R

e

j

e

c

t

e

d

m

u

s

i

c

image

Γιώργος Καγιαλίκος - Φυγή

Συναίσθημα και ισορροπημένες ενορχηστρώσεις

Ο Γιώργος Καγιαλίκος ανήκει στο «νέο αίμα» συνθετών.

_Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές στη θεωρία και στο πιάνο ασχολήθηκε με το τραγούδι και με μελοποιήσεις ποιημάτων. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση δισκογραφικά πριν από περίπου τρία χρόνια με τα «Εννέα κρυμμένα τραγούδια» (Orion Music 2011). Το καινούργιο του άλμπουμ, για το οποίο θα γράψω σήμερα έχει τίτλο «Φυγή» και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014.

single photo Ξεκινώντας την ακρόαση με το ορχηστρικό κομμάτι «Αυτή η μουσική» έχω να παρατηρήσω ότι ο συνθέτης βγάζει όλο του το συναίσθημα μέσα από τη μελωδία, με μια ισορροπημένη ενορχήστρωση. Αυτά τα στοιχεία- συναίσθημα, ισορροπημένες ενορχηστρώσεις- υπάρχουν διάχυτα σε όλα τα τραγούδια του cd, με τις ερμηνείες να δίνουν έμφαση στους στίχους, έτσι ώστε να μην περνάει τίποτα απαρατήρητο κατά την ακρόαση. Έχω την εντύπωση ότι ο Γιώργος Καγιαλίκος αυτό ακριβώς ήθελε εξαρχής, μια αμοιβαία συνύπαρξη της μελωδίας με τους στίχους, η οποία εκτονώνεται κατά κάποιο τρόπο μέσα από τις ερμηνείες.

Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια ή ερμηνείες, παλαιότεροι και νεότεροι ερμηνευτές (Μαρία Φαραντούρη, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Λεκόπουλος, Λίλιαν Τσατσαρώνη και Γιώργος Καγιαλίκος) κρατάνε το ίδιο πετυχημένο αισθητικά αποτέλεσμα. Αξίζει όμως να σημειώσω ότι τους στίχους υπογράφουν, εκτός από τον συνθέτη, οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Χριστίνα Κουκέλη, ενώ τον δίσκο ολοκληρώνουν τα ποιήματα «Ολονυχτία» του Νικηφόρου Βρεττάκου και «Ναυσικά» του Κορσικανού ποιητή Γκιακούμου Τιέρ.

Τέλος να αναφέρω τους μουσικούς που συμμετείχαν και απέδωσαν τις ενορχηστρώσεις του Γιώργου Καγιαλίκου με εξαιρετικό τρόπο: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Παναγιώτης Δράκος (φλάουτο), Βαγγέλης Σκούρας (γαλλικό κόρνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Μαρίνος Γαλατσινός (κλαρινέτο), και Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα).

single photo Η δισκογραφική δουλειά « Φυγή » κυκλοφορεί από τον ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ

κείμενο | ισαάκ_ιντζεβίδης
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου

single photo single photo single photo