R

e

j

e

c

t

e

d

A

r

t

image

Μουσείο Madame Tussauds

Ο ορισμός των κέρινων ομοιωμάτων

Μαζί με το Βρετανικό μουσείο και το διάσημο ρολόι του Big Ben,_

_το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds (Μαντάμ Τισό) αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου. Προσωπικότητες της 7ης τέχνης, της πολιτικής και του αθλητισμού, βασιλιάδες, ιστορικές φιγούρες, επιστήμονες, αλλά και αναπαράσταση γεγονότων που σημάδεψαν το παγκόσμιο σκηνικό βρίσκονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Τόσο ζωντανά που αφού σκουντήξεις κανέναν από αυτούς κατά λάθος, ζητάς και συγνώμη(!) μιας και τα μουσειακά σχοινιά αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ο μεγάλος αριθμός και η ποικιλία των ομοιωμάτων αφήνουν όλους τους επισκέπτες άφωνους. Οι υπεύθυνοι του μουσείου αποκαλύπτουν πως για να κατασκευαστεί ένα κέρινο ομοίωμα για το Madame Tussauds, χρειάζονται έξι μήνες, περισσότερες από 250 ακριβείς μετρήσεις, 1.100 κιλά κεριού και 45.000 δολάρια. Μόνο για το κεφάλι χρειάζονται πέντε εβδομάδες, αφού κάθε τρίχα εισάγεται ξεχωριστά. Όλα τα στοιχεία των διασήμων κρατούνται επτασφράγιστα μυστικά, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις του κοινού και των δημοσιογράφων. Επίσης, λόγω του ότι το κερί έχει την τάση να συρρικνώνεται, το ομοίωμα κατασκευάζεται 2% μεγαλύτερο από το πραγματικό πρόσωπο που απεικονίζει.

Για την ένδυση των ομοιωμάτων υπάρχει ολόκληρη γκαρνταρόμπα στο μουσείο, η οποία θεωρείται μοναδική στον κόσμο. Η συλλογή περιλαμβάνει και ρούχα που ήταν στη μόδα εκατοντάδες χρόνια πριν. Τα ομοιώματα πρέπει να ακολουθούν τις τάσεις της μόδας της εποχής και την εκάστοτε εμφάνιση του ατόμου που εκπροσωπούν. Για τις σύγχρονες διασημότητες, ράβονται ακριβή αντίγραφα των ρούχων τους, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί που θα φιλοξενηθούν στο μουσείο παραχωρούν ρούχα τους ώστε να δείξει ακόμα πιο τέλειο το ομοίωμά τους. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, για παράδειγμα, έστειλε το κοστούμι του για να ντυθεί το ομοίωμά του, ενώ ο Λουτσιάνο Παβαρότι έστειλε μέχρι και τα παπούτσια του.

Η προσπάθεια όμως δε σταματάει εκεί. Πριν ανοίξουν οι πόρτες του μουσείου, μια 20μελής ομάδα από έμπειρους στιλίστες αναλαμβάνει να διατηρήσει τα εκθέματα. Οι αναστατωμένες κομμώσεις, το λιωμένο μακιγιάζ, τα αλλοιωμένα μάγουλα και άκρα, τα λεκιασμένα υφάσματα αλλά και αντικείμενα που λείπουν, είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η δουλειά αυτή γίνεται από τις 6:30 κάθε πρωί μέχρι τις 9:00 που θα ανοίξει το μουσείο.
Όταν τα προβλήματα περιορίζονται στο κεφάλι, τότε αυτό αφαιρείται και οδηγείται στο εργαστήριο όπου γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Άλλες φορές, τα κέρινα ομοιώματα οδηγούνται ολόκληρα για συντήρηση και φρεσκάρισμα.

Όσο για το ποιος θα φιλοξενηθεί στο μουσείο, γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική επιτροπή που διαλέγει τις προσωπικότητες που θα γίνουν κέρινα ομοιώματα με βάση το αν είναι διάσημοι, αν έχουν κάνει κάτι καλό ή κάτι πολύ κακό στη ζωή τους, κάτι που να έχει αφήσει το στίγμα του παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας πόζαρε ημερησίως μέχρι να ολοκληρωθούν τα ομοιώματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα πιο πετυχημένα της έκθεσης. Αυτό της Νταϊάνα τελείωσε λίγους μήνες πριν το θάνατό της.

Η έκθεση μετράει περίπου 200 χρόνια ζωής, καθώς η Tussauds έκανε την πρώτη της μόνιμη έκθεση στο Λονδίνο το 1835. Αργότερα, την επιχείρηση ανέλαβαν οι δύο γιοι της, που την μετέτρεψαν στο πιο διάσημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του κόσμου. Η ίδια το 1842, σε ηλικία 81 ετών, έφτιαξε το δικό της πορτρέτο, το οποίο σήμερα εκτίθεται στην είσοδο του μουσείου του Λονδίνου. Μερικά από τα ομοιώματα που έκανε η ίδια η Tussauds υπάρχουν ακόμα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφτεί ένα μουσείο της Madame Tussauds, αριθμός που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Βορείου Αμερικής και της Αυστραλίας μαζί!
Η Madame Tussauds πέθανε στον ύπνο της στο Λονδίνο, στις 16 Απριλίου 1850, σε ηλικία 88 ετών.

Φάρσα στο μουσείο της Madame Tussauds από Αμερικανό παίκτη football.: