R

e

j

e

c

t

e

d

m

u

s

i

c

image

Μάνος Λοΐζος

Ο Αθάνατος

Στο γυμνάσιο συμμετείχα στη χορωδία του σχολείου. Εγώ και δεκαπέντε ακόμη ελαφρώς παράφωνα παιδάκια κάναμε πρόβες, όλο χαρά, επειδή χάναμε ώρες μαθημάτων για καμιά βδομάδα πριν από τις εθνικές εορτές. Tον Οκτώβριο, τα "Παιδιά της Ελλάδος", τον Μάρτη, τα "Σαράντα Παλικάρια". Για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Λέγαμε το "Ακορντεόν", το "Αχ χελιδόνι μου", τα "Πολυβόλα"(Μη με Ρωτάς), τραγούδια που απήχαν έτη φωτός από τη νικηφόρα διάθεση του "Βάζει ο Ντούτσε". Ήταν η μόνη γιορτή στην οποία ήμασταν πιο σοβαροί, ελαφρώς θλιμμένοι, χωρίς καν να καταλαβαίνουμε το νόημα της.

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1937. Ξεκινά να μαθαίνει βιολί, αλλά καταλήγει στην κιθάρα. Στα δεκαεφτά του χρόνια μετακομίζει στη Αθήνα, για να σπουδάσει φαρμακευτική. Ένα χρόνο μετά μπαίνει στην Ανώτατη Εμπορική, όπου επίσης αδυνατεί να βρει ενδιαφέρον και αποφασίζει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Δύσκολα χρόνια εκείνα για τον Μάνο. Δουλεύει ως σερβιτόρος για να εξασφαλίζει τα γεύματα του, κάνει κάθε λογής ευκαιριακή δουλειά για να επιβιώσει.
Μάνος Λοϊζος

Η επαφή του με τη δισκογραφία ξεκινά το 1962. Μελοποιεί το "Τραγούδι του Δρόμου", του Federico Garcia Lorca, σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου. Η ηχογράφηση του τραγουδιού πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Μίμη Πλέσσα και τη φωνή του Γιώργου Μούτσιου. Την ίδια χρονιά γίνεται ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής με στόχο τη στήριξη του Μίκυ Θεοδωράκη και άλλων συνθετών.

Στα χρόνια της δικτατορίας ο Μάνος στοχοποιήθηκε για τα αριστερά του πιστεύω. Πολλά τραγουδια του μπαίνουν στη λίστα των απαγορευμένων, ακόμη περισσότερα λογοκρίνονται και δεν ηχογραφούνται. Ο ίδιος συλλαμβάνεται το 1973, λίγο μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μένει υπό κράτηση για δέκα μέρες. Την περίοδο της Μεταπολίτευσης κυκλοφορεί τον δίσκο "Τα Τραγούδια του Δρόμου", ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των απαγορευμένων τραγουδιών του.

"Έφυγε" στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, αφήνοντας πίσω του μία εικοσαετία ηχογραφήσεων και συνεργασιών με κορυφαίους στιχουργούς, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μανόλης Ρασούλης, και ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος.

Μάνος Λοϊζος

Πριν λίγους μήνες, στο λαϊβάκι ενός φίλου, άκουσα ξανά τα "Πολυβόλα". Ξαφνιάστηκα. Ανατρίχιασα. Μάλλον κατάλαβα. Ένιωσα την αθανασία του Μάνου μέσα από τα τραγούδια του.

κείμενο | λιάνα τσαβδαρίδου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + νίκη ζερβού