R

e

j

e

c

t

e

d

L

i

t

e

r

a

t

u

r

e

image

Χαλίλ Γκιμπράν

Η ζωή και η διαχρονική επιρροή ενός 'προφήτη'

"Την αυγή μπορείς να την φτάσεις μόνο περπατώντας το μονοπάτι της νύχτας".

Πίσω από αυτούς τους στίχους κρύβεται η δύναμη του Χαλίλ Γκιμπράν, ή αλλιώς του ανθρώπου από τον Λίβανο, όπως είναι η ερμηνεία του ονόματός του. Ο 'προφητικός' αυτός ποιητής γεννήθηκε στις 6-1-1883. Με τον πατέρα του φυλακισμένο από τις οθωμανικές αρχές, βρέθηκε με την οικογένειά του στην Αμερική, στη "χώρα του ονείρου" και συγκεκριμένα στη Βοστώνη, μετανάστης ανάμεσα σε τόσους άλλους. Ο Γκιμπράν προσέλκυσε από νωρίς την προσοχή των δασκάλων του, χάρη στην ξεχωριστή ικανότητά του ως σκιτσογράφος. Οι καλλιτεχνικοί δρόμοι άνοιξαν και ο νεαρός είχε βρει ήδη τη θέση του στους κύκλους της τέχνης στην πόλη κι ας την άφησε το 1898 για μια τετραετία για να επιστρέψει πρόσκαιρα στη Βυρηττό.

Khalil Gibran

Διαλέγουμε τις χαρές και τις λύπες της ζωής μας πολύ πριν τις ζήσουμε

Το δημοφιλέστερο έργο του είναι "Ο προφήτης" (1923), το οποίο εμπνεύστηκε από την πρώτη γυναίκα που ερωτεύτηκε, την Ζοζεφίν Πιμπόντι. Αν και απέρριψε την πρόταση γάμου του, η φροντίδα και η προσοχή της έγιναν δημιουργικό έναυσμα για τον Γκιμπράν. Ο τίτλος του βιβλίου μάλιστα βασίστηκε σε ένα ενδεκάστιχο ποίημα της Ζοζεφίν, που είχε γράψει νωρίτερα. Ο ποιητής, ζωγράφος, συγγραφέας και φιλόσοφος Γκιμπράν έφυγε στις 10 Απριλίου το 1931 και στα 48 του χρόνια, καταβεβλημένος από αρρώστια (κίρρωση του ήπατος) αρνούμενος κάθε ιατρική περίθαλψη και συμβουλή, μένοντας απόλυτα αφοσιωμένος στο έργο του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Khalil Gibran

Η λογική όταν κυβερνά μόνη της είναι μια περιορισμένη δυναμη"

Khalil Gibran

Πολυσχιδής καλλιτέχνης αναμφισβήτητα. Και διαχρονικός όσο λίγοι, αφού έχει δημιουργήσει έργα που επιδρούν στην ψυχή των αναγνωστών ακόμα και στις μέρες μας.
"Ο προφήτης" έπεσε στα χέρια μου ως δώρο από έναν φίλο σε μια στιγμή που εκείνος ένιωσε ότι θα τον 'χρειαζόμουν'.
"Διάβασέ τον, δεν χρειάζεται να ταυτιστείς, να κρίνεις ούτε να αναλύσεις, απλά να αφεθείς και να νιώσεις".
Το βιβλίο "γέρασε" κυριολεκτικά στα χέρια μου... Σημειώσεις με στύλο, μολύβι, post-it, ταξίδια, αμμουδιές, βαλίτσες και τρένα. Συντροφιά μιας ζωής, χωρίς να το βαριέμαι λεπτό. Και είχε όμως πετύχει τον σκοπό του. Τα λόγια του ποιητή με έβγαλαν από τον λήθαργο και κάνοντας έναν ίσως 'ρομαντικό' παραλληλισμό, με έσωσε. Από την αδράνεια της σκέψης μου και από την ματαίωση του ονείρου. 92 χρόνια μετά τη στιγμή που γράφτηκε, έχει τη δύναμη να αλλάζει σύγχρονες ζωές.

κείμενο | χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας