R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Όταν τα μουσεία γίνονται αλλόκοτα…

Συμμετέχουν κι αυτά στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Μπορεί το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου και ναι -γιατί όχι;- το Μουσείο της Ακρόπολης, να είναι από το πιο γνωστά στον κόσμο και να τραβούν τους τουρίστες σαν μαγνήτης, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα μουσεία λίγο διαφορετικά που έχουν όμως κι αυτά τη χάρη τους. 18 Μαΐου και Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων λοιπόν, κάνουμε λόγο για…

Το Μουσείο με Καπάκια Τουαλέτας στο Τέξας, ΗΠΑ

single photo

Έργο τέχνης αποτέλεσαν για πάνω από 30 χρόνια τα καπάκια της τουαλέτας για ένα συνταξιούχο υδραυλικό, τον Smith Barney. Μονόχρωμα και διακοσμημένα περίτεχνα, με περίεργα σχήματα και σχέδια, περίπου 1.000 καλύμματα λεκάνης εκτίθενται στο μουσείο, κάνοντας ίσως για πρώτη φορά τον άνθρωπο να θαυμάζει ένα από τα πλέον απαραίτητα καθίσματά του.

Το Μουσείο Βασανιστηρίων στη Μάλτα.

single photo

Πρώην φυλακές, το μουσείο αποτελείται από μπουντρούμια τα οποία καλούνται οι επισκέπτες να διαβούν προκειμένου να αντικρύσουν αναπαραστάσεις εκτελέσεων και βασανιστηρίων, αλλά και κρεμασμένους σκελετούς και ανθρώπους που πεθαίνουν από πανούκλα. Ένα μουσείο μόνο για γερά στομάχια και φυσιολογικές καρδιακές πιέσεις!

Το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων στην Κροατία.

single photo

Ξεσκισμένα αρκουδάκια, σπασμένα DVDs και νυφικά από γάμους που πήγαν στραβά βρίσκονται όλα εκεί. Και από κάτω γραπτές μαρτυρίες να αφηγούνται ιστορίες μίσους και πάθους, ρομαντισμού και σπαραγμού.

Το Μουσείο Αλατιέρας & Πιπεριέρας στο Τενεσί, ΗΠΑ.

single photo

Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για την απίθανη συλλογή ενός αρχαιολόγου! Ο Andrea, γοητευμένος από την ιστορία των εν λόγω αντικειμένων οικιακής χρήσης, αποφάσισε να ιδρύσει ένα μουσείο και να εκθέσει περισσότερα από 20.000 σετ αλατιέρας- πιπεριέρας, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1500.

Το μουσείο του Ανθρώπινου Σώματος στην Ολλανδία.

single photo

Μετράει μόλις 8 χρονιά ζωής και καθημερινά ταξιδεύει τους επισκέπτες του σε ένα φανταστικό ταξίδι μέσα σε ένα γιγαντιαίο ανθρώπινο σώμα! Εκεί όχι μόνο βλέπεις και ακούς πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, αλλά και κατανοείς τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης. Ερωτήσεις όπως «Τι συμβαίνει όταν φτερνίζομαι;», «Πώς μεγαλώνουν τα μαλλιά μου;» και «Γιατί πρέπει να κοιμηθώ;» απαντώνται εύκολα.

Το Μουσείο Οπτικών Ψευδαισθήσεων στη Νότια Κορέα.

single photo

Εκεί τουρίστες δίνουν καθημερινά φιλάκι στο μάγουλο της Μόνα Λίζα και τρέχουν παρέα με τον Πήγασο! Άλλοι πάλι προσπαθούν να πιάσουν πράγματα που ξεγλιστρούν από τους πίνακες, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι γλιστρούν μέσα σε αυτούς.

Το Μουσείο Μολυβιών στην Αγγλία.

single photo

Ο μύθος θέλει μια τεράστια καταιγίδα να ξεριζώνει το 1500 πολλά δέντρα στην πόλη Cumberland με αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί ο γραφίτης. Πρώτοι χρήστες του οι κτηνοτρόφοι που τον χρησιμοποίησαν για να «σημαδέψουν» τα πρόβατά τους. Έτσι, δημιουργήθηκε η βιομηχανία μολυβιών στην περιοχή. Το μουσείο διηγείται την ιστορία του μολυβιού και εκθέτει το μεγαλύτερο μολύβι στον κόσμο, ύψους 8 μέτρων και βάρους 984 κιλών!

Το Μουσείο Κατασκοπείας στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ.

single photo

Στιλο-περίστροφα, κραγιόν-πολυεργαλεία και αναπτήρες-φωτογραφικές μηχανές είναι μερικά από τα αντικείμενα αποστολών διάσημων κατασκόπων του κόσμου. Gadgets που μετατρέπονται εύκολα και γρήγορα σε φονικά όπλα και που μπορεί κανείς να βρει μόνο στις τσέπες του James Bond, αλλά και στις προθήκες του συγκεκριμένου μουσείου.

Το Υποβρύχιο Μουσείο στο Μεξικό.

single photo

Είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που γα να απολαύσει κανείς τα εκθέματα χρειάζεται μάσκα οξυγόνου, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα. Η εμπειρία απλά μοναδική!

Το Μουσείο Μπουκαλιού στη Νορβηγία.

single photo

Η έκθεση ξεκίνησε από το χόμπι του ιδιοκτήτη του μουσείου να μαζεύει καπάκια μπουκαλιών από όλο τον κόσμο. Όπως είναι λογικό, το μουσείο διαθέτει και μπαρ όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν όποιο ποτό τους αρέσει…

κείμενο | δέσποινα φάκα
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος