R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Kenji Goto

Ένας άνθρωπος ταγμένος στην υπηρεσία των άλλων

Όταν ο Ιάπωνας φωτορεπόρτερ Κέντζι Γκότο πέρασε από τα τουρκικά σύνορα στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2014, δεν γνώριζε ότι αυτή του η ενέργεια θα απέβαινε μοιραία.

_Ο σκοπός του ήταν ευγενής, να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του επίσης Ιάπωνα Χαρούνα Γιουκάουα, ενός επιχειρηματία με τον οποίο είχαν γνωριστεί μερικούς μήνες πριν και που είχε αιχμαλωτιστεί από δυνάμεις του ισλαμικού μετώπου (ISIS). Στις 25 Οκτωβρίου ωστόσο, αιχμαλωτίζεται και ο ίδιος. Η συνέχεια της ιστορίας του λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα στο διεθνή τύπο εν μέσω ενός αγώνα δρόμου διαπραγματεύσεων και μίας παγκόσμιας καμπάνιας από συναδέλφους και φίλους του Κέντζι Γκότο, με σύνθημα “Είμαι και εγώ ο Κέντζι”, για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να σωθεί η ζωή του 47χρονου δημοσιογράφου.

single photo Ο Κέντζι Γκότο, ένας άνθρωπος εύκολα προσφιλής σε όποιον τον γνώριζε, χάρη στην ήρεμη παρουσία και στη χαλαρή διάθεσή του, ήταν ένας βετεράνος στις εμπόλεμες ζώνες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια κάλυπτε κάθε μεγάλη σύγκρουση στην υφήλιο, από τη Σομαλία και τη Σιέρα Λεόνε μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενημερώνοντας για την ανθρωπιστική κρίση που ξεδιπλωνόταν στις περιοχές που δοκιμάζονταν. Πιο κοντά στην καρδιά του βρισκόταν πάντοτε ο αντίκτυπος των συγκρούσεων στα μικρά παιδιά. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, το 2006 είχε βραβευτεί για την πραγματική ιστορία ενός μικρού αγοριού στρατιώτη από τη Σιέρα Λεόνε, που βαθιά τραυματισμένο από τη σύρραξη προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία να διανύει τον τέταρτο χρόνο του και με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις πείνας να εκτυλίσσεται, επηρεάζοντας χιλιάδες ανθρώπους και φυσικά μικρά παιδιά, ο Γκότο ένιωθε ότι επιβαλλόταν να βρίσκεται εκεί. Με τακτικά θέματα αποτύπωνε τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα προσφύγων και βοηθούσε στην προσπάθεια για συγκέντρωση κεφαλαίων απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό ήταν το κάλεσμά του, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε έναν φίλο του πριν ταξιδέψει για τελευταία φορά στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του με την κορούλα του και την μόλις τριών εβδομάδων αδερφή της· ένιωθε ότι οι άνθρωποι που υπέφεραν από τις αιματοχυσίες και τα παρελκόμενά τους, τον καλούσαν κοντά τους για να πουν μέσα από αυτόν την ιστορία τους στον υπόλοιπο κόσμο.

single photo Ο Γκότο και ο Γιουκάουα γνωρίζονται για πρώτη φορά στη Συρία όταν ο Γιουκάουα συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από μία αντικυβερνητική ομάδα. Ο Γκότο τυγχάνει να βρίσκεται στην περιοχή όπου τον καλούν ως μεταφραστή για τον Γιουκάουα που δεν γνωρίζει καλά αγγλικά. Ο Γκότο διαπραγματεύεται στην ουσία την απελευθέρωσή του και μία απίθανη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο διαφορετικούς άντρες. Για τον Γιουκάουα, έναν αποτυχημένο επιχειρηματία που είχε χάσει τη γυναίκα του από καρκίνο, είχε ζήσει για ένα διάστημα άστεγος και είχε αποπειραθεί να βάλει τέλος στη ζωή του, η Συρία ήταν η ύστατη προσπάθειά του να βάλει τη ζωή του σε τάξη, ιδρύοντας μία εταιρεία ασφάλειας εκπατρισμού ιαπωνικών επιχειρήσεων που κινδύνευαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις που δρούσαν στην περιοχή. Και αυτό το εγχείρημά του αποτυγχάνει. Ο Γιουκάουα σύντομα πέφτει θύμα απαγωγής των δυνάμεων της ISIS, ενός στρατού εξτρεμιστών ανταρτών που οραματίζονται την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Η πρακτική τους είναι τα εκφοβιστικά βίντεο όπου δυτικοί πολίτες, συνήθως δημοσιογράφοι ή υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, με ξυρισμένα κεφάλια και φορώντας πορτοκαλί στολές τροφίμων εκτελούνται από έναν άντρα που καλύπτει το πρόσωπό του αν δεν αποδοθούν λύτρα.
single photo

Τα τελευταία λόγια του Κέντζι Γκότο πριν περάσει στη Συρία αναζητώντας το φίλο του είναι ένα ηχογραφημένο βίντεο στο κινητό του Τούρκου οδηγού του στο οποίο φαίνεται να λέει, "Αν κάτι μου συμβεί, όλη η ευθύνη είναι δική μου, δεν ευθύνεται ο συριακός λαός", πριν υποσχεθεί ότι, "Σίγουρα όμως θα επιστρέψω ζωντανός". Στις 30 Ιανουαρίου του 2015 ο Κέντζι Γκότο αποκεφαλίζεται από τους απαγωγείς του, μία εβδομάδα αφού είχε ανέβει το βίντεο της εκτέλεσης του Γιουκάουα του ανθρώπου που προσπάθησε να σώσει.

single photo Σε αντίθεση με τις μακάβριες τελευταίες εικόνες του Κέντζι, οι φίλοι του μας παροτρύνουν να τον θυμόμαστε όπως έζησε, ως έναν θαραλλέο άνθρωπο γεμάτο με κατανόηση και συμπόνια για όσους υπέφεραν. Ο Κέντζι Γκότο θα μείνει στην ιστορία ως μία προσωπικότητα που γύρισε την πλάτη του στο θυμό και στον πόλεμο και έδωσε φωνή σ' αυτούς που τη χρειαζόταν περισσότερο, στους αδύναμους που δεινοπαθούν δυσανάλογα. Επέλεξε να προωθήσει την ανάγκη για ειρήνη, τη μόνη ελπίδα για δικαιότερες κοινωνίες που θα προνοούν και θα φροντίζουν τους πάντες, μακριά από τη βία χωρίς νόημα και τη διαλεκτική που θέλει να μας τυφλώσει όλους ένα μάτι τη φορά.

κείμενο | στεφανία_βερροιώτου
επιλογή_φωτογραφιών | στεφανία_βερροιώτου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου