R

e

j

e

c

t

e

d

A

r

t

s

image

Οι 10 καλύτερες εικαστικές εκθέσεις του 2015 στην Ευρώπη

...σύμφωνα με το περιοδικό Artnet news

Το έτος 2015 φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του, όμως οι δημιουργικές πινελιές του, που τελειοποίησαν τον καμβά της Ευρώπης θα μείνουν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου! Οι δέκα πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις στην Ευρώπη, άφησαν μια ιδιαίτερη γεύση, οπότε αξίζει να εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω και να τις προσεγγίσουμε εκ του σύνεγγυς.

WorldGoesPop
Photo: via The Telegraph

“The World Goes Pop" στο Tate Modern, στο Λονδίνο. Η συγκεκριμένη έκθεση είχε ως κεντρική θεματολογία την Pop Art, δηλαδή ένα από τα δημοφιλέστερα καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και έπειτα στην Αμερική γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός του κοινού, όταν έγινε ευρέως γνωστό πως μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που θα διοργάνωνε η πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης, θα ήταν αφιερωμένη στην Pop Art.

Πάνω από 64 καλλιτέχνες από 28 διαφορετικές χώρες έλαβαν μέρος στην έκθεση “The World Goes Pop” δημιουργώντας πολυπολιτισμικό κλίμα. Καλλιτέχνες από την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία που έχουν εργαστεί κυρίως στις πρωτεύουσες της Pop Art, Λονδίνο και Νέα Υόρκη παρουσίασαν το έργο τους. Ο θρίαμβος της έκθεσης οφείλεται και στη Jessica Morgan, η οποία προσέφερε πολλά για να τελειοποιηθεί η συγκεκριμένη έκθεση, και ανάμεσα σε αυτά ήταν και η ανάδειξη ορισμένων γυναικών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Kiki Kogelnik, Jana Želibská, Anna Maria Maiolino, Evelyne Axell, Judy Chicago και Martha Rosler. Η έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και απογείωσε την Pop Art ως θεματολογία, ταυτόχρονα όμως έδωσε τη δυνατότητα ανάδειξης πολλών καλλιτεχνών διαφορετικών εθνικοτήτων!

Slip-of-the-tonge-Danh-Vo
Photo: Fulvio Orsenigo via Palazzo Grassi.

Στη Βενετία, πολλές εκθέσεις καλλιτεχνών έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, όμως αυτή που ξεχώρισε ήταν αυτή του Βιετναμέζου συλλέκτη Danh Vo “Slip of the Tongue" στο μουσείο Punta della Dogana. Η δουλειά του Vo ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, διότι παρουσίασε μια καλά δομημένη και οργανωμένη συλλογή έργων διαφόρων καλλιτεχνών. Η συλλογή του, εκτιμήθηκε ως σημαντική για την ιστορία της τέχνης, και τα έργα του τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να υπάρχει διακειμενικότητα μεταξύ αυτών και άλλων εκθεμάτων, μεσαιωνικών και αναγεννησιακών.

Ree-Morton-Sister-Perpetuas-Lie
Photo: Courtesy Museo Reina Sofía.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, ήταν της αμερικανίδας καλλιτέχνη Ree Morton στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Reina Sofia. Η Morton, μας άφησε μικρή αλλά αξιόλογη καλλιτεχνική κληρονομιά, λόγω του πρόωρου θανάτου της, στην ηλικία των 41 ετών. Τα πιο σημαντικά έργα της, είναι τα Sister Perpetua's Lie, Souvenir Piece (και τα δύο δημιουργήθηκαν το 1973), Each Concrete Man, και See-Saw (το 1974). Η έκθεση ανανεώνεται με «τη δροσιά της φύσης» που φέρνουν τα εκθέματα της Morton. Δέντρα, κλαδιά, κορμοί και άλλα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος πρωταγωνιστούν στην έκθεση… Τα μικροαντικείμενα που θυμίζουν σελίδες παιδικών βιβλίων με μυθικούς ήρωες αφήνουν υπαινικτικά μηνύματα και ιντριγκάρουν το μυαλό των επισκεπτών.

Savage Beauty
Photo: via ibitimes.co.uk

Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από το προσκήνιο της Ευρωπαϊκής Τέχνης, ο ξεχωριστός σχεδιαστής μόδας Alexander McQueen, ο οποίος έχει αναγάγει την υψηλή μόδα σε πολύχρωμους καμβάδες, που περισσότερο θυμίζουν πίνακες οι δημιουργίες του, παρά ενδύματα! Η έκθεση “Savage Beauty" τοποθετήθηκε στο Victoria & Albert Museum στο Λονδίνο! Ο σχεδιαστής με τα εκκεντρικά δημιουργήματά του, ξεσήκωσε τη φαντασία χιλιάδων θαυμαστών του.

Ai-Weiwei-Straight
Photo: Lorena Muñoz-Alonso

Ο γνωστός ακτιβιστής και εικαστικός Ai Weiwei δίνει έναν τόνο πολιτικής συνειδητότητας στον κόσμο της Ευρωπαϊκής Καλλιτεχνικής Σκηνής. Με την έκθεσή του στο Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, μας υπενθυμίζει ότι εκτός από κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, είναι και αξιόλογος καλλιτέχνης. Τα εκθέματά του, ήταν κυρίως έπιπλα, σμιλευμένα με περίτεχνο τρόπο, ώστε να αποδίδουν πολιτικά νοήματα, όχι με σοβαροφάνεια αλλά με χιούμορ και χρώματα! Πάνω από 372,813 θεατές επισκέφθηκαν την έκθεση «ιδεών» του Ai WeiWei!

Kiki-Kogelnik
Photo: via Lorena Muñoz-Alonso

Η Kiki Kogelnik, μια αρκετά υποτιμημένη για τη διεθνή σκηνή καλλιτέχνης, επανέρχεται στο επίκεντρο και επανεκτιμάται! Η αυστριακής καταγωγής Kogelnik, που έζησε στη Νέα Υόρκη, συνεργάστηκε και ήρθε σε επαφή με κορυφαία ονόματα της pop σκηνής, όπως τους Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein και Andy Warhol. Τα έργα της παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο "Fly Me to the Moon" στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Οξφόρδη. Τα έργα της μπορεί τυπικά να εντάσσονται στην λαϊκή τέχνη( Pop Art) όμως πίσω από τα φωτεινά χρώματα κρύβονται οικουμενικά θέματα που την απασχόλησαν, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και άλλα πανανθρώπινα και φυλετικά ζητήματα.

Studio-Leigh-London
Photo: Courtesy Studio Leigh

Ακόμα, το ενδιαφέρον του κοινού κίνησε η εναρκτήριος έκθεση της 26χρονης Tayah Leigh-Barrs, που διαμόρφωσε τον προσωπικό της χώρο τέχνης, το στούντιο Leigh, στο Shoreditch, μια περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου! Εκτός από δικά της έργα, παρουσίασε την παραγωγή 27 νέων συγγραφέων με σκοπό να αναδείξει την αξία της Τέχνης. Η Leigh ακόμα επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ διακόσμησης- Τέχνης, και τα έργα της περικλείονται από μια ισορροπημένη δόση χιούμορ! Ένας χώρος πολλά υποσχόμενος, που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες χιλιάδων φιλότεχνων.

Louise-Bourgeois-Moscow
Photo: © Garage Museum of Contemporary Art

Μια πιο φορμαλιστική ματιά στην Τέχνη ρίχνει ο Louise Bourgeois με την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του φορμαλισμού, τη Ρωσία, και συγκεκριμένα στη Μόσχα. Η έκθεση με τίτλο "Structures of Existence: The Cells" που διαδραματίστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Moscow's Garage Museum) ξεκινά από το εξωτερικό του Μουσείου, όπου τους θεατές «υποδέχεται» μια τεράστια μπρονζέ αράχνη Maman (1999)…! Όσο εισχωρεί κανείς στο εσωτερικό, βλέπει διάφορα χειροποίητα αντικείμενα, ενδύματα και είδη χειροτεχνίας που εκτός από εικαστικό ενδιαφέρον, μεταφέρουν στο θεατή βαθύτερα μηνύματα που αφορούν όχι μόνο τα δικά του δύσκολα οικογενειακά χρόνια, αλλά και τους αγώνες και τις χαλεπές μέρες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Erika-Verzutti-Alison-Jacques
Photo: © The artist Courtesy of Alison Jacques Gallery

Η Erika Verzutti στο Λονδίνο, έκανε αισθητή την παρουσία της στο χώρο της Ευρωπαϊκής σκηνής, μέσω της έκθεσης "Two Eyes Two Mouths" στη γκαλερί Alison Jacques. Η συλλογή της απαρτίζεται από μικρά αντικείμενα, που τραβούν την προσοχή. Τα έργα της κεντρίζουν τις αισθήσεις όπως την αφή και τη γεύση και δεν είναι λίγοι οι θεατές που θέλουν να τα αγγίξουν! Τα δημιουργήματα της Verzutti θυμίζουν γλύπτριες του 20ου αιώνα, και αντιλαμβανόμαστε τις επιρροές της από τις : Eva Hesse και Louise Bourgeois. Μια αδιαμφισβήτητα αξέχαστη εικαστική εμπειρία.

Tino Sehgal
Photo: © Mathias Völzke

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε στο Βερολίνο, σε μια παρουσίαση μείζονος σημασίας, που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Martin-Gropius-Bau και ήταν αφιερωμένη στον Tino Sehgal. Η θεματολογία δεν ήταν καινούργια, όμως αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν ότι το συγκεκριμένο θέαμα ήταν παραστατικό, και επικεντρώνονταν σε καταστάσεις και όχι σε αντικείμενα. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν διαδραστική και έδινε στους θεατές τη δυνατότητα έμμεσης συμμετοχής! Οι ερμηνευτές του Sehgal, ξεγλιστρούσαν από τους χαρακτήρες και τα δωμάτια του χώρου, και ο θεατής τελικά εμπλεκόταν και ένιωθε μέρος της παράστασης.

Και κάπου εδώ κλείνει η αυλαία για τις δέκα καλύτερες εικαστικές εκθέσεις στην Ευρώπη για το έτος 2015 και αναμένουμε εξίσου δημιουργικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για το νέο έτος. Άλλωστε η Τέχνη, ποτέ δε μας απογοητεύει... πάντα μας ξεδιπλώνει διαφορετικές, καινούργιες πτυχές της που μας αιφνιδιάζουν και απογειώνουν τη φαντασία μας!

Πηγή

κείμενο | κατερίνα τσάμη
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου