R

e

j

e

c

t

e

d

L

i

t

e

r

a

t

u

r

e

image

Το κορίτσι και το όνομα.

Η Amy Winehouse μέσα από το έργο της.

Το βράδυ πριν “φύγει” η Έιμι Γουάινχαουζ, πήρε τηλέφωνο την παιδική της φίλη Τζουλς και της είπε πως θέλει να είναι όπως παλιά, πως την αγαπάει πολύ και της λείπει. Η Τζουλς , αργότερα, στην βιογραφική ταινία “Amy”, ομολόγησε πως ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, που άκουγε την πραγματική, φυσιολογική Έιμι. Είχε πλέον σταματήσει να ασχολείται μαζί της και πίστευε πως δεν υπήρχε σωτηρία για την φίλη της. Αυτό το τηλεφώνημα, όμως, της έδωσε και πάλι ελπίδες πως ίσως να μην είχαν όλα τελειώσει. Πως ίσως η Έιμι θα επέστρεφε στον παλιό, καλό εαυτό της. Tο ίδιο βράδυ η Έιμι, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο αποτοξίνωσης και έχοντας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και έπαθε ανακοπή.
Έφυγε το Σάββατο 23 Ιουλίου του 2011.

Το κορίτσι και το όνομα.

Πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, κάθομαι και ακούω τα τραγούδια της. Αναρωτιέμαι: Γιατί ένα κορίτσι 27 χρονών, με τόσες προοπτικές, να “φύγει” έτσι, άδικα; Έπειτα σκέφτομαι πως κανείς δεν φεύγει άδικα και σταματάω να λυπάμαι. Αντί αυτού, ψάχνω να βρω ποια ήταν στ’ αλήθεια η Έιμι Γουάινχαουζ, που τόσο αγαπώ να ακούω.

Η Έιμι ήταν τα τραγούδια της. Και ο καλύτερος τρόπος για να την μάθει κανείς, είναι όχι μέσω άλλων αλλά μέσω του έργου που άφησε πίσω της:

Το κορίτσι και το όνομα.

What’s about menΜέσω αυτού του τραγουδιού, το οποίο βρίσκεται στον πρώτο δίσκο της Έιμι, “Frank” -που πήρε το όνομα του από το είδωλο της Έιμι, Φρανκ Σινάτρα- φαίνονται οι σχέσεις που είχε η Έιμι με την οικογένεια της. Μεγάλωσε στο Σάουθγειτ του Βόρειου Λονδίνου. Ο πατέρας της, της έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα της τζαζ μουσικής, καθώς τραγουδούσαν παρέα Σινάτρα. Οι γονείς της χώρισαν, όταν η Έιμι ήταν ακόμη εννιά χρονών. Έτσι έμεινε με την απορία “Τι τρέχει με τους άντρες;”. O πατέρας της, μόλις έγινε διάσημη, αλλά και μετά θάνατον, την εκμεταλλεύτηκε με κάθε τρόπο για να βγάλει χρήματα. Η μητέρας της έμεινε σχεδόν αμέτοχη σε ό,τι συνέβαινε καθώς, όπως δήλωσε, δεν μπορούσε ποτέ να σταματήσει την Έιμι σε οτιδήποτε ήθελε να κάνει.

Το κορίτσι και το όνομα.

RehabΗ Είμι, λοιπόν, μετά το 2005, σε ηλικία μόλις 22 χρονών, γίνεται γνωστή. Κερδίζει βραβεία, κάνει μεγάλες συναυλίες, ο κόσμος την αγαπάει και εδραιώνεται στον χώρο των Media με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Είχε δηλώσει πως δεν της αρέσει η δημοσιότητα και πως αν γίνει γνωστή, πολύ πιθανών να τρελαινόταν. Έτσι κι έγινε. Δεν ήταν έτοιμη για όλο αυτό που έπεσε πάνω της. Όλοι ήθελαν ένα κομμάτι της κι έτσι η Έιμι έγινε “κομμάτια”. Από μικρή έκανε μαριχουάνα, όμως έπειτα έπεσε στα βαριά ναρκωτικά. Κοκαίνη, ηρωίνη, κρακ σε συνδυασμό με πολύ αλκοόλ και μια καταστροφική σχέση με τον Blake Fielder Civil. Αρνούνταν κατηγορηματικά να πάει για αποτοξίνωση και έλεγε πως “έχω τις μαύρες μου, όταν γίνω καλά θα το μάθετε” και πως “θα χάσω το μωρό μου γι αυτό κρατάω πάντα ένα μπουκάλι κοντά μου”. Αργότερα, βέβαια, πήγε δύο φόρες για αποτοξίνωση, όμως το κακό που είχε κάνει στον οργανισμό της δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί.

Το κορίτσι και το όνομα.

You know im no goodΟ Blake, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προσωπική και επαγγελματική πορεία της Έιμι. Ήταν ο πρώτος που την “γνώρισε” στα βαριά ναρκωτικά, όμως ήταν κι από μόνος του ένα ναρκωτικό γι αυτήν. Χώριζαν τα ξαναέβρισκαν, είχαν παράλληλες σχέσεις, τελικά παντρεύτηκαν, πήγαν για αποτοξίνωση μαζί και ξανακύλησαν την πρώτη μέρα που βγήκαν. Χώρισαν το 2009, όταν ο Blake μπήκε φυλακή και είδε σε περιοδικό την Έιμι με κάποιον άλλον. Η Έιμι αναλωνόταν τόσο πολύ σε αυτό που ζούσε με τον Blake, ώστε τίποτα άλλο δεν της ήταν πια αρκετό. Αποσύρθηκε για αρκετό καιρό από τη μουσική, δεν μπορούσε να βγάλει άλλον δίσκο και κατέληξε εθισμένη, αποσκελετωμένη και μόνη. Ο Blake, σήμερα, παντρεμένος με παιδί δηλώνει πως δεν χρειάζεται την ηρωίνη και πως είναι πολύ καλύτερα χωρίς τον εθισμό του. Θα έχει για πάντα το όνομα της Έιμι χαραγμένο στο πίσω μέρος του αυτιού του σε τατουάζ, να θυμάται αυτήν και όσα ζήσανε μαζί.

Το κορίτσι και το όνομα.

Η Έιμι ήταν ένα μικρό κορίτσι. Ένα παιδί με απίστευτο ταλέντο, που απλά ήθελε να τραγουδάει και να παίζει μουσική. Μια ψυχή που δεν άντεξε, που δεν ήταν έτοιμη και τελικά κατέρρευσε.
Ευτυχώς, μας άφησε πίσω αρκετά για να την θυμόμαστε και να την αγαπάμε.

κείμενο | νίκη ζερβού επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος