R

e

j

e

c

t

e

d

p

e

r

s

o

n

a

s

image

Coco Chanel

Μια γυναίκα, ένα στυλ, μια ιστορία...

Η λέξη κομψότητα είναι συνώνυμη με το όνομά της.

Κατάφερε με πολλή δουλειά να προσδώσει στο γυναικείο ρούχο φινέτσα και θηλυκότητα. Θέλησε να εκφραστεί μέσα από αυτή τη δουλειά και τα κατάφερε, αντλώντας την έμπνευσή από την καθημερινότητά και την προσωπική της ζωή. Τα δύσκολα και σκληρά παιδικά της χρόνια δεν την εμπόδισαν να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, αντίθετα ξέφυγε και άλλαξε ριζικά σελίδα στη ζωή της. Τόλμησε να ξεπεράσει τα στερεότυπα της εποχής και να δώσει το δικό της στίγμα.

single photo

Η ζωή μου δεν με ευχαριστούσε, οπότε τη δημιούργησα όπως ήθελα.

Η συνέπεια, η τελειομανία και η αγάπη της για αυτό που κάνει ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της που την κράτησαν στην κορυφή της μόδας και της αισθητικής. Έδωσε έμφαση στην απλότητα και την άνεση. Οι συλλογές από ρούχα, τσάντες, παπούτσια, κοσμήματα και αρώματα διακρίνονταν από την υψηλή αισθητική τους. Δεν ήταν λίγοι οι σχεδιαστές που την αντέγραψαν και συνεχίζουν ακόμα.

Αν ντυθείτε άκομψα, θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα θα θυμούνται εσάς

single photo

Το πρώτο της βήμα ήταν να σχεδιάσει μικρά και κομψά καπέλα, αργότερα ήρθαν τα αρώματα, τονίζοντας πως "είναι αόρατα, απόλυτα αξεσουάρ της μόδας, που προαναγγέλλουν την άφιξή σας και παρατείνουν την αναχώρησή σας…". Είδαμε την Coco Chanel να σχεδιάζει ταγέρ σε ίσια λιτή γραμμή με σκούρα τελειώματα και σε μήκος που να σκεπάζει τα γόνατα, το γνωστό "μήκος Chanel". Τα βασικά της χρώματα ήταν το άσπρο, το μαύρο και το σομόν. Έφερε στη γυναικεία γκαρνταρόμπα το μαύρο μικροσκοπικό φόρεμα, που έδωσε λύση σε κάθε εμφάνιση. Έκανε τάση της μόδας τα αντρικά κουστούμια και συμπλήρωσε το ΄ρεπερτόριό΄ της με μια σειρά από πέρλες και κοσμήματα. Οι τσάντες ήρθαν να συμπληρώσουν όλη την εικόνα, τονίζοντας πως "σωστή τσάντα είναι αυτή που έχει λουράκι για να αφήνει ελεύθερα τα χέρια…".

Δεν καταλαβαίνω πώς μία γυναίκα φεύγει από το σπίτι της απεριποίητη, έστω από ευγένεια. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συναντήσεις το πεπρωμένο σου και τότε θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο όμορφη γίνεται

single photo

Αυτή ήταν η Coco Chanel, μια παρουσία δυναμική για την εποχή της και πολλά χρόνια μπροστά! Απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 1971 σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω της έναν μύθο με ατέλειωτες δημιουργίες, συλλογές και ένα στυλ διαχρονικό.

κείμενο | νίνα καγκελίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου