at a glance
Top

«Η Θεσσαλονίκη θυμάται» @ Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Η Θεσσαλονίκη θυμάται»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» ( Salonika Remembers), τοΣάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 7:00 μ.μ., το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής και την παρουσίαση ποιημάτων, μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό « Never suchΙ nnocence» (του ομώνυμου βρετανικού κοινωφελούς οργανισμού) με θέμα τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την έναρξη της έκθεσης, θα διαβάσουμε αποσπάσματα από τα ποιήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους μαθητές για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συγκινητική τους ανταπόκριση στον διαγωνισμό, θα τους παραδώσουμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους παρουσία των συντελεστών του προγράμματος. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του British Council, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές των σχολείων των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, επισκέφθηκαν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και τα μνημεία πολέμου της Μακεδονίας, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μέτωπο) κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν διαθεματικά την ιστορική «μνήμη» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η δίνη του Πολέμου, αποτέλεσε γι’ αυτούς ανάγκη έκφρασης, καθώς ύψωσαν τη δική τους φωνή μέσα από τα δημιουργήματά τους σε ένα δυνατό ύμνο ειρήνης.

Το πρόγραμμα, από την πλευρά του Μουσείου, σχεδίασε η κυρία Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Συντονίστρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών του British Council είναι η κυρία Χρυσούλα Μελίδου.

Πληροφορίες

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ| 2310 229778
EMAILinfo@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑwww.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ| Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09.00-20.00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ| Ενήλικες 2€ – Μαθητές 1€
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ| Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ| Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi