_ιδέες/δράσεις

'Πες το δυτικά' : Μια ομάδα, μια παρέα...

που τα 'λέει' εδώ και δύο χρόνια

Μια ομάδα νέων ανθρώπων, μια παρέα που κατοικεί στη δυτική πλευρά της πόλης μας, αποτελούν τα μέλη της ομάδας «Πες το Δυτικά». Μοναδική τους επιδίωξη να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, που να απευθύνεται σε νέους ανθρώπους και να τους δώσει χώρο να δράσουν. Μια παρέα με κοινούς προβληματισμούς, που πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια ομάδα με κύριο στόχο τη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή των δυτικών συνοικιών, έχοντας ως μοναδικό τους σύμμαχο τη διάθεση και το μεράκι για καινούρια πράγματα.

Η ομάδα του «Πες το Δυτικά» γιόρτασε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου τα δεύτερα γενέθλιά της με ένα πάρτι γεμάτο κέφι, λιχουδιές από τα χέρια των ίδιων των παιδιών, μουσική και πολύ χορό. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στο πλαίσιο της διεκδίκησης και αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου χώρου του, που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πνεύμονα ζωής και χώρο διαφυγής από την γκρίζα και μουντή εικόνα της πόλης, δίνοντας χρώμα στην περιοχή, αλλά και το περιθώριο για πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αυτό αποτελεί βασικό μέλημα της ομάδας, καθώς κατοικώντας δυτικά, βιώνουν καθημερινά όλα τα προβλήματα, την εγκατάλειψη, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, τα περιβαλλοντικά προβλήματα κ.ά. Έτσι, ήταν ζωτική η ανάγκη να θέσουν ως «πυρήνα» της δράσης τους, τις εδώ γειτονιές.

Τα παιδιά μέσα από τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία και τη δράση τους επιθυμούν να ενισχυθεί η συλλογική συνείδηση. Όπως άλλωστε μας τόνισαν οι ίδιοι: «ο καθένας χρειάζεται να είναι μέρος όσων συμβαίνουν γύρω του». Έτσι μόνο θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να έχουμε ρόλο αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην ελάφρυνση όσων δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Να προσπαθήσουμε -γιατί όχι- να την ομορφύνουμε ή να την κάνουμε περισσότερο ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Όλα αυτά μέσα σε ένα πνεύμα συλλογικής δράσης και προσπάθειας, συνεργασίας και συμμετοχής και τελικά συνδιαμόρφωσης ενός διαφορετικού πλαισίου καθημερινότητας.

Η ύπαρξη της ομάδας τα τελευταία δύο χρόνια και οι ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες των παιδιών είναι ίσως η πιο ηχηρή και αισιόδοξη απόδειξη για το ότι υπάρχουν ακόμη νέοι άνθρωποι με ελπίδα και όραμα να κινητοποιηθούν και με όρεξη και διάθεση να αλλάξουν τον τόπο και τον τρόπο που ζούμε, μέσα από τις δικές τους δυνάμεις, όσο αυτές τους το επιτρέπουν. Και πάντα όλοι μαζί. Όσο ρομαντικό ή ονειροπόλο κι αν ακούγεται σήμερα αυτό, τα παιδιά μας δίνουν ένα ξεκάθαρο μάθημα, ότι μέσα από την επιθυμία, την αγάπη και τη σύμπνοια, μπορούμε να δώσουμε μια πιο φωτεινή νότα στη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε.

Κι αν δεν τα καταφέρουν στο βαθμό που το ονειρεύτηκαν, αυτοί τουλάχιστον προσπάθησαν.
Ας τους ευχηθούμε λοιπόν, να τα εκατοστίσουν!
Μπορείτε να τους βρείτε στο facebook εδώ!

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας