_ιδέες/δράσεις

Το 1ο Think Tank της πόλης, by “Thessaloniki Next2U”

Βιβλία Χωρίς Μεσάζοντες

Ο γρίφος της ημέρας: Πόσες δεξαμενές μπορούν να χωρέσουν σ’ ένα ράφι ή ένα μυαλό;

Τhink Tank (αγγλικά) ή Δεξαμενή σκέψης ή Ομάδα προβληματισμού (ελληνικά), όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μια οργανωμένη ομάδα ατόμων που ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων.

Τα δεδομένα έχουν πια αλλάξει, το think tank δεν είναι απαραίτητα συλλογική υπόθεση. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν ήταν. Ένα βιβλίο αποτελεί την πιο άμεση, την πιο μεγάλη δεξαμενή σκέψεων και εικόνων. Πάρε βαθειά ανάσα και βούτα στις σελίδες του μέχρι να πιάσεις άμμο. Δεν χρειάζεται δυνατό πνευμόνι, μόνο καλή διάθεση.

Τώρα είναι ακόμα πιο εύκολο. Τέρμα οι κάρτες βιβλιοθήκης, τέρμα οι δεήσεις πότε θα επιστρέψουν το βιβλίο που θέλεις, τέρμα το άγχος του deadline και του προστίμου, τέρμα και στα ταμεία των βιβλιοπωλείων. Η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον γεγονός και το όνομα αυτής (τι άλλο;) “Think Tank”. Τοποθετημένο στην προβλήτα Α του λιμένα Θεσσαλονίκης, έχει την πόρτα της –ή μάλλον, την τρύπα της – ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο. Εμπνευστής και δημιουργός της, η εθελοντική ομάδα αστικού ακτιβισμού “Thessaloniki Next2U” (Ιωάννα Καρυπίδου, Δημήτρης Θεοδωράκος και Βαγγέλης Κοκκοτζής) η οποία, προκειμένου να βρει τους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση της ιδέας της, χρειάστηκε να πάρει την 1η θέση στο “Crowd Funding FEAST Thessaloniki #3”.

Το σλόγκαν είναι ένα: «Βιβλία Χωρίς Μεσάζοντες», και τo κόνσεπτ απλό: «Γέμισέ την, Άδειασέ την» ή όπως θα έλεγε κι η μητέρα της ιδέας-Νέα Υόρκη, “crossbooking”. Πάρε ένα παλιό βιβλίο σου, σκύψε, άστο εκεί, πάρε ένα άλλο και φύγε… ή απλά γέμισε το πιατάκι των υπόλοιπων βιβλιοφάγων χωρίς να πάρεις κάτι. Μπορείς ακόμα και να δανειστείς ένα βιβλίο και μετά να το επιστρέψεις.

Ένα ευφάνταστο αστικό πείραμα, που βασίζεται αποκλειστικά στην υπευθυνότητα και την πρωτοπορία, με εικόνα που ξεγελά. Το εξωτερικό καμουφλάζ της δεξαμενής απλά κρύβει έξυπνα αυτό που πραγματικά είναι, μια πύλη μεταφοράς σε μια παράλληλη διάσταση. Απλά σκύψε, μπες μέσα και ξέχασε πού πραγματικά βρίσκεσαι!