R

e

j

e

c

t

e

d

m

u

s

i

c

image

Δημήτρης Μητροπάνος

Ο 'πάντα γελαστός Σαλονικιός'

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων ή μικρή Μόσχα όπως συνήθιζε να την αποκαλεί. Αν και τα χρόνια στα Τρίκαλα για την οικογένεια Μητροπάνου ήταν δύσκολα, ο ίδιος λάτρευε να τα διηγείται με κάθε ευκαιρία. Κάποιες φορές μάλιστα, όταν ερμήνευε το τραγούδι "ο Σαλονικιός" άλλαζε το στίχο λέγοντας "χορεύει και γουστάρει ο Τρικαλινός". Οι αριστερές του απόψεις όμως σε συνδυασμό με το χουντικό καθεστώς της εποχής, ανάγκασαν την οικογένειά του να αναζητήσει αλλού την τύχη της μακριά από τα Τρίκαλα.

Δημήτρης Μητροπάνος Μολονότι είμαι Τρικαλινή και ‘’Μητροπανική’’ δεν κατάφερα ποτέ να τον γνωρίσω από κοντά. Αλλά για πάντα θα θυμάμαι την επίσκεψή μου στην έκθεση που είχε γίνει προς τιμήν του στη γενέτειρά μας και με έκανε να γνωρίσω κάποιες πτυχές της ζωής του που μέχρι τότε αγνοούσα.

Το ‘64 κατεβαίνει στην Αθήνα και πριν προλάβει να τελειώσει το γυμνάσιο αρχίζει να δουλεύει ως τραγουδιστής. Ο Μπιθικώτσης είναι αυτός που θα τον ακούσει πρώτος και θα τον συστήσει στην Columbia. Στη συνέχεια γνωρίζει τον Καζαντζίδη και τον Θεοδωράκη με τους οποίους κάνει κοινές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές. Η δισκογραφική του καριέρα όμως, αρχίζει με τον Ζαμπέτα και το τραγούδι ΄΄Θεσσαλονίκη΄΄ που θα αποτελέσει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Θεσσαλονικιών.

Δημήτρης Μητροπάνος

Για να πάρει αναβολή από το στρατό γράφεται σε μια σχολή οπερατέρ και φωτογράφων. Τον Απρίλιο του ’71 μετατίθεται στην Αλεξανδρούπολη, από όπου παίρνει άδεια μόνο για να ηχογραφήσει τον ‘’Άγιο Φεβρουάριο΄΄. Τον Ιανουάριο του ΄73 απολύεται και μένει στην αγαπημένη του πόλη, Θεσσαλονίκη. Εκεί δουλεύει για τους επόμενους τρεις μήνες. Με την κάθοδό του στην Αθήνα ο Μητροπάνος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον λαιμό του που τον αναγκάζει να κάνει εγχείρηση πολύποδα. Ακάθεκτος όμως συνεργάζεται με τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Καλδάρα και τον Κατσαρό και οι επιτυχίες "Πες μου πού πουλάν καρδιές", "Καλοκαίρια και Χειμώνες", "Κύθηρα" και "Σε μια στοίβα καλαμιές" τον καθιερώνουν στο λαϊκό πεντάγραμμο. Ακολουθούν τα "Συναξάρια" του Χατζηνάσιου και τα "Πικροσάββατα" με τον Θεοδωράκη και τον Λ. Παπαδόπουλο. Από εκείνη την εποχή -με εξαίρεση τα κομμάτια στο τελευταίο δίσκο με τον Μουσαφίρη- τα υπόλοιπα δεν πήγαιναν τόσο καλά.

Δημήτρης Μητροπάνος

Το ’90 κάνει πάλι μια εγχείρηση στο λαιμό. Η κούραση του λαιμού και η υπερκόπωση δεν θα τον κρατήσουν μακριά από το τραγούδι. Το Δεκέμβρη του ΄91 παντρεύεται ξανά, έπειτα απο πρόσφατο χωρισμό. Από αυτό το γάμο αποκτά δυο κόρες. Στα μέσα του ’90 και έχοντας αφήσει πίσω τόσα προβλήματα, ο Μητροπάνος μαζί με τον Μάριο Τόκα κάνουν τον ιστορικό δίσκο "Η εθνική μας μοναξιά" που περιλαμβάνει τον ύμνο της Θεσσαλονίκης, "Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη" αλλά και τραγούδια όπως "Θάλασσες" και "Μια στάση εδώ".

Δημήτρης Μητροπάνος

Δυο χρόνια αργότερα η Θεσσαλονίκη θα έχει και πάλι την τιμητική της στο δίσκο "Παρέα με έναν ήλιο" με το τραγούδι "Λαδάδικα". Καθώς το ελληνικό τραγούδι είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια παρακμής, ο Μητροπάνος μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο κυκλοφορεί τον μαγικό δίσκο "Στου αιώνα την παράγκα". Ένας δίσκος που ‘’επισκιάστηκε’’ από την επιτυχία της "Ρόζας" και έκανε όλη την Ελλάδα να δακρύζει σε κάθε ζεμπέκικο του Μητροπάνου.

Με σταθερούς ρυθμούς συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του ερμηνεύοντας τραγούδια σημαντικών δημιουργών. Η στάση του όμως και η προσωπικότητα του ήταν αυτά που έκαναν τα τραγούδια του να ξεχωρίσουν. Στις 17 Απριλίου του 2012 η φωνή του Μητροπάνου θα σιγήσει για πάντα και η Ελλάδα θα χάσει ένα (ίσως το πιο) χαρακτηριστικό χρώμα από τον ήχο της.

κείμενο | χρύσα μητροπάνου-χασιώτη
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας