R

e

j

e

c

t

e

d

L

i

t

e

r

a

t

u

r

e

image

Έλενα Ακρίτα πέντε αστέρων.

Διαβάζοντας το νέο της βιβλίο, ‘Φόνος Πέντε Αστέρων’

Η Έλενα Ακρίτα έχει μοναδική πένα. Δε χρειάζεται να το δηλώνω εγώ. Μιλά από μόνη της η ίδια η ιστορία της. Η τελευταία σελίδα στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, για πάνω από δέκα χρόνια.

Η θητεία της στις μεγαλύτερες εφημερίδες, με τα ευφυέστερα χρονογραφήματα. Και δεν είναι στεντόρειοι, βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί, είναι η αλήθεια μονάχα.

Αυτή την οδήγησε να γράψει τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες, επί καθημερινής βάσης, αλλάζοντας το ρου της ιστορίας στη μικρή οθόνη. «Βέρα στο δεξί», «Μυστικά της Εδέμ», «Τα Φτερά του Έρωτα». Αλλά να καταργήσει και «σκουριασμένα» δεδομένα, γυρνώντας σελίδα στο παλαιικό και εισάγοντας νέα αισθητική στη συγγραφή με την πρώτη της «Γόβα Στιλέτο» -όπου η ατμόσφαιρα νουάρ είχε την τιμητική της, όπως και το «Στρας»- ίσως ό, τι καλύτερο έχει γράψει για την ελληνική τηλεόραση, παρέα με το συγγραφικό της δίδυμο, τον Γιώργο Κυρίτση.

Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων

Ότι είναι ικανότατη στο αστυνομικό είδος, το απέδειξε περίτρανα πριν πολλά χρόνια, πάλι σε τηλεοπτικό σενάριο, «Με θέα στο πέλαγο», πείθοντας τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο να «λάβει θέση» στην ιδιωτική τηλεόραση, μέσα από μια γραφή που θα ζήλευε και η βρετανική τηλεόραση.

Η Έλενα Ακρίτα είπε «τέλος» στη γραφή τηλεοπτικών σεναρίων, τον πρώτο χρόνο των «Μυστικών της Εδέμ». Το είπε και το εννοούσε. Το κράτησε. Έτσι, όταν και ο τέταρτος κύκλος της σειράς (παράταση στην παράταση) έλαβε τέλος- τι κι αν η κρίση λάμβανε χώρα σθεναρά- εκείνη απεσύρθη, από τα της μικρής οθόνης.

Το κενό μεγάλο και στις μέρες μας γιγαντώνεται και φαντάζει τεράστιο. Τα Σάββατά της, γράφει ακόμα στα ΝΕΑ. Γιατρικό στην καρδιά. Να γράφεις ό, τι σκέφτονται οι πολλοί κι ας προέρχεται μοναχά από σένα. Είναι μάλλον, ίδιον του γραφιά. Του καλού δημοσιογράφου. Πένα και σκέψη είναι ένα. Αν δεν γράψεις, πώς θα εκφραστείς;

Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων

Και κάπως έτσι, έγραψε το «ΜΗΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» που χάρισε σπουδαία χαρά σε όποιον το διάβασε και αποτελεί –πιστέψτε με- παρακαταθήκη ευφυούς γραφής για τις επόμενες γενιές. Πριν ένα μήνα, η Έλενα Ακρίτα αποφάσισε να γράψει το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα. «Φόνος Πέντε Αστέρων» από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ. Και αν αναρωτιέσαι «τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι», γελιέσαι περίτρανα διαβάζοντας το βιβλίο της.

Άρτια δομή, στέρεοι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες, χιούμορ πίσω από τις γραμμές, ατάκα «μέσα στις παρενθέσεις». Κυλά γοργά. Βασικά, με το «Φόνος Πέντε Αστέρων» έχεις το ακόλουθο πρόβλημα. Σε μαγνητίζει τόσο που δεν θες να το αποχωριστείς. Δέσμια τα χέρια στο κείμενο της Ακρίτα, όχι μόνο τα δικά μου, αλλά και άλλων όπως μου ανέφεραν.... έχασαν ύπνο-ραντεβού-καθυστέρησαν την επόμενη μέρα να πάνε στο γραφείο τους-πήγαν ταξίδι και το είχαν συνέχεια στην τσάντα τους-εθεάθη και σε καφετέριες να διαβάζεται και το...έτερον ήμισυ να σερφάρει στο κινητό εκνευρισμένο. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν σε φίλους και γνωστούς την ακόλουθη ατάκα: «το διαβάζεις ολόκληρο και αυστηρά το Σαββατοκύριακο».

Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων

Γυρνάς σελίδα τη σελίδα, δίχως κούραση, με μια γραφή που σε κάνει να συγκεντρώνεσαι στο κείμενο, δίχως να γίνεσαι παθητικός δέκτης του. Τουναντίον! Πώς γίνεται αυτό; Μοναχά μια Ακρίτα το γνωρίζει! Που μέχρι την τελευταία σελίδα, ανατροπή την ανατροπή, σε «στέλνει αδιάβαστο» εκεί που δεν το περιμένεις.

Ήθελα να γράψω και κάτι που να είναι πιο «προσγειωτικό». Μπας και βρω κάνα σημείο να κάνει κοιλιά το «έργο». Κανά κομμάτι που σε ξενερώνει-κάνα λάθος-καμιά παγιδούλα... Έψαξα, το παίδεψα, το κλωθογύρισα, το έκανα σβούρες....μπα! Τζάμπα κόπος! Δεν άξιζε το χρόνο να ψαχτώ. Πρόκειται για ένα άρτιο αστυνομικό μυθιστόρημα. Που και να το βαθμολογούσες, θα έβαζες τον τίτλο του, αφαιρώντας τη πρώτη λέξη. Ένας «Φόνος» όλο γλύκα. Ένα ακόμα στοίχημα για την ξανθιά κυρία που και πάλι κερδήθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο.

Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Έλενα Ακρίτα, φόνος πέντε αστέρων
Οι φωτογραφίες είναι από την παρουσίαση βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την πιο επιτυχημένη παρουσίαση, από πλευράς προσέλευσης κόσμου, στα χρονικά της πόλης και του χώρου.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης