The Philosopher’s Stove

Είναι από τις περιπτώσεις που λες, να κάποια παιδιά της Ελλάδας που όχι μόνο "την ψυλλιάστηκαν" νωρίς την ιστορία και απλά έφυγαν στο εξωτερικό για καλύτερες προοπτικές, αλλά κατάφεραν να κάνουν το χόμπυ τους επάγγελμα και τώρα το φέρνουν και από εδώ να πάρουμε μια γεύση. Η Χριστίνα, ο Θωμάς και ο Στάθης έχουν υλοποιήσει μια πολύ ωραία και γευστική ιδέα, το "Philosopher's Stove", για το οποίο θα μας μιλήσουν παρακάτω, μην τα λέω εγώ εδώ. Αγαπήθηκαν πολύ στα γαστριμαργικά στέκια του Λονδίνου (και όχι μόνο) και τώρα κάνουν ένα μικρό τουρ στην χώρα μας. Αυτή είναι η αντικειμενική ιστορία.

κείμενο + φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

Κατά τα άλλα, γνωριζόμαστε από μικροί, μωρά σχεδόν. Από τις τσιμεντένιες αυλές ενός βεροιώτικου δημοτικού, όπου και παίζαμε ξύλο και μπάλα σαν να μην υπάρχει αύριο, σε κοινές μουσικές περιπέτειες αργότερα και μια κοινή σύντομη πορεία στη Θεσσαλονίκη του 2000 που έμοιαζε να σφύζει από μια υγιή παρακμή. Κάπου εκεί, μέσα σε ένα fast forward από εικόνες που περιέχουν σκόνη και ιδρώτα από τα πολλά μουσικά live (που δεν τα θυμάμαι, πέρα από 2-3), αξημέρωτα ξημερώματα στο Λευκό Πύργο, το αξέχαστο "Yard Trip 7", δισκάδικα στη Ναυαρίνου, μπουγάτσα στον Γιάννη και τοστ στον Ρωμιό, ο Θωμάς -ένα σουρωμένο πρωινό- μας ενημέρωσε πως θα μας μαγειρέψει αρχαιοελληνική κουζίνα. Το ίδιο βράδυ, σε ένα διαμέρισμα που έβλεπε το Θερμαϊκό και άκουγε όλη τη ζωή της πόλης, καταλάβαμε πως κάτι ωραίο μας -και κυρίως του- είχε συμβεί.

The Philosophers Stove

Και να που μαθαίνω πως έρχονται στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στην Ακαδημία. Και να που βρεθήκαμε από κοντά μετά από καιρό με τον Στάθη και τον Θωμά, όντας επιτυχώς ανίκανοι να φανούμε σοβαροί κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης. Κάτι που πασχίζουμε να διατηρήσουμε στα λόγια μας και που βγαίνει αβίαστα στην πρώτη μπουκιά. Άλλωστε, αυτή είναι και η αλήθεια τους. Μια παρέα που φέρνει ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. Και άντε εγώ τους αγαπούσα ήδη. Το κρύο και μουντό Λονδίνο όμως το κέρδισαν με την... κουτάλα τους.

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Το Philosopher’s Stove:
Είναι ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από τρεις φίλους και δραστηριοποιείται κυρίως στο Λονδίνο διοργανώνοντας θεματικά δείπνα και popup εστιατόρια, με πυρήνα την ιστορική έρευνα. Θέλαμε να συνδυάσουμε τις επιθυμίες και κυρίως τις δεξιότητές μας. O Θωμάς Ντίνας είναι ο σεφ μας, ο Στάθης Γεωργιάδης είναι ο ερευνητής μας και η Χριστίνα Χριστοδούλου η PR Manager της ομάδας. Όλοι μας αγαπάμε το καλό φαγητό, τις νέες γεύσεις και τις διαφορετικές κουζίνες, θα μπορούσαμε να χαρακτηρισθούμε λιχούδηδες, καλοφαγάδες, κάποιοι μας έχουν πει μέχρι και κοιλιόδουλους...

Αποφασίσαμε το πρότζεκτ να τρέξει με τη μορφή popup εστιατορίων, σε διαφορετικό μέρος και με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε φορά, σε έναν πολύ δυναμικό χώρο γεμάτο ζωντάνια όπως είναι το γαστρονομικό Λονδίνο.

Εν αρχή του πρότζεκτ ην κι ένας Θεσσαλονικιός, ο Γιάννης Χρυσοστομίδης που συνέβαλε δραστικά με τις ιδέες και τη δημιουργικότητά του, μέσα από ατελείωτες συζητήσεις και skype videocalls ανάμεσα σε Λονδίνο και Μαδρίτη ή Αθήνα, ώστε να καταλήξουμε στην τελική μορφή. Στην πορεία ο Γιάννης αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις περιβαλλοντικές του μελέτες και να μην συμμετέχει το ίδιο ενεργά στις δράσεις μας αλλά είναι πάντα εκεί για συζητήσεις, ιδέες, προτάσεις και φαγοπότι.

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Συνδυασμός:
Είμαστε καλοί και πολύ πολύ πολύ παλιοί φίλοι. Πάντα ξέραμε τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του καθενός που πολλές φορές ήταν [και είναι] κοινές. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ν’ αφήσουμε ό,τι άλλο μας κρατάει πίσω και να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε κάτι συλλογικό που πραγματικά αγαπάμε. Ο Θωμάς εργαζόταν για χρόνια πέρα από σεφ και ως τεχνικός ήχου, ο Στάθης είναι ιστορικός κι έχει γράψει ανάμεσα σε άλλα ένα βιβλίο για το ούζο [Ούζο, Εκδόσεις Road, Αθήνα, 2008] και η Χριστίνα έχει αναλάβει στην ομάδα μας το project management, αντικείμενο εργασίας της εδώ και πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Με καλή θέληση, αλληλοκατανόηση και όρεξη για δουλειά από όλους, νομίζουμε ότι το- σε βρεφική ακόμη φάση- πρότζεκτ μας τα πηγαίνει αρκετά καλά.

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Μαϊντανός:
Ως γνωστόν, ο μαϊντανός ήταν βασικό συστατικό της αρχαιοελληνικής κουζίνας, σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν μάλιστα και ως φάρμακο! Οπότε, δεν είναι πολύ περίεργο που γίναμε κι εμείς λίγο... μαϊντανοί στα εγχώρια μίντια. Εδώ να κάνουμε ένα μικρό παράπονο, καλά τα ελληνικά μίντια και τα ευχαριστούμε όλα από καρδιάς που ασχολήθηκαν με τρεις φίλους που ξεκίνησαν να κάνουν την τρέλα τους και να δουν πού θα τους βγάλει, αλλά καλύτερα για την προώθηση του πρότζεκτ θα ήταν αν έγραφε για μας ο Guardian. Ακούει κανείς; [Is anybody listening?]

Πέρα από πλάκα τώρα, είναι πολύ ευχάριστο να γράφουν για μας η Popaganda, η Huffington Post, η διεθνής έκδοση της Καθημερινής, το Έθνος, ο Neos Kosmos στη μακρινή Μελβούρνη, τοπικές εφημερίδες και sites στη Βέροια και τώρα εσείς! Αρκετά συχνά πια μας παίρνουν στο skype οι γονείς μας και μας τρολάρουν! Ο καλύτερος σ’ αυτό είναι ο πατέρας του Θωμά [γεια σου Χάρη!] ενώ η μητέρα του Στάθη κάνει κι αυτή τις παρατηρήσεις της [ό,τι μπορώ κάνω μάνα].

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Διαδικασία στο Λονδίνο:
Στα πάντα σχεδόν λειτουργούμε συλλογικά αλλά η ευθύνη στα πρώτα στάδια βαρύνει κυρίως τον Θωμά και τον Στάθη. Στην αρχή μας έρχεται η ιδέα για κάποια συγκεκριμένη κουζίνα, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική περίοδο και τη γεωγραφία. Ακολούθως γίνεται η εκτεταμένη έρευνα σε βιβλιοθήκες και πάνω από τον υπολογιστή. Επόμενο στάδιο οι δημιουργικές δοκιμές συνταγών στην κουζίνα και αφού γευτούμε πιάτα που ικανοποιούν τους δικούς μας ουρανίσκους, ξεχυνόμαστε στο δρόμο, σε αναζήτηση νέων χώρων για τα events μας. Η Χριστίνα έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα στην έρευση νέων χώρων [που μας αρέσουν πρώτα απ’ όλα σαν πελάτες] και αφού γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις ώστε να είναι τα πάντα ξεκάθαρα, προχωράμε στο promotion. Κάποιες φορές κανονίζουμε μέχρι και μπάντες, ανάλογα τη θεματική κουζίνα της βραδιάς. Η ζωντανή μουσική της περιόδου παντρεύεται αρμονικά με το φαγητό και φαίνεται ότι αρέσει ιδιαίτερα στον κόσμο, αφού προσφέρει μια συνολική εμπειρία.

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Στιγμές:
Στο ανατολικό Λονδίνο, στο Bow, σε event όπου μαγειρεύαμε ρωμαϊκές συνταγές και ο καθένας έκανε ηλεκτρονική προαγορά του εισιτηρίου, όπου υπήρχε αναρτημένο το μενού, μας ήρθε μία πολύ συμπαθητική κοπέλα και είπε- σαν να μην τρέχει τίποτα- στην Χριστίνα που πήγε να της πάρει παραγγελία ότι είναι vegan. Απλά τα πράγματα. Οι Ρωμαίοι βέβαια, είχαν διαφορετική άποψη για το τι έβαζαν στο τραπέζι τους! Με λίγο παραπάνω κόπο και χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στην αρχή, καταφέραμε να της βγάλουμε τέσσερα γευστικά vegan πιάτα παρά τον κακό χαμό που γινόταν στο εστιατόριο.

Μια καλή μας φίλη, μουσικός και sound artist, συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή ενός μικρού φεστιβάλ- 48ωρου series of outdoor listening events σ’ ένα πανέμορφο οικολογικό πάρκο στο Greenwich. Μέσω αυτής [ευχαριστούμε dalot] αναλάβαμε το catering του διήμερου φεστιβάλ. Οι δραστηριότητες των συμμετεχόντων περιελάμβαναν από σεμινάρια υπό τους ήχους του ξακουστού ιαπωνικού δενδροβατράχου [μέσω live streaming από τα δάση της Ιαπωνίας] μέχρι batwalking, δηλαδή νυχτερινό περίπατο στο δάσος με ειδικό εξοπλισμό- bat detectors!- που ανιχνεύει τους υπερήχους που εκπέμπουν οι νυχτερίδες και τους μετατρέπει σε συχνότητες που μπορεί ν’ ακούσει ο άνθρωπος. Πριν και μετά τη βόλτα τους, όλοι έφαγαν αρχαιοελληνικό μπάρμπεκιου, σ’ ένα μενού εμπνευσμένο από τους άθλους του Ηρακλή!

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Υπάρχει άλλος;
Κάναμε όσο πιο διεξοδική έρευνα μπορούσαμε στο ατελείωτο γαστρονομικό Λονδίνο και δεν βρήκαμε κάτι ανάλογο, ειδικά όσον αφορά αρχαίες κουζίνες. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι, με χαρά μας να το μάθουμε κι εμείς και να έρθουμε σε επαφή με τις ομάδες, φορείς, εστιατόρια που κάνουν κάτι ανάλογο.

Ένα πιάτο:
Ας μιλήσουμε για το τρίτο από τα τέσσερα πιάτα σ’ αυτό το αρχαιοελληνικό μενού που μαγειρεύουμε την Κυριακή στην Ακαδημία. Το ονομάσαμε Κέρας της Αμάλθειας και είναι κατσικάκι μαριναρισμένο σε μέλι, γάλα και ασαφοέτιδα [σίλφιο το μηδικό] από την προηγούμενη μέρα και σιγοψήνεται στο φούρνο για δυο με τρεις ώρες. Το σερβίρουμε με πληγούρι και μια γλυκιά σάλτσα με κόκκινο κρασί, μέλι και χουρμάδες.

Γευστικές προτιμήσεις:
Τι να σε πω τώρα! Το μενού μας είναι κάθε φορά γνωστό στον κόσμο που ενδιαφέρεται για τα events μας. Οπότε, η λογική λέει ότι έρχεται όποιος θέλει να γευτεί τα συγκεκριμένα πιάτα. Σε κάθε μας δείπνο μεριμνούμε φυσικά για τους vegetarians Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια είχαμε απρόοπτα αλλά πάντα ανταποκρινόμαστε [αν και δεν τρελαινόμαστε στην ιδέα!] Καλύτερα θα ήταν να ενημερωνόμαστε προκαταβολικά.

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

Μέλλον:
Προς το παρόν μας απασχολεί το ελληνικό μας τουρ, το οποίο ξεκίνησε από τη Βέροια [Beluga restaurant] και την Κυριακή κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να μαγειρέψουμε σ’ ένα αγαπημένο μας εστιατόριο, την Ακαδημία. Ακολουθούν η Λαμία [Ζαμπόν, Πέμπτη 10 Μαρτίου] και η Αθήνα [Μακάλο, Κυριακή 13 Μαρτίου].

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο συνεργαζόμαστε ξανά με το Isle of Olive στο Broadway Market για δύο βραδιές αρχαιοελληνικής κουζίνας με νέο μενού [18-19 Μαρτίου].

Τα επόμενα μικρά βήματα έχουν να κάνουν με συνταγές από τα βιβλία και την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones και το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού, εν πλω στον Τάμεση.

Τα επόμενα μεγάλα βήματα είναι μόνιμες συνεργασίες με ποιοτικά εστιατόρια στο Λονδίνο όπου θα μαγειρεύουμε τα μενού μας σε περιοδική βάση, ακόμη και εβδομαδιαία!

Το μεγάλο άλμα θα είναι η δημιουργία του δικού μας χώρου, κάτι το οποίο σκεφτόμαστε όλο και πιο σοβαρά μέρα τη μέρα! Εκεί επιτέλους θα μπορούμε να μαλώνουμε στον δικό μας αχυρώνα!

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove

INFO

Εστιατόριο Ακαδημία
Κυριακή 6 Μαρτίου, από τις 19:00
Τιμή: 23 ευρώ το μενού τεσσάρων πιάτων

The Philosophers Stove
The Philosophers Stove
κείμενο + φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας