_λογοτεχνία_ποίηση

"Το Κοχύλι της Λίνας" του Ευάγγελου Βλάχου

Ένα βιβλίο για παιδιά δημοτικού

Στο "Κοχύλι της Λίνας" πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μία μικρή καλόκαρδη αράχνη, η Λίνα. Η Λίνα μένει σ' ένα πολύ όμορφο χωριό, το Πετράδι, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο όμορφα γι' αυτήν: οι περισσότεροι κάτοικοι τη φοβούνται και γι’ αυτό το λόγο της φέρονται εχθρικά. Απογοητευμένη από την παράλογη συμπεριφορά τους, ονειρεύεται έναν τόπο όπου θα μπορεί να ζει ευτυχισμένη σε αρμονία με τους γύρω της... το βυθό της θάλασσας! Μπορεί όμως ένα πλάσμα της στεριάς να ζήσει στο νερό; Με τη δύναμη της θέλησης, τη μεθοδικότητα και τη βοήθεια των φίλων, ακόμη και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν, μας διδάσκει το βιβλίο.

Γραμμένο με μπόλικο χιούμορ, το "Κοχύλι της Λίνας" μιλάει για τα όνειρα, την επίτευξη στόχων, τη σημασία της φιλίας. Ταυτόχρονα όμως "απλώνει τους ιστούς του" σε θέματα όπως τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση, το φόβο και την προκατάληψη, την αποδοχή και τη συνύπαρξη. Οι μικροί αναγνώστες μπορούν να συμπαθήσουν τη Λίνα, να συμμεριστούν τους προβληματισμούς της και να ταυτιστούν με το στόχο της ελεύθερα, χωρίς να τους επιβάλλεται το δίλημμα "σωστό ή λάθος". Η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησής τους γίνεται σταδιακά με φυσικό τρόπο. Αρχικά με την επιλογή μιας αράχνης ως κεντρικού χαρακτήρα, η οποία συμβολίζει κάτι άγνωστο, τρομακτικό ίσως και αποκρουστικό. Ο συγγραφέας όμως ξεκινώντας ρωτάει τους αναγνώστες "Φοβάστε τις αράχνες; Όχι; Πάλι καλά! Πολύ χαίρομαι!... Δυστυχώς όμως οι κάτοικοι του Πετραδιού δεν ήταν τόσο γενναίοι όσο εσείς!" καταφέρνοντας έτσι να τους πάρει με το μέρος της και να εξιστορήσει στη συνέχεια τα πάθη της καλοκάγαθης αραχνούλας από αυτούς που τη φοβούνταν και την κακομεταχειρίζονταν. Ευτυχώς στο δρόμο της Λίνας — όπως και στη ζωή — εμφανίζονται αρκετοί γενναιόψυχοι σύμμαχοι που την αποδέχονται και τη βοηθούν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Στο βιβλίο, εκτός από τη Λίνα και την καλύτερή της φίλη, εμφανίζονται αρκετοί ακόμη χαρακτήρες. Από αυτούς, όσο ιδιαίτεροι ή ιδιότροποι κι αν φαίνονται, κανείς τους δεν παρουσιάζεται ως "κακός". Κακή μοιάζει μόνο η συμπεριφορά που γίνεται χωρίς συναίσθηση. Εκείνη δηλαδή που καθοδηγείται από το φόβο προς το άγνωστο και την κρίση με βάση επιφανειακά χαρακτηριστικά και μπορεί ακούσια να πληγώσει τους άλλους. Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ζωντανεύουν τρισδιάστατα μες τη φαντασία των παιδιών και να παρασύρονται στο ταξίδι της ανάγνωσης. Τελικά καταλήγουμε, διαβάζοντας την ιστορία της Λίνας, ότι όλοι έχουν τη θέση τους στον κόσμο, αρκεί να έχουμε τεντωμένες τις κεραίες μας, ώστε να εντοπίσουμε και να εκτιμήσουμε τις ποιότητες και τις δεξιότητες του καθένα.

Ο συγγραφέας, Βαγγέλης Βλάχος, δεν έχει χωριό, είναι παιδί της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Ειδική Αγωγή στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το Manchester Metropolitan University στον τομέα της Συνεκπαίδευσης. Το πρώτο του βιβλίο, "Το Κοχύλι της Λίνας" (2014) σε εικονογράφηση της Νεφέλης Καραδέδου- Ισουά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέθεξις.