R

e

j

e

c

t

e

d

i

d

e

a

s

image

O πρόγονος όλων των σημερινών προσωπικών υπολογιστών

IBM PC - model 5150

Από την ανακάλυψη του άβακα στη Βαβυλώνα το 2000π.Χ., το κόσκινο του Ερατοσθένη που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό πρώτων αριθμών το 130π.Χ., τον Μηχανισμότων Αντικυθήρων, τη συσκευή αστρονομικών υπολογισμών, που θεωρείται ως ο "Αρχαιότερος Υπολογιστής" το 80π.Χ... φτάνουμε στο 1981, 24 Απριλίου, στην εμφάνιση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή από την IBM που κατακτά την αγορά! Η ανάπτυξή του IBM PC ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1981 και στις 12 Αυγούστου του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του με την τιμή του να ανέρχεται σε μόλις 1.565 δολάρια (4.000 δολάρια με σημερινές τιμές).

single photo

Ο IBM PC - model 5150

Η 24η Απριλίου είναι μια μέρα που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο. Μια από τις σημαντικότερες μέρες για τον κόσμο της πληροφορικής. Το IBM PC (model 5150) είναι ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής της IBM σε συνεργασία με τον Μπιλ Γκέιτς.

Με τη λειτουργία και η εμφάνιση του πρώτου IBM PC να θυμίζει "κάτι" από τους σημερινούς προσωπικούς υπολογιστές, O IBM PC - model 5150 διέθετε ως λειτουργικό σύστημα το PC-DOS, δημιουργία της τότε εκκολαπτόμενης Microsoft.

single photo

Το λειτουργικό σύστημα PC-DOS δεν είχε ούτε γραφικά, ούτε εικονίδια, ούτε επιφάνεια εργασίας, ούτε το παραθυρικό περιβάλλον που έχουν σήμερα τα Windows, τα Android, τα IOS, Mac OS. Το PC-DOS διέθετε ένα περιβάλλον που περιείχε ένα command handling σε μια μαύρη οθόνη, στην οποία ο χρήστης πληκτρολογούσε εντολές για να επικοινωνήσει με τον υπολογιστή. Το PC-DOS από τη δεκαετία του 80 ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για τους προσωπικούς υπολογιστές. Στην πορεία μπορεί πολλές από τις λειτουργίες ενός υπολογιστή να αντικαταστάθηκαν από τις διάφορες εκδόσεις των Windows, αλλά το PC-DOS συνέχισε να υπάρχει σαν πρόσθετο ακόμα και μέσα σ' αυτές μέχρι και σήμερα, καθώς ορισμένες εργασίες μπορούν να γίνουν μόνο μέσω αυτού!

single photo

Αξιοσημείωτο για τα σημερινά δεδομένα είναι η μη ύπαρξη του ποντικιού - Mouse, το οποίο άρχισε να να χρησιμοποιείται στη δεκαετία του 90, οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους τα Windows και οι διάφορες εφαρμογές τους που λόγω του γραφικού περιβάλλοντος που διαθέτουν έκαναν απαραίτητη την χρήση του για την επικοινωνία του χρήστη με τον υπολογιστή.

Ο πρώτος IBM PC βασιζόταν στον μικροεπεξεργαστή 16-bit Intel 8088 που λειτουργούσε στην ταπεινή συχνότητα των 4,77 MHz. Διέθετε πληκτρολόγιο 83 πλήκτρων με 10 function keys, αριθμητικό τμήμα και ενσωματωμένο μεγαφωνάκι. Στις θύρες επέκτασης και επικοινωνίας περιλαμβάνονταν πέντε ISA slots των 8-bit και interfaces για monitor, εκτυπωτή Centronics και κασετόφωνο. H περιφερειακή μνήμη περιελάμβανε ένα ή δυο drives για δισκέτες χωρητικότητας 160 ΚΒ και τo σύστημα γραφικών προσέφερε text modes των 40 ή 80 γραμμών των 25 χαρακτήρων και προαιρετικά graphics modes με 320Χ200 ή 640X200 σημεία. Η οθόνη ήταν μία ασπρόμαυρη ή έγχρωμη οθόνη τύπου CRT - καθοδικού σωλήνα.

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας