(Τζετ)

Φθινόπωρο του 1981 στην Κόρινθο παίρνω τον φάκελο από τη Στοκχόλμη, τον ανοίγω με αγωνία, να διαβάσω τις λέξεις σου, αλλά μέσα έχει μια κασέτα και εξώφυλλο τους στίχους του Ελύτη. « στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης…»
Δεν έχω κασετόφωνο, κι ούτε τηλέφωνο μπορώ να πάρω στο εξωτερικό από το ΚΨΜ. Περιμένω την άδεια ορκωμοσίας για να πάω στη Θεσσαλονίκη, να την ακούσω.
Μετά από 14 μέρες, επιτέλους η πολυπόθητη άδεια. Μόλις φτάνω στο σταθμό, τρέχοντας μπαίνω στην αετοφωλιά, εκεί στον 8ο όροφο στο κέντρο της πόλης , ξημερώματα, η θάλασσα αντιφεγγίζει απ το παράθυρο, ανοίγω το στερεοφωνικό κι ακούω τη φωνή σου. Και μετά ένα άγνωστο ελληνικό τραγούδι.
«Γίνεται το κορμί σου τζετ κι υψώνεται…»

Κάνω ένα γρήγορο ντους να φύγει ο στρατός από πάνω μου και τρέχω με τα walkman στ΄αυτιά ως τον Λευκό Πύργο, με την κασέτα σου να λιώνει και το τραγούδι ξανά και ξανά, φτάνω στην εσοχή βλέπω τα χαραγμένα αρχικά μας, η κασέτα τραγουδά, εγώ κοιτάζω τη θάλασσα από τη πολεμίστρα και χαϊδεύω το αρχικό σου στον τοίχο του Λευκού Πύργου.
Είναι η πρώτη μου επαφή μαζί σου μετά από καιρό με αφορμή ένα τραγούδι κι ένα χαραγμένο αρχικό υπόσχεση αγάπης.
Όταν αργότερα πηγαίνω στο δισκάδικο να ζητήσω το βινύλιο μαθαίνω πως ο δίσκος λέγεται «Σκουριασμένα χείλια», είναι ενός νέου συνθέτη άγνωστου σε μένα, που το όνομά του είναι Σταμάτης Κραουνάκης.
Το βράδυ με την παρέα στο μπαρ της Προξένου Κορομήλα ζητάμε από τον Ηρακλή να το βάλει στο πικ-απ του μαγαζιού. Ξαφνικά ένα ολόκληρο μαγαζί γίνεται μια κάμαρα μισόφωτη που στάζει έρωτα.
Ως τα Χριστούγεννα στο τάγμα όλος ο λόχος τα απογεύματα τραγουδά τα τραγούδια του δίσκου. Κι εσύ έχεις σταματήσει να μου λείπεις.
Εκεί στον κοιτώνα τα βράδια -κάθε βράδυ- «γίνεται το κορμί σου τζετ κι υψώνεται» κι έχω εσένα και τη τη Σαλονίκη μου που βρήκε αναπάντεχα το soundtrack της, στα κομμάτια αυτού του δίσκου που μου έστειλες…

Κραουνάκης, Θεσσαλονίκη

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
«ΟΛΟΙ ΕΝΑ» - Φίλα με, για τρία μοναδικά βράδια στο Radio City Theater.
Λεωφόρος Βασ. Όλγας 11 και Παρασκευοπούλου 9 (περιοχή Φαλήρου), Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 - 9.15 μ.μ.
Σάββατο 2 Απριλίου 2016 - 9.15 μ.μ
Κυριακή 3 Απριλίου 2016 - 8μ.μ.
Προπώληση: Ταμείο RADIO CITY theater / Tηλ.2310 819153 + 824970
Προπώληση από Τρίτη 15 Μαρτίου
Ώρες εξυπηρέτησης κοινού 10.30-13.30 & 17.00- 21.30
Πληροφορίες: Tηλ.: 2310 819153, 824970

κείμενο | τέλλος φίλης */* φωτογραφία | χαρά κίκα */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου