R

e

j

e

c

t

e

d

I

d

e

a

s

image

Ο 'πατέρας' του Κύβου

Με λένε Ρούμπικ και σου σπάζω το κεφάλι

Πριν από 40 και βάλε χρόνια, σε ένα αμφιθέατρο στην Αρχιτεκτονική σχολή της Βουδαπέστης οι φοιτητές δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την τρισδιάστατη γεωμετρία.

Ο καθηγητής τους, για να τους βοηθήσει να καταλάβουν και να περάσουν το μάθημα, δημιούργησε ένα πρωτότυπο μηχανισμό που αποτελούταν από κινούμενα μέρη τα οποία μετακινούνταν χωρίς να επηρεάζουν ολόκληρο το μηχανισμό. Και το όνομα αυτού, Έρνε Ρούμπικ. Ο δημιουργός της πιο διάσημης σπαζοκεφαλιάς παγκοσμίως. Το αρχικό σχέδιο δεν ήταν κύβος και πήρε στον Ρούμπικ πάνω από ένα μήνα για να το λύσει.

single photo εννήθηκε στις 13 Ιουλίου το 1944 στην Ουγγαρία. Αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης το 1967 ως αρχιτέκτονας, επάγγελμα που άσκησε από το 1971 έως το 1975 και έπειτα, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη γλυπτική και τη διακόσμηση, ανέλαβε θέση καθηγητή στο Κολέγιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βουδαπέστης. Δεν ήταν όμως η εκπαιδευτική του ιδιότητα που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, αλλά τα μηχανικά παζλ που κατασκεύαζε. Το 1980 μετά από μερικές τροποποιήσεις και αφού κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του, κυκλοφόρησε τον Κύβο στην αγορά σαν παιχνίδι σκέψης. Και κάπως έτσι, ο κύβος ερρίφθη...

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου έχει συνδεθεί με τον κύβο. Κι όταν σκέφτομαι την ενήλικη ζωή μου, μπορώ να πω πως ο κύβος πρωταγωνιστεί. Όμως ήμουν μόνο 30 ετών όταν τον δημιούργησα, και τώρα, μετά από 40 χρόνια είμαι εδώ και μπορώ να πω: «ξέρω τον κύβο, ξέρω τι συνέβη γύρω από τον κύβο»

Τρεις στιγμές χαρακτηρίζουν την εφηβική σου ζωή. Το πρώτο φιλί, η πρώτη φορά που έκανες σεξ και η πρώτη φορά που έπιασες στα χέρια σου τον κύβο του Ρούμπικ. Αφιέρωσες αμέτρητες ώρες γυρνώντας τυχαία τις πλάκες, εκνευρίστηκες, το πέταξες και στο τέλος περηφανεύτηκες στους φίλους σου πως το έλυσες αλλά βαριέσαι να το ξανακάνεις. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, προσπάθησε να το λύσει και όπως ήταν αναμενόμενο δεν τα κατάφερε. Άλλωστε δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πραγματικά το έλυσαν και εθίστηκαν σε αυτό προσπαθώντας να κάνουν τον καλύτερο δυνατό χρόνο. Και μάλιστα, για να είναι σίγουροι ότι κάποιος δεν λέει ψέματα, διοργανώνουν και πρωταθλήματα με έπαθλο για εκείνον που θα λύσει το γρίφο πιο γρήγορα. Το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά διοργανώθηκε τον Ιούνιο 1992 στη Βουδαπέστη και νικητής αναδείχθηκε ο Μιχν Τάι από το Βιετνάμ με χρόνο 25,98 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει από το 2015 ο Collin Burns καθώς έλυσε τον κύβο σε 5,25 δευτερόλεπτα.

Τον Μάρτιο του 2014 πριν το τρομερό ρομπότ Cubestormer 3 κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για τη λύση του κύβου κάνοντας μόνο 3,25 δευτερόλεπτα. Είναι δημιούργημα δυο μηχανικών από τη Μεγάλη Βρετανία και αποτελείται από τουβλάκια Lego και μία τροποποιημένη εφαρμογή android σε ένα Galaxy S4 για να ελέγχει τη μονάδα. Οι μηχανικοί, David Gilday και Mike Dobson ολοκλήρωσαν το ρομπότ εργαζόμενοι πάνω σε αυτό στον ελεύθερο χρόνο τους και έτσι τους πήρε 18 μήνες.

single photo Αυτήν την εποχή ο Ρούμπικ εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη video games, ενώ, παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, έχει παραστεί μόνο μία φορά σε πρωτάθλημα επίλυσης του Κύβου του, το 2007 στη Βουδαπέστη. Επίσης, είναι πρόεδρος του ιδρύματος Ρούμπικ, το οποίο υποστηρίζει νέους μηχανικούς και βιομηχανικούς σχεδιαστές.

κείμενο | πωλίνα ταϊγανίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης