R

e

j

e

c

t

e

d

A

r

t

s

image

Rob Gonsalves

Ο μαγικός ρεαλισμός του Rob Gonsalves

Είναι από κείνες τις περιπτώσεις που με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι εδώ υπάρχει κάτι. Είναι από τους καλλιτέχνες που ενώ βλέπεις κάτι για πρώτη φορά, το έργο τους σου φαίνεται πολύ οικείο. Είναι ο μαγικός κόσμος των παραισθήσεων του Rob Gonsalves.

Ο λόγος για τον ιδιαίτερο Καναδό ζωγράφο, που βάλθηκε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο να παίξει με την αντίληψή σου και να σε κάνει ν’ αμφισβητείς αν αυτό που βλέπεις είναι πράγματι αληθινό ή όχι. Με ξεκάθαρες επιρροές από το καλλιτεχνικό του ίνδαλμα, τον Σαλβαντόρ Νταλί, ο Gonsalves περιγράφει το έργο του ως μια προσπάθεια ν’ αποτυπώσει την εσωτερική ελπίδα του ανθρώπου να πιστέψει στο ακατόρθωτο και να ’ναι ανοιχτός, μέρα και νύχτα, σε οποιαδήποτε στροφή της καθημερινότητας. Παρά το γεγονός ότι οι πίνακές του συχνά εντάσσονται στην κατηγορία του σουρεαλισμού, στην πραγματικότητα απομακρύνεται λίγο από την έννοια αυτή, καθώς όλες οι εικόνες του είναι προϊόν συνειδητής σκέψης, σαν μια εσκεμμένη οφθαλμαπάτη. Γι’ αυτό και ο όρος του «Μαγικού Ρεαλισμού» είναι αυτός που συμπαθεί περισσότερο κι ο ίδιος.

Όλοι οι πίνακές του έχουν ένα ή περισσότερα όρια ανάμεσα στις πολλαπλές ιστορίες που διηγείται στον καμβά, τα οποία δεν είναι ευδιάκριτα με την πρώτη κι υποβάλλουν το θεατή σε μια διαδικασία να πηδάει από το ένα στο άλλο, μπρος και πίσω, βιώνοντας σε κάθε ματιά και μια διαφορετική ψευδαίσθηση. Αυτό που ξεκινάς να βλέπεις, στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο κι ο συνδυασμός των δύο περνάει το κρυφό μήνυμα του καλλιτέχνη σε κάθε έργο.

“Μου αρέσει να ζωγραφίζω εικόνες που συνδέουν το αστικό δομημένο περιβάλλον του ανθρώπου μ’ αυτό που συμβαίνει στη φύση κι αυτό ήταν για μένα το σημείο εκκίνησης”

κείμενο | μιχάλης χασιώτης
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης

rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves rob-gonsalves