R

e

j

e

c

t

e

d

p

e

r

s

o

n

a

s

image

Μελίνα Μερκούρη

η τελευταία Ελληνίδα 'θεά'

Κατάκτηση μεγάλη και κατόρθωμα λίγων ανθρώπων να μένουν γνωστοί μόνο με το μικρό τους όνομα. Εκείνη το κατάφερε. Ο λόγος για τη Μελίνα Μερκούρη, τη χαρισματική ηθοποιό και πολιτικό, που έφυγε πριν από 22 χρόνια. Αν και δεν έμοιαζε εμφανισιακά με μια αντιπροσωπευτική Ελληνίδα, διέθετε όμως χωρίς αμφιβολία την ψυχή! Με ισχυρή παρουσία, πηγαίο ταλέντο και όραμα, κατόρθωσε να αναδειχθεί μέσα από τις δράσεις της σε μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες προσωπικότητες του 20ου αιώνα με παγκόσμια ακτινοβολία καθώς δε δίστασε στιγμή να κυνηγήσει τα όνειρά της, να εκφράσει τις απόψεις της και να ξεδιπλώσει το "είναι" της.

single photo

Όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν από κοντά αναφέρονται -εκτός των άλλων- στην αυθεντικότητα του χαρακτήρα της. Σε όλη τη ζωή και την πορεία της υπήρξε χειμαρρώδης και ειλικρινής όσο ελάχιστοι. Ήταν μια γυναίκα που μιλούσε έξω από τα δόντια, χωρίς περιστροφές, χωρίς φόβο για το αν θα προκαλέσει με τα λεγόμενά της. Μια Μελίνα που αγαπούσε με πάθος τη ζωή και το εκδήλωνε με κάθε αφορμή. Η Μελίνα δε φοβόταν να παλέψει και να διεκδικήσει με οποιοδήποτε κόστος. Πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της Χούντας των συνταγματαρχών από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. "Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα", ήταν η απάντησή της, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της Χούντας για στέρηση του δικαιώματος της ελληνικής της υπηκοότητας!

Πέρα όμως από μεγάλη αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας και διάσημη ηθοποιός, η Μελίνα ήταν η γυναίκα που σημάδεψε το Υπουργείο Πολιτισμού στη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Υπήρξε σπουδαία πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πάνω απ' όλα ήταν μια μεγάλη Ελληνίδα που ο ελληνικός λαός θαύμαζε και αγάπησε με πάθος. Μια Ελληνίδα που χρησιμοποιώντας τη δική της λάμψη κατόρθωσε να διοχετεύσει τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή του Έλληνα, να τον κάνει θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ίδια πίστευε ότι "ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας" το πιο σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτουμε και οφείλουμε με κάθε τρόπο να το αναδείξουμε.

single photo

Το όραμά της μέχρι και τη στιγμή του θανάτου της ήταν η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ήταν ο μεγάλος της πόθος. "Ελπίζω να δω τα μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ". Τα επιχειρήματά της για την επιστροφή τους αντηχούν ως τις μέρες μας, δίνοντάς μας ώθηση ν' αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε την κληρονομιά μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα της για την ανάκτηση των απολεσθέντων μελών της Ιστορίας μας που τόσο ένδοξα έχει γραφτεί και πλέον έχει ξεθωριάσει μέσω της δικής μας αδράνειας.

single photo

Μια γυναίκα ισχυρή, λαμπερή, μια πεισματάρα Ελληνίδα με αυθεντικότητα και δυνατή φωνή που πατούσε γερά στις απόψεις της και δε φοβήθηκε στιγμή να διεκδικήσει. Η Μελίνα ως φορέας της τέχνης και του πολιτισμού εξακολουθεί να μας επηρεάζει δυναμικά μέχρι και σήμερα. Ιδίως τώρα, προσωπικότητες όπως η Μελίνα αποτελούν φάρο προσανατολισμού και πηγή ελπίδας. Και αυτή η μοναδική προσωπικότητα έχει βάλει σκοπό να βρίσκεται πάντα κοντά μας. "Προσέξτε καλά, δε θα αφήσετε να με ξεχάσουν, δε θέλω να γίνω ανάμνηση, θέλω να είμαι καθημερινά μαζί σας... Γιατί πεθαίνεις πραγματικά, όταν σε ξεχάσουν".

Η Μελίνα μαζι με παιδική χορωδία τραγουδά το γνωστό Μπαξέ Τσιφλίκι του Βασίλη Τσιτσάνη σε διασκευή στα γαλλικα των Claude Lemesle και Rishelle Dassin το 1972. (από τον χρήστη sevenfilmgallery)

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τέλλος φίλης