R

e

j

e

c

t

e

d

p

e

r

s

o

n

a

s

image

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

"Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει όταν σιωπάμε για πράγματα που έχουν σημασία."

Στις 15-1-1929 γεννιέται ο ηγέτης και οραματιστής που άλλαξε για πάντα τη ροή της ιστορίας, ο Dr. Martin Luther King Jr.

Βαπτιστής, ιερέας και ιδρυτής του Νότιου Συνεδρίου Χριστιανικής Ηγεσίας, οδήγησε το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων από τα μέση της δεκαετίας του '50 με μόνο του όπλο τη δύναμη των λέξεων, την πίστη, τις ειρηνικές πορείες και τη συνεχή του προσπάθεια κόντρα σ' ό,τι ήταν μέχρι τότε κοινώς αποδεκτό.

single photo

Η ελευθερία ποτέ δεν χαρίζεται από τον καταπιεστή. Πρέπει να απαιτηθεί από τον καταπιεσμένο.

Από τα πρώτα του παιδικά χρόνια βίωσε τον ρατσισμό και μάλιστα με έναν ακίνδυνο τρόπο, όπως είναι οι κουρτίνες. Τότε τοποθετούσαν λευκές κουρτίνες στις τραπεζαρίες των τρένων για να χωρίζουν τους λευκούς από τους μαύρους. Αργότερα ο ίδιος θα πει "ήμουν πολύ μικρός όταν βίωσα την πρώτη μου εμπειρία πίσω από την κουρτίνα. Ένιωσα σαν να είχε πέσει μια κουρτίνα πάνω σ' όλη μου τη ζωή." Στα 15 του άρχισε σπουδές με βάση ένα ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Γρήγορα όμως εγκατέλειψε το ενδιαφέρον του για την ιατρική και τη νομική και επέλεξε να γίνει κληρικός.

single photo

Σημαντικό ρόλο στον τρόπο σκέψης και στον δρόμο που ακολούθησε έπαιξε η φιλοσοφία της "πολιτικής ανυπακοής" και της "μη βίας" του Γκάντι. Αφορμή για τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων ήταν η σύλληψη της μοδίστρας Ρόζα Παρκς τον Δεκέμβριο του 1955 όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' εναν λευκό επιβάτη, όπως όριζε η μέχρι τότε νομοθεσία. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή απ' το να διαμαρτυρηθούμε. Έχουμε δημιουργήσει μερικές φορές στους λευκούς αδελφούς μας την εντύπωση ότι μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο μας μεταχειρίζονταν". Το αμερικάνικο έθνος είχε αποκτήσει νέα φωνή.

Τον Αύγουστο του 1963 έδωσε τον θεόπνευστο λόγο "Έχω ένα όνειρο", που θα γραφτεί στην ιστορία με χρυσά γράμματα. "Έχω ένα όνειρο ότι τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ' ένα έθνος στο οποίο δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά απ' τον χαρακτήρα τους." Το 1964 του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ψηφίζεται και ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων για απάλειψη φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους. Τα τελευταία όμως χρόνια του έργου του και της ζωής του αντιμετώπιζε όλο και περισσότερες επικρίσεις από νεαρούς Αφροαμερικάνους ακτιβιστές που θεωρούσαν τη "μη βία" του Κινγκ ως "μη λύση" και προτιμούσαν μεθόδους συγκρούσεων.

single photo

Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί, όχι τόσο για τις σκληρές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών

Ο Κινγκ προσπάθησε να διευρύνει την απήχηση του. Πήρε θέση κατά του πολέμου του Βιετνάμ στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια ένωση μεταξύ Αμερικανών μαύρων και λευκών, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζωτικής σημασίας θέμα της φτώχειας. "Η γενιά μας θα πρέπει να απολογηθεί, όχι τόσο για τις σκληρές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την απαράδεκτη σιωπή των καλών." Την άνοιξη του 1968 κλήθηκε στο Μέμφις του Τεννεσί για να υποστηρίξει την απεργία την εργαζομένων στον τομέα της υγιεινής. Τη νύχτα πριν την δολοφονία του έδωσε μια ομιλία στο Mason Temple Church, που μπορεί να χαρακτηρίσει και προφητική για το τέλος που πλησίαζε. "Έχω δει τη γη της επαγγελίας. Ίσως να μην φτάσω εκεί μαζί σας, αλλά θέλω να ξέρετε απόψε πως εμείς ως άνθρωποι θα φτάσουμε στη γη της επαγγελίας. Και είμαι ευτυχισμένος απόψε. Δεν ανησυχώ για τίποτα. Δεν φοβάμαι κανέναν άνθρωπο. Τα μάτια μου έχουν δει τη δόξα του ερχομού του Κυρίου."

Στις 4 Απριλίου 1968 λίγο μετά τις 6 βρισκόταν στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του Lorraine Hotel, όταν μια σφαίρα από όπλο ελεύθερου σκοπευτή τον βρήκε στο λαιμό. Ήταν 39 ετών. Ο Τζέιμς Ερλ Ρει ένα χρόνο μετά ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών. Αργότερα ανακάλεσε την ομολογία του και ισχυρίστηκε πως ήταν θύμα μιας μεγάλης συνωμοσίας. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν κενά και σκοτεινά σημεία γύρω από την δολοφονία του Κινγκ. Πέρσι τέτοιες μέρες κυκλοφόρησε η ταινία "Selma", η οποία μας δίνει μια γεύση του έργου του και συγκεκριμένα της επικίνδυνη πορείας το 1965 που ξεκίνησε από την πόλη Σέλμα μέχρι το Μοντγκόμερι και κορυφώθηκε με τον πρόεδρο να υπογράφει το νόμο περί δικαιωμάτων ψήφου. He had a dream και αν και του έκοψαν το νήμα της ζωής πολύ νωρίς, βρέθηκαν άμεσα εκείνοι που ακλούθησαν τα βήματά του και έδωσαν πνοή στο όνειρό του.

single photo

Πίστη είναι να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη την σκάλα

κείμενο | χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου