R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Μικρή -ελεύθερη- βιβλιοθήκη δίπλα σε στάση;

"Take a book, leave a book"

Άκουσα την κόρνα του τρένου που έφτανε στον σταθμό μου. Καθώς έτρεχα να το προλάβω, στην πλάτη η τσάντα, στο χέρι η φωτογραφική μηχανή, λίγο πριν να στραμπουλίξω τον αστράγαλο μου έπεσα επάνω σε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι που έγραφε "little free library".

single photo

Όσοι με ξέρετε λίγο -και οι υπόλοιποι που τώρα με μαθαίνετε- καταλαβαίνετε πως έχασα το τρένο. Άνοιξα "την πόρτα για τον ουρανό" που λέει και το τραγούδι.. διάλεξα ένα βιβλίο και έκατσα στο διπλανό παγκάκι και το απόλαυσα.. μια ώρα περίπου μετά πήρα τον δρόμο για την διάσημη όπερα του Σύδνεϋ. Περπατούσα μαγεμένη από την ομορφιά της πόλης και στο κέντρο ξανασυνάντησα μια παρόμοια μικρή βιβλιοθήκη. Το επόμενο βήμα ήταν να ρωτήσω μερικές ανθρώπους και να το γκουγκλάρω!!

single photo

Το 2009 στις ΗΠΑ, o Todd bol έφτιαξε ένα ξύλινο σπιτάκι μπροστά στην αυλή του σπιτιού της μαμάς του, η οποία ήταν δασκάλα και λάτρευε τα βιβλία. Μαζί με τον φίλο του και συνεργάτη Rick Brooks γρήγορα διέδωσαν την ιδέα τους αυτή και η 'μικρή δωρεάν βιβλιοθήκη" ήταν γεγονός. Ένωσε όλους τους βιβλιοφάγους και τους καινούργιους αναγνώστες με αυτόν τον όμορφο τρόπο... Μια εύκολη λύση να προωθούν την συγγραφή και την αγάπη τους για τα βιβλία!

single photo

Γρήγορα έγινε η σκέψη αυτή ένας μη κερδοσκοπικό οργανισμός και μάλιστα παγκόσμιος..
Εκείνοι έκαναν την αρχή και το 2014 υπήρχαν ήδη 15000 μικρές βιβλιοθήκες παγκοσμίως
Τι λέτε φτιάχνουμε ένα σπιτάκι που θα φιλοξενεί -λίγα έστω- βιβλία για τους περαστικούς αναγνώστες; Να εκεί στη στάση του Λευκού Πύργου για παράδειγμα, με τα παρκάκια δίπλα. Ή σε κάποια της Νέας Παραλίας που θα έχει και κινηματογραφικό σκηνικό; Ή Αριστοτέλους, να το παίρνεις από Εγνατία να το παραδίδεις στην Μητροπόλεως. Ή Καμάρα, ή στην Μπότσαρη, ή Σοφούλη, ή....

single photo

κείμενο+φωτογραφίες | χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου