at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Ανδρέα Παράσχου

κείμενο | ανδρέας παράσχος */* φωτογραφίες | βερενίκη πασλαμούσκα + μαριάνθη ξυνταριανού + σοφία φραγγή */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

το άγχος του σκηνοθέτη

Σκεφτόμουνα τι τίτλο θα μπορούσε να έχει αυτό το κείμενο. Νομίζω βρήκα τον πιο ιδανικό.

Αυτή την περίοδο, είμαι σε μία από τις πιο δημιουργικές μου φάσεις. Είμαι ηθοποιός στην παιδική παράσταση του Θεάτρου «Αυλαία» και σκηνοθετώ την παράσταση «Όνειρο στο κύμα», ενώ παράλληλα ετοιμάζονται οι καλοκαιρινές περιοδείες και για τις δύο παραστάσεις.

Καταλαβαίνετε ότι το άγχος είναι έντονο μέσα στην καθημερινότητα μου. Γενικά, όπως ίσως ξέρετε, είμαι πρωινός τύπος, ωστόσο όταν σκηνοθετώ μια παράσταση γίνομαι ακόμα πιο πρωινός. Η σκέψη μου –μονίμως- είναι στις πρόβες. Είμαι για καφέ, περνάνε δύο κορίτσια με ωραία παντελόνια και σκέφτομαι να το πω στην ενδυματολόγο μου. Είμαι στο δρόμο, βλέπω παιδιά να παίζουν και παρατηρώ με τί αθωότητα και ξεγνοιασιά τρέχουν. Σκέφτομαι κατευθείαν να το εντάξω στην πρόβα, ώστε να βοηθήσει τους ηθοποιούς. Για τον ύπνο και τα όνειρα μου δεν θα μιλήσω. ΟΧΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ. Είναι σαν μην κοιμάμαι κάποιες μέρες. Το μυαλό συνεχίζει να σκέφτεται και στον ύπνο. Μερικές φορές, κιόλας, σκέφτεται πιο λογικά και ψύχραιμα στον ύπνο, παρά στον ξύπνιο. Πολλές σκηνοθετικές ιδέες έρχονται μέσα από τα όνειρα μου.

Ξυπνάω το πρωί, πίνω καφέ, τρώω πάντα πρωινό και κάθομαι στον υπολογιστή να δουλέψω. Να σχεδιάσω την απογευματινή πρόβα, να μιλήσω με τον γραφίστα, με τον φωτογράφο, με τους συντελεστές γενικότερα. Καλώς ή κακώς, όλα περνάνε από το φίλτρο του σκηνοθέτη. Η ανασφάλεια του ηθοποιού, η συγκρότηση της ομάδας και του προγράμματος, ο σχεδιασμός της πρόβας, η αισθητική της παράστασης, η συνομιλία με όλους τους συντελεστές κτλ.. Όλα αυτά μπορεί να με αγχώνουν, αλλά είναι και αυτά που με γεμίζουν.

Χαίρομαι πολύ γι’ αυτά τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα και πιο πολύ για την δημιουργία της θεατρικής μας ομάδας: Bloom Theatre Group. Δεν μπορώ παρά μόνο να ευχαριστήσω όλα τα μέλη αυτής της ομάδας, όπου παρά τις δυσμενείς συνθήκες  προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και αυτό που αγαπάμε. Και κάπου εδώ το άγχος χάνεται, γιατί κυριαρχεί η αγάπη. Η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

Ευχαριστώ πολύ:  Άννα Μαρία, Μαρίνα, Δημήτρη, Άννα, Βάσια, Αλεξία, Σωτήρη, Λέλα, Λίλη. Ευχαριστούμε και το rejected.gr και θα τα ξαναπούμε τον Ιούνιο με την άλλη παράσταση που ετοιμάζει η ομάδα και ανυπομονεί να ανακοινωθεί!

Θέλω να κλείσω με μια παράγραφο της παράστασης:

«Ἐπὶ πόσον ἀκόμη θὰ τὸ ἐνθυμοῦμαι ἐκεῖνο τὸ ἁβρόν, τὸ ἁπαλὸν σῶμα τῆς ἁγνῆς κόρης, τὸ ὁποῖον ᾐσθάνθην ποτὲ ἐπάνω μου ἐπ᾽ ὀλίγα λεπτὰ τῆς ἄλλως ἀνωφελοῦς ζωῆς μου! Ἦτον ὄνειρον, πλάνη, γοητεία. Καὶ ὁπόσον διέφερεν ἀπὸ ὅλας τὰς ἰδιοτελεῖς περιπτύξεις, ἀπὸ ὅλας τὰς λυκοφιλίας καὶ τοὺς κυνέρωτας τοῦ κόσμου ἡ ἐκλεκτή, ἡ αἰθέριος ἐκείνη ἐπαφή! Δὲν ἦτο βάρος ἐκεῖνο, τὸ φορτίον τὸ εὐάγκαλον, ἀλλ᾽ ἦτο ἀνακούφισις καὶ ἀναψυχή. Ποτὲ δὲν ᾐσθάνθην τὸν ἑαυτόν μου ἐλαφρότερον ἢ ἐφ᾽ ὅσον ἐβάσταζον τὸ βάρος ἐκεῖνο… Ἤμην ὁ ἄνθρωπος, ὅστις κατώρθωσε νὰ συλλάβῃ μὲ τὰς χεῖράς του πρὸς στιγμὴν ἓν ὄνειρον, τὸ ἴδιον ὄνειρόν του…»

 • Ο Ανδρέας Παράσχος σκηνοθετεί το “Όνειρο στο κύμα” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 
 • Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου
  Κίνηση: Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο
  Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Ινώ Πικιώνη
  Μουσική: Βάσια Τσιαούση
  Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
  Video: Χριστίνα Τσακμακά
  Φωτογραφία Αφίσας: Αρτέμης Χαραλαμπίδης
  Αφίσα-Πρόγραμμα: Χρήστος Καλογριδάκης
  Trailer: Χάρης Αναστασιάδης, Μαριάνθη Ξυνταριανού-Τσιροπινά
  Παραγωγή: OMAZ
  Παίζουν:
  Λίλη Αδρασκέλα
  Δημήτρης Γαλανάκης
  Άννα-Μαρία Γάτου
  Άννα Ρίζου
  Βάσια Τσιαούση
  Guest star: Μαρία Κεβρεκίδου