R

e

j

e

c

t

e

d

L

i

t

e

r

a

t

u

r

e

image

Διαβάζοντας το ‘Επειδή είναι η καρδιά μου’

Χέρι χέρι με την απώλεια και τον Αύγουστο Κορτώ

Μετά το λυτρωτικό και για εκείνον και για εμάς, «Βιβλίο της Κατερίνας», ο Αύγουστος Κορτώ επιστρέφει με το «Επειδή είναι η καρδιά μου», που πραγματεύεται την απώλεια στη σκληρότερη μορφή της: όταν ένας γονιός χάνει το παιδί του.

Οι κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι ο Χάρης και η Νόρα, ένα παντρεμένο ζευγάρι που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης μετά τον άδικο και ξαφνικό χαμό του γιου τους, Άγγελου. Τρία χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, η Νόρα, ακροβατεί ανάμεσα στη λογική και την παράνοια, γονατισμένη από τον πόνο, ενώ κατηγορεί μαινόμενη τον άντρα της που ως γιατρός δεν μπόρεσε να προβλέψει την ασθένεια που της στέρησε το παιδί της. Ο Χάρης, από την άλλη, εξοντώνοντας κάθε συναίσθημα για τη γυναίκα που κάποτε αγάπησε, κοιμάται κάθε βράδυ με μία διαφορετική πόρνη, ελπίζοντας βαθιά μέσα του να κολλήσει κάποια ανίατη αρρώστια και να πεθάνει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.

single photo Η ζωή τους έχει γίνει πλέον απλή επιβίωση, αφού είναι αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, αλλά κι ο ένας από τον άλλον. Μπορεί να βιώνουν την ίδια δυστυχία, αλλά είναι ο καθένας κλεισμένος στο καβούκι του, αδυνατώντας κι οι δυο να συνειδητοποιήσουν πως μόνο οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Ώσπου κάποιο βράδυ βλέπουν το ίδιο όνειρο, τον γιο τους να τους προτρέπει να πάνε στη Χαλκιδική, όπου κάποτε περνούσαν τα καλοκαίρια τους, για να τον ξαναβρούν. Κι έτσι αποφασίζουν να πάνε σε εκείνο το σπίτι, που είναι γεμάτο από τα φαντάσματα των όμορφων αναμνήσεων τους. Η Νόρα με την ελπίδα να αναζωπυρώνεται μέσα της, ο Χάρης για να τη διαψεύσει.

Καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται γυρνώντας τις σελίδες, η πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία, με έναν τρόπο που μόνο ο πόνος μπορεί να εξηγήσει. Υπερφυσικά στοιχεία ενισχύουν τη δυνατή πλοκή, τόσο που αναγνώστης δεν μπορεί διαπιστώσει εάν οι ήρωες έχουν παραισθήσεις ή αν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα.

Ο Κορτώ ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του σε βάθος και με ακρίβεια, δίνοντας μία σφαιρική εικόνα των ηρώων και του δράματος που τους κυκλώνει. Οι εικόνες και οι περιγραφές του είναι στοιχειωτικές, η ατμόσφαιρα του ζοφερή, αλλά παράλληλα ρεαλιστική. Η πλοκή στο σύνολο της θυμίζει αρχαία τραγωδία. Οι καταστάσεις δεν ωραιοποιούνται, αλλά δεν υπάρχουν ούτε μελοδραματισμοί που να εκβιάζουν τη συγκίνηση.

single photo Η γλώσσα είναι απλή, αλλά αιχμηρή -ιδίως στους διαλόγους- και το ύφος άμεσο, ικανό να παρασύρει τον αναγνώστη να ταυτιστεί με δύο χαρακτήρες όχι ιδιαίτερα συμπαθητικούς, αλλά οπωσδήποτε ανθρώπινους. Ο λυρισμός και τα συναισθήματα είναι έντονα ιδίως στις σκηνές που γίνεται αναφορά στον Άγγελο.
Ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα, μία κάθαρση, όχι μόνο για τη Νόρα και τον Χάρη, αλλά και για όποιον το διαβάσει.

«Σαν την καρδιά και η αγκαλιά- μ' ό,τι μπορεί βολεύεται.»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

κείμενο | λιάνα_τσαβδαρίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου