_προσωπικότητες

Remember, remember, mr Guy Fawkes

Οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες και γι’ αυτό δεν πεθαίνουν

Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder Treason and plot;
I know of no reason why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

Ξεχνιέται; Κι αν ξεχνιέται, φροντίζουν συχνά-πυκνά τα λατρεμένα μας κανάλια να μας τη θυμίζουν. Με τρόπο που ξεκίνησε σαν μια υποτιθέμενη «ασύλληπτη» ιδέα ενός υπεύθυνου προγράμματος του τύπου «Πω πω τι σκέφτηκα πάλι (ο αυνάνας)!» κι έχει καταλήξει σε δεδομένη επιλογή, όπως το νοσοκομειακό ριζάκι σα γαρνιτούρα της μπριζόλας ή το ΡΕΤΙΡΕ το καλοκαίρι. Δεν είναι όμως ο ορισμός της τραγικής ειρωνείας; Αυτοί που πρώτους απ’ όλους θα επέλεγε ν’ ανατινάξει ο Guy Fawkes (Γκάι Φωκς) είναι που κάθε 5η Νοέμβρη καλούν το πνεύμα του στη μικρή οθόνη. Ω τι ιεροσυλία! Το λείψανό του θα στριφογυρίζει σα φουρφούρι στο μνήμα.

Ο λόγος για τη μούσα του επικού κόμικ “V for Vendetta” και την ομώνυμη ταινία. Αφορμή, μια ιστορία σκοτεινή που με στοιχεία μυστήρια ο θρύλος έχει ζώσει. Ο οραματιστής επαναστάτης ήταν μέλος της «Συνομωσίας της Πυρίτιδας», μιας ομάδας που είχε στόχο να δολοφονήσει τον Βασιλιά Ιάκωβο Α’ της Αγγλίας και την αριστοκρατόσπορη αυλή του, ανατινάζοντας στις 5 Νοεμβρίου 1605 το Παλάτι του Γουεστμίνστερ που συνεδρίαζε η Βουλή των Λόρδων, θέτοντας έτσι τέλος στη μισαλλόδοξη τυραννία του. Τα 36 βαρέλια με τους 2,5 τόνους πυρίτιδα που από μήνες είχαν κρύψει στο υπόγειο του κτιρίου «μούσκεψαν» από ένα μάτσο σπιούνους που κατάφεραν να οδηγήσουν τον Guy Fawkes και τους συνωμότες του στην κρεμάλα, δεν κατάφεραν όμως να του στερήσουν την αιωνιότητα.

Δεν είναι η τσιγκουνιά στον μπρούντζο που στέρησε από τον Guy Fawkes ένα άγαλμα αλλά το ένστικτο αυτοσυντήρησης της εξουσίας, η οποία έμαθε καλά από τον motherfucker Οιδίποδα ότι δεν πρέπει να βγάζει μόνη της τα μάτια της. Η μνήμη του όμως παρέμεινε αδιάβροχη κόντρα στα νεροπίστολα όσων προσπαθούν να θάψουν αυτό που συμβολίζει και να ελέγξουν ευκολότερα συνειδήσεις. Στον Guy Fawkes οφείλει η αγγλική γλώσσα τη δημιουργία της λέξης «guy» που αρχικά χρησιμοποιούταν για να περιγράψει ένα πρόσωπο αλλόκοτο κι εκκεντρικό και με το πέρασμα των αιώνων, κάθε άντρα και στον πληθυντικό ένα σύνολο ανθρώπων και των δύο φύλων. Και παρότι ο Guy Fawkes δεν έχει προτομή, έχει «Νύχτα», τη λεγόμενη «Guy Fawkes Night», επέτειο προς τιμήν του που εορτάζεται σε διάφορες αγγλικές (και πλέον όχι μόνο) πόλεις. Τρίτη και πιο pop επιρροή, η φιγούρα του καρυδάτου επαναστάτη “V” που αποτέλεσε και τη βιτρίνα της παγκόσμιας χακερικής Σιών των “Anonymous”. Γιατί τελικά οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες και γι’ αυτό δεν πεθαίνουν!

Ένα ειδικό ευχαριστήριο στην έμπνευση των σχεδιαστών του κόμικ Alan Moore και David Lloyd αλλά και στην επιβλητική ερμηνεία του Hugo Weaving που μόνο με τη γλώσσα του σώματος και τη φωνή του κατάφερε να διαγράψει από τη μνήμη μου το βλαχόφωνο «ΙΣΙΛΝΤΟΥΟΥΡ!!!» που στοίχειωνε τ’ αυτιά μου από εποχής Lord Of The Rings.

Τόσο η προαιώνια ιστορία του Guy Fawkes όσο και το τοποθετημένο στο μέλλον σενάριο του “V for Vendetta” τρομάζουν με την ανατριχιαστική ομοιότητα με το σήμερα κι αποδεικνύουν πως η ζωή, εκτός από πουτάνα, είναι κι επαναλαμβανόμενη. Ας το παρουσιάσω σαν χολυγουντιανό trailer με βραχνή φωνή: «Μια ανενεργή κοινωνία. Ένας λαοπλάνος ηγέτης. Μια ηλίθια προπαγάνδα περί του καλύτερου κι αγνότερου έθνους. Ένα αίσθημα μισαλλοδοξίας. Μετανάστες, αλλόθρησκοι, ομοφυλόφιλοι και άλλοι αρρωστημένοι ανώμαλοι πρέπει να πεθάνουν. Ψεύτικοι κίνδυνοι-σκιάχτρα και τεχνητός φόβος. Ένας λαός με συνείδηση πίθηκου μπονόμπο. Μοναδική λύση; Η πειθήνια υποταγή.» Σκατά στα μούτρα τους και νέφτι στις πληγές τους!

Ο Guy Fawkes κι ο πνευματικός του σπόρος “V” έρχονται να διαφθείρουν την απάθεια και να θάψουν την απολυταρχία και τη φασιστική ιδεολογία... απ' όπου κι αν προέρχεται. Να θυμίσουν ότι είναι εφικτό κι όχι μια απραγματοποίητη εφηβική ονείρωξη. Να βομβαρδίσουν την παθητική αδιαφορία και τη φυγοπονία… Αλληγορικός είναι ο βομβαρδισμός, έτσι; Μην παίρνουν αέρα τα φιτίλια ορισμένων. Πρωτίστως μιλάνε για τον αναγκαίο βομβαρδισμό μέσα στο κεφάλι μας. Κυριολεκτικοί bomber είχαν δικαίωμα να είναι μόνο αυτοί κι ο Ναβάρρο. Με λίγα λόγια, επιτέλους ένα action movie για τον σκεπτόμενο άνθρωπο! Remember, Remember, the 5th of November μεν, αλλά και την 31η Ιανουαρίου που πέρασε ο -σκεπτόμενος- κύριος Guy στην αιώνια ιστορία.