R

e

j

e

c

t

e

d

L

i

t

e

r

a

t

u

r

e

image

Ο κύριος Oscar Wilde

>Πολυτάραχη ζωή, απόλυτη υστεροφημία

Γεννιέσαι στις 16 Οκτωβρίου του 1854 στο Δουβλίνο, από επιφανείς διανοούμενους γονείς, με αγγλικές ρίζες.

Από μικρός παρουσιάζεις ιδιαίτερη έφεση στα γαλλικά και τα γερμανικά, τα οποία μαθαίνεις άπταιστα. Αρκετά νωρίς εκδηλώνεις την προτίμησή σου στον κλασικισμό, κάτι που θα συνεχιστεί και στα πανεπιστημιακά σου χρόνια, όταν και επιλέγεις να ασχοληθείς με τις Κλασικές Σπουδές, τόσο στο Κολλέγιο Trinity του Δουβλίνου, όσο, αργότερα, και στο Κολλέγιο Magdalen της Οξφόρδης. Σε ζηλεύω τόσο πολύ, να ξέρεις. Εγώ έχω περάσει απλά μια βόλτα και απ’ τα δύο.

single photo Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σου σπουδών αποφασίζεις να εντρυφήσεις στο, πρωτοεμφανιζόμενο για την εποχή, κίνημα του Αισθητισμού, το οποίο εισήγαγαν δύο από τους καθηγητές σου. Πόσο δημιουργικός και ξεχωριστός να νιώθεις άραγε; Μετά το πανεπιστήμιο αποφασίζεις να μετακομίσεις στο Λονδίνο, όπου και καταφέρνεις να ενταχθείς στους ανώτερους πνευματικούς και κοινωνικούς κύκλους. Συγχρόνως, ασκείς το ρόλο σου ως εκπρόσωπος του Αισθητισμού, εκδίδοντας μία ποιητική συλλογή και δίνοντας ομιλίες σε Η.Π.Α. και Καναδά, σχετικά με τον αγγλικό Διαφωτισμό στην τέχνη. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, γράφεις ακατάπαυστα άρθρα, όντας πλέον δημοσιογράφος.

Γίνεσαι γνωστός όχι μόνο γι’ αυτά, αλλά και για πολλά άλλα. Το οξυδερκές πνεύμα σου είναι που σε χαρακτηρίζει στο έπακρο, και τα αποτελέσματα αυτού είναι πνευματώδεις διάλογοι και ευφυολογήματα που εστιάζουν σε πολλά θέματα, όπως είναι η παρακμή, η δολιότητα και γενικότερα η ζωή. Πάνω σ’ αυτά στηρίζεται και το μοναδικό σου μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ», που εκδίδεται το 1890. Αν υπήρχε τότε η έκφραση με τα ταμεία, θα τα είχε σίγουρα σπάσει, λόγω των ευρύτερων κοινωνικών θεμάτων που πραγματεύεται το βιβλίο.

Το «καινούργιο πορτρέτο» είναι ο πρόδρομος της θεατρικής σου καριέρας. Συνθέτεις το θεατρικό «Σαλώμη», γραμμένο εξολοκλήρου στα γαλλικά, το οποίο όμως δεν «ανεβαίνει» αμέσως στην Αγγλία, μιας και υπάρχει νόμος που απαγορεύει την κυκλοφορία έργων με Βιβλικό περιεχόμενο. Ναι, ζεις στην εποχή που η αντίθετη γνώμη και η αντίδραση στο κατεστημένο διώκεται ποινικά. Δε σε βλέπω να το βάζεις κάτω όμως. Γράφεις άλλες τέσσερις κοινωνικές σάτιρες και γίνεσαι ευθύς αμέσως ανάρπαστος στο Βικτωριανό Λονδίνο.

single photo

Γράφεις το αριστούργημα «Η Σημασία Του Να Είναι Κανείς Ειλικρινής», το 1895, έργο που έχω την τύχη να παρακολουθήσω το 2009, στο πανεπιστημιακό θέατρο του Νόριτζ. Σε καταχειροκροτώ, κι ας μην είσαι πλέον εκεί να με δεις.

single photo

Ο προσωπική σου ζωή είναι άκρως πολυτάραχη. Παντρεύεσαι μία εύπορη γυναίκα και κάνεις δύο παιδιά, αλλά δεν είσαι «πιστός» στις πεποιθήσεις σου. Η γυναίκα σου αρχίζει να σε απωθεί μετά τη δεύτερη εγκυμοσύνη, κι εσύ στρέφεσαι στον ομοφυλοφιλικό έρωτα, ίσως και επηρεασμένος από τον Ρόμπερτ Ρος, τον οποίο έχεις συναρπάσει με το έργο σου. Είσαι αθεόφοβος. Μηνύεις τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, πατέρα του μετέπειτα εραστή σου, για συκοφαντία. Αλλά στη δίκη αθωώνεται φυσικά η αριστοκρατία κι εσύ φυλακίζεσαι για σοδομισμό. Εκτίεις την ποινή σου στο Ρέντινγκ, και νιώθω ότι πρέπει να σε «επισκεφτώ» όσο σπουδάζω εκεί. Δεν το κάνω ποτέ. «Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες», αλλά προτιμώ να σε «βρίσκω» στα βιβλία. Β γαίνοντας από τη φυλακή, φεύγεις αμέσως στη Γαλλία, όπου και πεθαίνεις στις 30 Νοεμβρίου του 1900, σε ηλικία 46 ετών, όντας ένα απόλυτο μηδενικό. Σήμερα πάντως βιώνεις την απόλυτη υστεροφημία, να το ξέρεις.

Your name is Fingal O'Flahertie Wills. Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde.

κείμενο | χαρά-ελευθερία ζέρβα
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου