακρίβεια. Θα τα ακούσω όλα. Θα τα δουλέψω όλα. Πρέπει να τρέξω στο Grey 20:12 εκεί. Λίγο άργησα. Το ξέρουν ότι είχα κι άλλα πριν, αλλά δεν μου αρέσει να αργώ. Το ξέρουν ότι είμαι κουρασμένη. Στις ομάδες που ανήκω δείχνουμε κατανόηση και ρωτάμε “είσαι καλά;”. Και αυτούς θέλω να τους κάνω να γελάσουν. Να τραβήξουμε από τα μαλλιά αστεία για ώρες. Άλλη ομάδα εδώ. Ραφαέλα, Γεωργία, Χάρης, Δημήτρης, Μέλπω, Μάριος, Μαρία, Αθηνά. Άλλοι πολύτιμοι άνθρωποι. Γνωριζόμαστε, μιλάμε. Απίστευτη η αίσθηση να θέλεις να γνωρίσεις τους ανθρώπους. Ουσιαστικά.

  •  Η Μυρσίνη Καρματζόγλου συμμετέχει στην “Άλκηστη” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου, από τη θεατρική ομάδα Monks. Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ, από Παρασκευή 12 έως και Κυριακή 14 Μάη. Στις 21.00.