R

e

j

e

c

t

e

d

p

e

r

s

o

n

a

s

image

Γκάντι

'Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο’

Share:

"Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από έναν τόνο διδασκαλίας"

διδασκαλίας Όσοι είχαν την τύχη να δουν την ομώνυμη ταινία, γνώρισαν ένα μεγάλο ηθοποιό, όπως ο Ben Kingsley, και μια τεράστια προσωπικότητα χωρίς σύνορα, το Μαχάτμα Γκάντι. Η μορφή που εν έτει 1947 οδήγησε τον Ινδικό λαό στην ανεξαρτησία από τη Βρετανική κυριαρχία . Ο φέρελπις πτυχιούχος εγκατέλειψε τη δικηγορία γιατί δεν είχε το θάρρος ν’ αγορεύει στο δικαστήριο, αλλά δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σ’ ένα κράτος-δυνάστη που ξεζούμιζε οικονομικά την πατρίδα του. Ένας ισόβιος χορτοφάγος που η θρησκόληπτη μητέρα του τον όρκισε να μην πιει σταγόνα αλκοόλ στη ζωή του και ν’ απαρνηθεί τον ελεύθερο έρωτα. Ένας άνθρωπος που βίωσε στο σκληρό πετσί του το απαρτχάιντ κι έμαθε όσο κανείς τη μυρωδιά του κελιού και του φυλετικού ρατσισμού

single photo

Δεν κάνω τον οπαδό καμιάς θρησκείας.
Για να μην είμαι έτσι υποχρεωμένος να συγχωρώ το κακό στο άγιο όνομά της

Όσο μικρός στο μάτι, τόσο μεγάλος στο γινάτι. Για το Μαχάτμα Γκάντι, δεν υπάρχει θεός που να βρίσκεται πάνω από την αλήθεια κι η αλήθεια είναι ότι αγάπησε τον άνθρωπο σαν θεό. Πάλεψε στη ζωή του και με τη ζωή του για αξίες που σήμερα θεωρούνται δεδομένες, αλλά πριν μισό αιώνα δεν ήταν ούτε για την «πολιτισμένη» Δύση. Όσοι γνωρίζουν κι όσοι διαβάσουν για τα κατορθώματά του, θ’ αποθηκεύουν μια για πάντα στο σκληρό τους την έννοια «Παθητική Αντίσταση». Αν θες να διηγηθείς την ιστορία του, αρκεί απλά να αναφέρεις τις δέκα λέξεις που ο ίδιος είπε κάποτε και τα’ χεις πει όλα : Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς!

Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο

Δικηγόρος στο επάγγελμα, αλλά τι δικηγόρος! Κατάλαβα, έλεγε, ότι η πραγματική λειτουργία ενός δικηγόρου είναι να ενώσει τα μέρη που δρούνε χωριστά. Κι αυτό έκανε όσο το άσκησε, επιτυγχάνοντας εκατοντάδες συμβιβασμούς. «Δεν έχασα τίποτα απολύτως έτσι, ούτε χρήματα και φυσικά ούτε την ψυχή μου». Αυτό ακριβώς ήταν το όραμά του για όλη την Ινδία, να ενώσει τους πάντες, ινδουιστές και μουσουλμάνους, κάτω από ένα έθνος που θα ζούσε ειρηνικά. Διάλεξε το δύσκολο δρόμο που αποδείχθηκε ο πλέον επιτυχής. Μη βίαιη αντίσταση, απλή ανυπακοή. Αντίσταση στους άδικους νόμους, χωρίς όμως αντίδραση στις ποινές που επιβάλλονται σ’ όποιον τους παραβαίνει. Εναντίωση χωρίς μίσος για τον αντίπαλο ή τον απεργοσπάστη. Το ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού’, πίστευε, απλά θα κάνει όλον τον κόσμο τυφλό. Και φυσικά, καμία υποχώρηση. Με λίγα λόγια, ένας ασύλληπτος κι ευφυέστατος συνδυασμός νομιμότητας και παρανομίας που προκάλεσε πολιτικό σεισμό και μια «σιωπηρή» επανάσταση δεκάδων εκατομμυρίων.

single photo

Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη

Μελέτησε όλες τις θρησκείες, τις σεβόταν όλες μα δεν ασπάστηκε καμία. Για τον ίδιο, θρησκεία και πολιτική ήταν αδέρφια εξ αίματος. Σε όποιον υποστήριζε το αντίθετο, απαντούσε απλά ότι δεν ξέρει τι σημαίνει θρησκεία. Επηρεάστηκε πολύ όμως από το πνεύμα του Ιησού Χριστού, κάτι που παραδεχόταν ανοιχτά. Κι επειδή κάποια πράγματα στη ζωή, αν δεν είναι μοιραία, σίγουρα είναι τρομακτικά τυχαία, ο Ιησούς σταυρώθηκε Μεγάλη Παρασκευή, ο Γκάντι γεννήθηκε Παρασκευή, η Ινδία αναγνωρίστηκε από τους Άγγλους ως ανεξάρτητο κράτος Παρασκευή κι ο μεγάλος αυτός Εθνοπατέρας δολοφονήθηκε επίσης Παρασκευή.

Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει.
Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού

Ο αγώνας του Γκάντι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν η αιτία που αφύπνισε ανάλογα κινήματα σε άλλα 12 κράτη, σε 4 ηπείρους. Ο ίδιος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για 6 μετέπειτα κατόχους του Νόμπελ Ειρήνης κι ανάμεσά τους ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κι ο Δαλάι Λάμα. Τραγική ειρωνεία, η μάλλον κατευθυνόμενη επιτροπή δεν του το απένειμε ποτέ! Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σκόνταφταν στον κανόνα του βραβείου ότι πράγματι αυτό απονέμεται μόνο σε πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή. Λίγα χρόνια αργότερα βέβαια, βγήκε στο φως το καλά κρυμμένο μυστικό ότι ο Γκάντι είχε προταθεί 5 φόρες όσο ζούσε κι η παγκόσμια κατακραυγή γύρω από το κύρος των Νόμπελ ήταν τεράστια.

single photo

Ένας άδικος νόμος είναι ο ίδιος ένα είδος βίας.
Η σύλληψη για την παραβίασή του ακόμη περισσότερο.

Στις 30/01/1948 αποχαιρέτισε πρόωρα τον κόσμο και η παγκόσμια πληγή που άφησε δεν συγκρίνεται με την πληγή της σφαίρας που τον δολοφόνησε, τη σφαίρα που του φύτεψε ένας φανατικός ομόθρησκος εθνικιστής, επειδή πίστευε ότι με τη στάση του ο Γκάντι παρουσιάζεται πολύ ανεκτικός απέναντι στους Ινδούς μουσουλμάνους. Οι ιδέες του όμως παρέμειναν αλεξίσφαιρες και τα ρητά ενός αληθινού φιλόσοφου ανεξίτηλα κι αναρίθμητα. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε ότι οι επόμενες γενιές πολύ δύσκολα θα πιστέψουν ότι μια τέτοια προσωπικότητα περπάτησε στη Γη με σάρκα και οστά.

Είμαι έτοιμος να πεθάνω, αλλά δεν υπάρχει σκοπός για τον οποίο να είμαι έτοιμος να σκοτώσω

«Φίλοι και σύντροφοι, το φως έφυγε από τη ζωή μας και υπάρχει σκοτάδι παντού. Δεν ξέρω τι να σας πω, ή πώς να σας το πω. Ο αγαπημένος μας ηγέτης, ο Μπαπού, όπως τον αποκαλούσαμε, ο πατέρας του Έθνους μας, δεν υπάρχει πια. Ίσως να κάνω λάθος που θα το πω αυτό. Πάντως, δεν θα τον ξαναδούμε ποτέ, όπως τον βλέπαμε τόσα χρόνια, δε θα τρέξουμε σε αυτόν για συμβουλές ή για να βρούμε λύσεις.»

- (η ανακοίνωση του θανάτου του από τον τότε πρωθυπουργό της Ινδίας μέσω ραδιοφώνου)

κείμενο | μιχάλης χασιώτης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης