R

e

j

e

c

t

e

d

m

u

s

i

c

image

Tricky or treat?

Tricky aka Adrian Thaws. Ένας από τους πρωτοπόρους της trip-hop

Ο Adrian Thaws, ή όπως έγινε γνωστός, Tricky, γεννήθηκε στις 27 Γενάρη στην Αγγλία.

Στις "λευκές" νότιες γειτονιές του Bristol βίωσε τον ρατσισμό, ο οποίος σημάδεψε τα παιδικά του χρόνια και τον οδήγησε στα βαθιά νερά του γκέτο. Ο πατέρας του τους είχε εγκαταλείψει πριν ακόμη γεννηθεί ο Tricky και η μητέρα του αυτοκτόνησε όταν ήταν 4 ετών. Την επιμέλειά του ανέλαβε η γιαγιά του, για την οποία θα πει ο ίδιος αργότερα "περνούσα τον χρόνο μου βλέποντας θρίλερ στην τηλεόραση αντί να πηγαίνω στο σχολείο".

single photo Γρήγορα λοιπόν έγινε μέλος συμμορίας και έκανε καριέρα στις ληστείες, στις κλοπές αυτοκινήτων και σε ό,τι άλλο είδος ακολασίας τον οδηγούσαν. Ανάμεσα στο έγκλημα και στη ζωή του δρόμου, ξεκάνει στα 15 του να γράφει στίχους ανακαλύπτοντας έτσι την δική του πύλη διεξόδου.

Στα 17 του μπαίνει για λίγο καιρό στην φυλακή. Χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του θα δηλώσει "Η φυλακή ήταν πάρα πολύ καλή! Δεν πηγαίνω ποτέ ξανά εκεί μέσα!". Και κάπου εκεί κάνει στροφή από την τέχνη του εγκλήματος στη τέχνη της μουσικής. Στα μέσα του '80 συναντάει τον Dj Milo και περνάει τον χρόνο του με μια κολεκτίβα μουσικών που ονομαζόταν "The Wild Bunch". Εκεί βαφτίζεται "Tricky Kid" και γίνεται μέλος του γκρουπ "Fresh 4".

Μέσα από την κολεκτίβα αυτή, γύρω στο 1987, δημιουργήθηκαν και οι γνωστοί σε όλους μας Massive Attack, με τους οποίους ο Tricky συνεργάστηκε στενά και μάλιστα ράπαρε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, "Blue line" (1991). Τότε γνωρίζει στο Bristol την Martina Topley-Bird. Ένα βράδυ στο σπίτι του, καθώς μίξαραν μουσικές, εκείνη τον ενημερώνει ότι μπορεί να τραγουδήσει. Του κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον η ιδιαίτερα γλυκιά φωνή της και έτσι ηχογραφούν το "Aftermath". Οι Massive Attack το απορρίπτουν και εκείνος το '93 κάνει μερικές εκατοντάδες αντίγραφα και τα στέλνει σε εταιρείες.

Μια 'λευκή' εταιρεία, η Island Records, ενδιαφέρεται και έτσι το 1995 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "Maxinquaye". Το άλμπουμ του γίνεται γρήγορα επιτυχία, εκείνος καθιερώνεται στην παγκόσμια trip-hop μουσική οικογένεια και από κείνη τη στιγμή και μετά η καριέρα του εκτοξεύεται. Ο Tricky, πρωτοπόρος πλέον στο είδος του, συνδυάζει με μια πληθωρική μοναδικότητα το κλασικό αμερικάνικο hip-hop με την soul και την reggae και όλα αυτά κάτω από τους καλύτερους μελαγχολικούς τόνους της αγγλικής ροκ του '80.

single photo

Συνεργάζεται με ονόματα όπως Bjork, Pj Harvey, Grace Jones. Η 'υπογραφή' του στα τραγούδια του είναι τα σχεδόν ψιθυριστά φωνητικά του, τα οποία δίνουν στα τραγούδια του έναν έντονο αισθησιασμό, στον οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Το 2008 κάνει μια από τις δικές μου προσωπικά αγαπημένες διασκευές, το "Slow" της Kylie Minogue. Όταν το ακούσετε από τον Tricky, ξεχνάτε ότι υπήρχε εκδοχή πριν από αυτό (συγγνώμη καλή μου Kylie, αλλά λέω την αλήθεια). Η έντονη σεξουαλικότητα που απορρέει από κάθε νότα είναι απλά μη συγκρίσιμη.

single photo

Το 2014 κυκλοφόρησε το άλμπουμ του που φέρει ως τίτλο το πραγματικό του όνομα "Adrian Thaws". Συνεχίζει να πειραματίζεται με τις μουσικές του, βάζοντας πινελιές από διαφορετικές επιρροές. Δεν σταματά να φτιάχνει παραγωγές, να γράφει στίχους και να μιξάρει τα ήδη πετυχημένα του τραγούδια. Έχει ήδη 10 δίσκους στο ιστορικό του και αναμένουμε τον ενδέκατο, τον οποίο τώρα ηχογραφεί. Αν δεν έχετε ακούσει μέχρι τώρα τις μουσικές του, θα θέλετε σίγουρα να τις μάθετε. Και σίγουρα θα θέλετε τον δείτε live, να ζει σχεδόν εκστασιασμένος τα τραγούδια του και να αφήνει τις μελωδίες του να φτάσουν το κοινό του και να περάσουν κάτω από το δέρμα σας, μέσα στα κύτταρά σας.
Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, στο Fix Factory Of Sound, έχουμε την ευκαιρία!

"No need to answer 'til I take further evidence..."

κείμενο | χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου