R

e

j

e

c

t

e

d

p

e

r

s

o

n

a

s

image

Νέλσον Μαντέλα

Ένας μεγάλος ηγέτης και μια εμβληματική προσωπικότητα

Ο Νέλσον Μαντέλα θεωρείται ο μεγαλύτερος ηγέτης της Νότιας Αφρικής και μία από τις σημαντικότερες μορφές του πλανήτη. Στις 5/12/2013 και όντας 95 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στην πόλη Τρανσκέϊ της Νότιας Αφρικής. Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της χώρας του δεν τον άφησε αδιάφορο. Αντίθετα, πήρε μέρος στη μεγάλη εκστρατεία εναντίον της. Υπήρξε ενεργό μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και διετέλεσε επικεφαλής του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ (=διάκριση) για 20 ολόκληρα χρόνια.

single photo

Φυλακίστηκε από το καθεστώς των λευκών για 27 χρόνια στο νησί Robben. Τον Φεβρουάριο του 1990 ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνωρίζει το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο και αναστέλλει τις εκτελέσεις. Ως αποτέλεσμα, ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίζεται, γεγονός που αποτέλεσε την απαρχή των θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος. Κύριο μέλημά του ήταν η συνταγματική μεταρρύθμιση, γι’ αυτό και παρότρυνε αμέσως τις ξένες δυνάμεις να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση.

single photo

Το 1994 ο Νέλσον Μαντέλα γίνεται ο πρώτος «έγχρωμος» πρόεδρος, δημοκρατικά εκλεγμένος της Νότιας Αφρικής. Έχοντας χάσει ένα γιο από τον ιό του AIDS, ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος συμμετέχοντας σε αγώνες και εκστρατείες ενημέρωσης για το AIDS. Βοήθησε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι κι αυτό είναι μια ασθένεια όπως όλες οι άλλες και δεν σημαίνει ότι όσοι προσβάλλονται απ’ αυτήν πηγαίνουν στην κόλαση.

46664: Ένας αριθμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το όνομα του Νέλσον Μαντέλα. Ήταν ο αριθμός του κελιού του. Προκύπτει από το γεγονός ότι ήταν ο 466ος φυλακισμένος του 1964. Το 46664 έγινε το όνομα της εκστρατείας κατά του HIV/AIDS την οποία ξεκίνησε ο Μαντέλα και στο όνομα της οποίας έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες.

Στις 18 Ιουλίου 1993 απονέμεται στον Νέλσον Μαντέλα το Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο μοιράζεται με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ. Συνολικά, μέσα σε πάνω από 4 δεκαετίες απονεμήθηκαν στον Μαντέλα περισσότερα από 100 βραβεία.

single photo

Το Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με συναίνεση των 192 κρατών – μελών, καθιέρωσε την 18η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα του Νέλσον Μαντέλα. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με τα γενέθλιά του και την απονομή του Νόμπελ. Η Ημέρα τιμάει τον Νέλσον Μαντέλα ως παγκόσμιο ηγέτη για την τεράστια συμβολή του στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία καθώς και την προώθηση της ειρήνης στην Νότιο Αφρική.

Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα αναφέρει: «Η Ημέρα του Μαντέλα (18/7) είναι ένα κάλεσμα για δράση προς τους ανθρώπους παντού να αναλάβουν την ευθύνη για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, ένα μικρό βήμα κάθε φορά, όπως έκανε ο Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα ξόδεψε περισσότερα από 67 χρόνια της ζωής του υπηρετώντας την κοινότητά του, την χώρα του και γενικότερα τον κόσμο. Την Ημέρα του Μαντέλα οι άνθρωποι καλούνται να αφιερώσουν 67 λεπτά του χρόνου τους στο να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, σε μια μικρή χειρονομία αλληλεγγύης με την ανθρωπότητα και σαν ένα μικρό βήμα με σκοπό ένα συνεχές, παγκόσμιο κίνημα για το καλό».

single photo

Ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα αναφέρει:

«Αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι το γεγονός και μόνο ότι έχουμε ζήσει. Είναι τι διαφορά έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων, το οποίο θα καθορίσει τη σημασία της ζωής που ζήσαμε. Εγώ δεν ήμουν μεσσίας. Ήμουν ένας συνηθισμένος άνθρωπος που έγινε ηγέτης λόγω έκτακτων συνθηκών».

κείμενο | ιωάννα αναστασιάδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης