R

e

j

e

c

t

e

d

m

u

s

i

c

image

H ευλογία του Σταμάτη

'Όλοι Ένα'

Δεν ξέρω πώς να χωρέσω τις λέξεις στις προτάσεις, μπας και μπορέσω να επικοινωνήσω τη γλύκα της καρδιάς, που ένιωσα για δυόμιση ώρες, παρακολουθώντας τη φετινή, ολοκαίνουργια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη.

Έχοντας δει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και βάλε, όλα τα προγράμματα του σπουδαίου δημιουργού, με πλήρη επίγνωση, απόλυτη αίσθηση, επαλήθευση για μέρες εσωτερικής διαπραγμάτευσης και με το χέρι στην καρδιά, το δηλώνω. Απερίφραστα, γενναία, φωναχτά και στεντόρεια.
Είναι το πιο ερωτικό πρόγραμμα που έχει συντελεστεί στην Αθήνα-ever!

40 "διαμάντια" του ελληνικού πενταγράμμου, ένα κι ένα διαλεγμένα, στην πιο άρτια ροή προγράμματος, αγγίζουν τη ψυχή, σε παίρνουν βόλτα και σε πάνε πάνω από τη πόλη-σε κάνουν να πας "να πιάσεις ουρανό".

single photo Αυτό είναι το "Όλοι Ένα" που παρουσιάζεται στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ. Όποιος ξεκινήσει να πάει και πιστέψει ότι θα δει "μια από τα ίδια" με περασμένες χρονιές, πλανάται πλάνην οικτρά. Έχει πέσει έξω, τόσο, που μπήκε σε λακούβα βαθιά και άνθρωπος δεν τον ακούει να του δώσει ένα χέρι βοηθείας. Ο Κραουνάκης πιο ερωτικός από ποτέ, δίνει συνταγή γιατρού, σε απανταχού ερωτευμένους, "ψιλο-σκοτωμένους" μέσα στη σχέση, εξαγριωμένους που άφησαν το ταίρι και ήρθαν να τον δουν, μη ερωτευμένους που θα... δουν αλλιώτικα, τον άνθρωπο που κάθεται στην απέναντι σειρά. Ναι. Όλα αυτά τα καταφέρνει ο Κραουνάκης, τούτο το χειμώνα.

Μαζί του, πέντε "άγγελοι"-ασπίδα στο θεό "Κράου", δίπλα του συντελούν στην απογείωση της βραδιάς.

Πού να βρω τα λόγια να μιλήσω για την ερμηνεία του Κώστα Μπουγιώτη στο "Κάστρο". Για την ακρίβεια, ΚΑΙ στο "Κάστρο"!

Πώς να δώσω με λέξεις, την ερμηνεία που επιτυγχάνει ο Σάκης Καραθανάσης στο "Πάω να πιάσω ουρανό"; Ένας ταλαντούχος ηθοποιός που έγινε άξιος ερμηνευτής! "Άνοιξε" σπουδαία τα τελευταία χρόνια, ο Σάκης Καραθανάσης.

Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Χρήστου Γεροντίδη, γίνεται απόλαυση επί σκηνής, ενώ ο Γιώργος Στιβανάκης, ο παλαιότερος συνεργάτης του Σταμάτη συντελεί στην τελειότητα, με την ενέργεια, τη ζοφερότητα, το πάθος που τον χαρακτηρίζει.

single photo

Ο Χάρης Φλέουρας, "new entry" στη παρέα του Σταμάτη Κραουνάκη, ενσωματώνεται δυναμικά, και δίνει ρέστα στον "Εν Κανά Γάμο" του Ντάριο Φο.
Όταν έρχεται η ώρα του "Grande Amore", σεισμικές δονήσεις συντελούνται εντός ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, από τη αρτιότητα και τη ψυχή του μελωδικού αποτελέσματος.

Ναι, ο Σταμάτης Κραουνάκης, πιο παθιασμένος από ποτέ, με όρεξη και μεράκι, λες και τον είχανε "κλειδωμένο στο σπίτι δεκαετίες" και βγήκε στη σκηνή, πάνω στο πιάνο "να τα ρίξει" για ένα μοναχά βράδυ, συναρπάζει. Γέρνεις το κεφάλι στα αριστερά, και κάθεσαι και χαζεύεις στη θέση σου, το μεγαλείο της Τέχνης του. Την ανοιχτωσιά της ψυχής του. Τη μεγάλη αγκαλιά που δίνει η καρδιά του. Δεν τραγουδά για όλους. Τραγουδά για έναν προς έναν. Ξέχωρα και μοναδικά. Και αυτοί οι "ένας" γίνονται μια γροθιά. "Όλοι Ένα" να νικάνε το κακό, τη μιζέρια, το φόβο της ψυχής.

Ο Άρης Βλάχος, πυρήνας αυτής της ενέργειας δίνει τον καλύτερο- μουσικά- εαυτό του, παρέα με το Γιώργο Ταμιωλάκη και το Βάιο Πράπα. Ενώ, ο Γιάννης Μουρίκης πήρε τη μελωδία και την έκανε εικόνα, με το ευφυές σκηνικό του.
Να σας πω και ένα μυστικό τελειώνοντας;.... Και ο Θεός, τα κρύα βράδια του χειμώνα, ψάχνοντας τη θαλπωρή, πάνω από την πόλη, περνά πάνω από το ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και στέκεται να ακούσει τη μελωδία του σύμπαντος. Ναι-ναι. Είμαι σίγουρος. Κάπου εκεί ανάμεσά μας, κατεβαίνει και τρυπώνει τα βράδια στο θέατρο, μέσα στο σκοτάδι, να νιώσει τη μέθεξη που φέρει τούτη ΄δω η παράσταση. Αυτός εδώ, ο καλύτερος Σταμάτης.

single photo Προλάβετε μέχρι τέλος Γενάρη, όσοι είστε ή βρεθείτε Αθήνα.
Αχ και πόσο θα ΄θελα, να ανέβει και Θεσσαλονίκη.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | γιάννης πρίφτης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου