R

e

j

e

c

t

e

d

L

i

t

e

r

a

t

u

r

e

image

George Orwell

<<Σε καιρούς παγκόσμιας αποπλάνησης, το να λες την αλήθεια είναι πράξη επανάστασης>>

George Orwell, κατά κόσμον Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ. Ο μυθιστοριογράφος με την εύστοχη, αστείρευτη συμβολιστική φαντασία λέγεται ότι απέκτησε το μικρόβιο της συγγραφής από πολύ νωρίς στη ζωή του. Ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε «είχα τη συνήθεια του μοναχικού παιδιού που φτιάχνει ιστορίες και συνθέτει συζητήσεις με φανταστικούς ανθρώπους και νομίζω ότι από την αρχή οι λογοτεχνικές μου φιλοδοξίες ήταν αναμεμειγμένες με το συναίσθημα της απομόνωσης και της υποτίμησης.»

George Orwell

Σύμφωνα με μία βιογραφία η πρώτη του λέξη ήταν «beastly» που σημαίνει κτηνώδης. Ως παιδί ήταν φιλάσθενος και έδινε συχνά μάχη με τη βρογχίτιδα και τη γρίπη. Γεννήθηκε στην Ινδία στις 25 Ιουνίου του 1903 όπου έμενε η οικογένειά του λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του. Έναν χρόνο μετά τη γέννησή του ο ίδιος με τη μητέρα του και τη μεγαλύτερη αδερφή του, έφυγαν για την Αγγλία δίχως τον πατέρα του, ο οποίος έμεινε πίσω και σπάνια τον επισκεπτόταν. Δεν είχαν πολλές επαφές οι δυο τους αλλά ακόμη και μετά την αποχώρηση του πατέρα του από την υπηρεσία οι γονείς του δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως δεμένοι. Ο Όργουελ τον θεωρούσε συντηρητικό.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήρθε αντιμέτωπος με το Αγγλικό σύστημα και παρατήρησε πως οι πλουσιότεροι μαθητές έχαιραν καλύτερης αντιμετώπισης από τους λιγότερο ευκατάστατους. Ο ίδιος δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής οπότε βρήκε παρηγοριά στα βιβλία. Μεταξύ άλλων διάβαζε έργα του Κίπλινγκ και του Γουέλς. Κέρδισε υποτροφίες για το Wellington college και το Eton college για να συνεχίσει τις σπουδές του εκεί. Έπειτα από την ολοκλήρωση τον σπουδών του στο Eton, όμως, βρέθηκε σε αδιέξοδο. Η οικογένειά του αδυνατούσε να στηρίξει οικονομικά τη συνέχεια της εκπαίδευσής του. Έτσι εντάχθηκε στην αστυνομία της Βιρμανίας.

Πέντε χρόνια αργότερα κι ενώ στη Βιρμανία είχε τη φήμη του παρία, παραιτήθηκε κι επέστρεψε στην Αγγλία αποφασισμένος να γίνει συγγραφέας. Για το πρώτο μεγάλο του έργο -το “Down and out in Paris and London”- διερεύνησε το πώς είναι να ζει κανείς σε αυτές τις δύο πόλεις. Για να το πετύχει εργάστηκε σε πάρα πολλά διαφορετικά πόστα. Το βιβλίο πραγματεύεται με έντονο τρόπο τις ζωές των φτωχότερων εργαζομένων. Μη θέλοντας να φέρει την οικογένειά του σε δύσκολη θέση υπέγραψε το έργο του ως George Orwell.

Δεν άργησε να καταπιαστεί και με τις εμπειρίες του στη Βιρμανία. Το σχετικό μυθιστόρημά του με τίτλο «Burmese Days», εκδόθηκε το 1934 και επρόκειτο για μια σκοτεινή ματιά στη βρετανική αποικιοκρατία της Βιρμανίας. Μετά από αυτό, το ενδιαφέρον του για την πολιτική αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Εντωμεταξύ γνώρισε τη γυναίκα που έγινε τελικά σύζυγός του, την Eileen O’ Shaughnessy.

George Orwell

To 1936 ταξίδεψε στην Ισπανία όπου εντάχθηκε σε μία ομάδα η οποία μαχόταν εναντίον του Φράνκο κατά τον ισπανικό εμφύλιο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και το λαιμό με αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να μην μπορεί να μιλήσει.

Όχι πολύ καιρό αφότου επέστρεψε στην Αγγλία εμφανίστηκαν διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών και η φυματίωση από την οποία δεν απαλλάχτηκε ποτέ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κι ενώ είχε αναλάβει πολλές συγγραφικές δουλειές και δραστηριότητες, κατέληξε να περάσει και από τη θέση του παραγωγού στο BBC. Δεν άργησε να αποχωρήσει, όμως, μιας και δεν του άρεσε καθόλου το ότι βρέθηκε να έχει αναλάβει ρόλο προπαγανδιστή υπέρ της χώρας. Τελικά έγινε λογοτεχνικός συντάκτης μιας σοσιαλιστικής εφημερίδας.

George Orwell

Ιδιαιτέρως γνωστός έγινε για δύο μυθιστορήματά του. Το ένα είναι το «Η φάρμα των ζώων», μια δυνατή αντισοβιετική σάτιρα. Το δεύτερο είναι το «1984» μέσα από το οποίο ο συγγραφέας με τρόπο άκρως αφυπνιστικό ανέδειξε τα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η κοινωνία αν αφήσει την εκάστοτε κυβέρνησή της να έχει τον απόλυτο έλεγχο επάνω στα άτομά της. Τη μεγάλη επιτυχία του έργου του αυτού δεν πρόλαβε να τη χαρεί πολύ μιας και έφυγε τελικά από τη ζωή το 1950 νικημένος από τη φυματίωση.

Τόσο το 1984 όσο και η φάρμα των ζώων έχουν γίνει ταινίες κι έχουν γνωρίσει τεράστια δημοτικότητα σε όλον τον κόσμο.

Η δύση της ζωής του τον βρήκε στο πλευρό της Sonia Brownell. Την παντρεύτηκε λίγο πριν το θάνατό του μιας και η Eileen, με την οποία υιοθέτησε κι έναν γιο, είχε ήδη πεθάνει το 1945. Η Sonia κληρονόμησε όλη του την περιουσία.

Ο Orwell ήταν ένας άνθρωπος με απόψεις ισχυρές με βάση τις οποίες έδωσε μάχες ενάντια σε πολλά από τα πολιτικά κινήματα της εποχής του όπως τον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Είχε το ταλέντο να εκθέτει τα κομμάτια εκείνα της πραγματικότητας τα οποία είτε λόγω συνήθειας είτε λόγω φόβου αρνούμαστε να αποκωδικοποιήσουμε. Παρουσίαζε το πρόβλημα τόσο άμεσα και παραστατικά που δεν άφηνε περιθώρια για εθελοτυφλία.

κείμενο | έλλη πράντζου
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + οδυσσέας κοσμάτος