R

e

j

e

c

t

e

d

I

d

e

a

s

image

Από κομπάρσος, πρωταγωνιστής

Η Janice Wong ανεβάζει επίπεδο τη ζαχαροπλαστική

Η Janice Wong είναι μια νεαρή pastry chef από τη Σιγκαπούρη. Βραβεύτηκε το 2013 και το 2014 ως η καλύτερη pastry chef της Ασίας.

Θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα των γονιών της, σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Μαγεύτηκε, όμως, από τη μαγειρική σκηνή της Μελβούρνης και αποφάσισε να σπουδάσει ζαχαροπλαστική στη διάσημη σχολή μαγειρικής ‘Gordon Bleu’ στο Παρίσι .Τελειώνοντας τις σπουδές της στο Παρίσι και αναζητώντας το μέλλον της στο χώρο της μαγειρικής, εργάστηκε στο εστιατόριο ‘’Alinea’’ στο Σικάγο και στο ‘’Per Se’’ της Νέας Υόρκης, εστιατόριο του διάσημου chef Thomas Keller.

single photo

Το 2007 θα ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο (dessert bar για την ακρίβεια) με την ονομασία ‘’2am:dessertbar’’ στη Σιγκαπούρη, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Ένα πολύ πρωτότυπο concept σε ένα μοντέρνο χώρο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τις δημιουργίες της πίνοντας τσάι, καφέ, ακόμα και σαμπάνια.

single photo

Τα γλυκά της είναι βασισμένα στις γεύσεις και τα προϊόντα της Σιγκαπούρης. Δημιουργεί πιάτα με πρωτόγονη εμφάνιση, πολύχρωμα, βασισμένα περισσότερο στα φρούτα και λιγότερο στα κλασικά υλικά της ζαχαροπλαστικής -αβγά, κρέμα γάλακτος, σοκολάτα, βούτυρο. Μετατρέπει τη ζαχαροπλαστική από ένα συμπληρωματικό κομμάτι της μαγειρικής (που συνήθως βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα) σε πρωταγωνιστή, ανοίγοντας ένα νέο ορίζοντα στο χώρο της ζαχαροπλαστικής.

Δουλεύοντας πολύ σκληρά έχει καταφέρει όχι μόνο να βραβεύεται, αλλά και να παίρνει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει γράψει βιβλία με συνταγές, πραγματοποιεί διαλέξεις σε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και είναι… μόλις 31 χρονών. Επίσης, μεγάλα εστιατόρια από όλον τον κόσμο την προσεγγίζουν για να αναλάβει το consulting στο μενού με τα επιδόρπια των εστιατορίων τους. Γνωστοί chefs πηγαίνουν στη Σιγκαπούρη για να κάνουν μερικούς μήνες stage κοντά της. Τίποτα δε γίνεται τυχαία όμως. Σε μια συνέντευξή της είχε πει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 125 μέρες ξεκούρασης το χρόνο και αυτή ξεκουράζεται από 20 μέχρι 30, κάτι που δείχνει πόσο αφοσιωμένη είναι σε αυτό που κάνει. Αυτή η αφοσίωσή της ίσως είναι ο πιο σημαντικός λόγος της επιτυχίας της, πέρα βέβαια από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της.

Το πιο σημαντικό επίτευγμά της όμως είναι πως κατόρθωσε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, φτιάχνοντας το ‘dessertbar’ που είχε φανταστεί όταν σπούδαζε ζαχαροπλαστική στο Παρίσι . Η Janice Wong έχει καταφέρει να ανοίξει νέους ορίζοντες στη ζαχαροπλαστική και να τη μετατρέψει από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή. Ας ελπίσουμε ότι πολλοί θα την ακολουθήσουν.

κείμενο | χρήστος βενίδης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης