_ιδέες/δράσεις

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

Επανεκπαίδευση Σαμαρειτών-Διασωστών Θεσσαλονίκης

Ο Ερυθρός Σταυρός αποτελεί το μεγαλύτερο εν ισχύ ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο με χιλιάδες εργαζόμενους, εθελοντές και υποστηρικτές οργανωμένους σε διακόσιες περίπου χώρες.

Ένα κίνημα, που ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια από τον αποτροπιασμό ενός ανθρώπου για τα δεινά που προξενεί ο πόλεμος, έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο φορέα με μέριμνά του να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και να προστατεύει τη ζωή και την υγεία διατηρώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ιδίως σε περιόδους συρράξεων και επείγοντων περιστατικών.

Παγκόσμιοι πόλεμοι, εμφύλιες συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, ελλιπή συστήματα για τη δημόσια υγεία, κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις, είναι μερικές από τις αιτίες που μπορούν να αποδιοργανώσουν μία κοινωνία και να τη βουλιάξουν στο χάος και στη λογική της επιβίωσης του ισχυρότερου. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ η επέμβαση ψύχραιμων ανθρώπων, οι οποίοι κατανοούν ότι ο σεβασμός και η ποιότητα ζωής δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά αξίες που όταν απουσιάζουν, τον κενό χώρο γρήγορα καταλαμβάνουν η ανεξέλεγκτη θηριωδία και η δυστυχία.

Εκτός φυσικά από τη διάθεση και τον πολιτισμό σκέψης, η γνώση είναι αναγκαία. Κάθε τμήμα και παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα αναλαμβάνει τη συχνή εκπαίδευση μελών και ενδιαφερόμενων στο αντικείμενο των πρώτων βοηθειών και της ευρύτερης κοινωνικής πρόνοιας. Στο Τμήμα Σαμαρειτών & Διασωστών Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επανεκπαίδευσης των Σαμαρειτών-Διασωστών. Πρόκειται για έμπειρους εθελοντές πολίτες που, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την 15μηνη κύρια εκπαίδευση της ειδικότητάς τους, επαναλαμβάνουν το κόρπους των θεωρητικών και πρακτικών δεξιοτήτων και ενημερώνονται για τις αλλαγές στα παγκόσμια πρωτόκολλα για να περάσουν στη συνέχεια από επαναξιολόγηση.

Η ειδίκευση των Σαμαρειτών-Διασωστών περιλαμβάνει γνώσεις πρώτων βοηθειών και βασικές υπηρεσίες διάσωσης σε ορεινό και αστικό περιβάλλον. Όσοι πολίτες έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια, είναι μέχρι 45 ετών, μένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δεν έχουν προβλήματα υγείας που θα τους εμπόδιζαν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση των Σαμαρειτών-Διασωστών μπορούν να κάνουν αίτηση στα κατά τόπους τμήματα της περιοχής τους. Οι υποψήφιοι, εκτός από εβδομαδιαία θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, κάνουν εξάσκηση 100 ωρών στα Τμήματα Επείγοντων Περιστατικών δημόσιων νοσοκομείων ενώ υποχρεώνονται να συμπληρώσουν 150 ώρες συμμετοχής σε αποστολές του Ερυθρού Σταυρού, ως μέρος της βασικής τους εκπαίδευσης.

Σε μία εποχή που η χώρα μας περνάει μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, διαφθοράς και προβληματισμού, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να προστίθενται στις ευπαθείς ομάδες, ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να βάλει στη ζυγαριά το μερίδιο της προσωπικής του ευθύνης και να αφιερώσει λίγο από το χρόνο και τη σκέψη του για τους συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη. Σε έναν κόσμο γεμάτο από στραβά, αδικίες και λάθη αποτελεί επιλογή του καθένα αν θα θελήσει να δουλέψει προς την κατεύθυνση της λύσης ή θα αποθαρρυνθεί από το κακό, που το αισθάνεται ισχυρότερο, και θα εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Ο καθένας μας κρατάει στα χέρια του το ασήμαντο πετραδάκι της συνεισφοράς του και μία σημαντική απόφαση· θα προσθέσει το πετραδάκι του στα θεμέλια ενός καλύτερου μέλλοντος ή θα το παρατήσει, άχρηστο, στην άκρη του δρόμου.

Πληροφορίες: www.samarites.gr
Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης
Ναυάρχου Κουντουριώτου 10, 546 25 Θεσσαλονίκη
Τηλ. – Fax: 2310 531 530, Κινητό: 6978 7900 19
Email: thessaloniki@samarites.gr