at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Βασίλη Βηλαρά

κείμενο | βασίλης βηλαράς */* φωτογραφίες | κωνσταντίνα-αγγελική παπαδόπουλου  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

ένας "πανικός" όλη μου η πίστη

24 ώρες της ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για να χωρέσει η πρόβα, η προσωπική μελέτη μετά την πρόβα, οι εύλογες απορίες των ηθοποιών, οι συνεννοήσεις με τους συντελεστές, η επικοινωνία με τον λογιστή, η επίσκεψη στο ΙΚΑ, η προσωπική ζωή, η ενημέρωση για το τι συμβαίνει στον κόσμο και η ξεκούραση. Κι όμως, αυτή η δουλειά έχει ένα τρόπο να σου υπενθυμίζει ότι είναι η χαρά της ζωής. Είμαστε δημιουργοί, μας δίνεται η πολυτέλεια να αφήσουμε ένα απειροελάχιστο αποτύπωμα στον κόσμο. Να πούμε ότι περάσαμε από αυτή τη ζωή και κάπως την αξιοποιήσαμε. Η παράνοια έγκειται βέβαια στο ότι ταυτόχρονα έχεις πλήρη επίγνωση ότι αυτό για το οποίο πασχίζεις όλη μέρα είναι και το απόλυτο τίποτα, αν σκεφτείς την αντικειμενική επίδραση που έχει το θέατρο στις ζωές των ανθρώπων. Βλέπουμε για παράδειγμα είκοσι παραστάσεις τον χρόνο και στα αλήθεια μας αρέσει μία, άντε δυο. Τί πιθανότητες έχεις η παράσταση που φτιάχνεις εσύ ο ίδιος να ανήκει σε αυτές τις δύο που θα μετακινήσουν κάποιον; Από την άλλη, και να μην συμβεί αυτό, κυριολεκτικά δεν έγινε τίποτα.

Με την “κερένια κούκλα”  ειδικά, το στοίχημα είναι πως πρέπει να χωρέσει το μυαλό σου ότι μέσα στον πολιτικό ξεπεσμό των ημερών, τις γυναικοκτονίες, τον άκρατο σεξισμό, τον ρατσισμό και την αστυνομοκρατία, αυτό που μπορείς να προσφέρεις εσύ είναι μια ιστορία αγάπης που μιλάει για ανθρώπους που δεν διάλεξαν πατριαρχικά πρότυπα συμβίωσης. Τα ξεπέρασαν και επέλεξαν να ζήσουν για να ευτυχήσουν οι ίδιοι και όχι για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους για παράδειγμα. Για ανθρώπους που μπορεί να είναι ευτυχισμένοι με την ευτυχία του άλλου ακόμα κι όταν αυτή στρέφεται εναντίον τους. Δεν είναι λίγο νομίζω αυτό, ειδικά σήμερα. 

Είμαστε λίγες μέρες πριν τη πρεμιέρα και θα έλεγα ότι στο κεφάλι μου συγκατοικεί ο πανικός και ταυτόχρονα η απόλυτη πίστη στο αποτέλεσμα. Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί όλοι οι συμμετέχοντες στηρίζουν αυτό που έχω στο κεφάλι μου, είναι ευγενικοί μαζί μου και μεταξύ τους και πρόκειται για μια συνεργασία που έχει ως αφετηρία τον σεβασμό.  Όλο αυτό φυσικά θα έπρεπε να μου σταματάει το άγχος αλλά τελικά δεν το σταματά. Μου πήρε πολλά χρόνια να παραδεχτώ ότι είμαι αγχώδης τύπος, προσποιούμουν μια ζωή ότι είμαι ήσυχος, ενώ δεν ήμουν και ίσως ακόμα συμπεριφέρομαι σαν άνετος, ενώ η αλήθεια είναι ότι είμαι μόνιμα ταραγμένος.

Το αγαπώ πολύ πάντως αυτό το project. Πιστεύω ότι όλοι όσοι δουλέψαμε για αυτό, του βρήκαμε μια θέση στην καρδιά μας. Είναι από αυτές τις επαγγελματικές συγκυρίες νομίζω. Εύχομαι αν διαβάσουν αυτή τη δήλωση οι συνεργάτες μου να μην με κοροϊδέψουν.

* Ο Βασίλης Βηλαράς σκηνοθετεί στο Bios, τη “Κερένια Κούκλα”  του Χρηστομάνου. Από 10 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Παίζουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιάννης Κλίνης, Ιωάννα Πιατά, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Αντιγόνη Φρυδά.