R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

H Disneyland και το επόμενο ανεκπλήρωτο όραμα…

Walter Elias Disney | Ο θρύλος των καρτούν

Μια φορά και έναν καιρό κάπου εκεί στην Αμερική ζούσε o Walter Elias Disney.

Στη πορεία της ζωής του, μας γνώρισε την παρέα του και τους αγαπήσαμε. Ο Μίκυ Μάους, ο Ντόναλντ Ντακ, η Μίνι Μάους, η Νταίζη Ντακ, ο Πλούτο και ο Γκούφυ ήταν οι πρωταγωνιστές του. Γνωστός παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων ο Disney κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς.

single photo Ο Walter Disney στη πορεία της καριέρας του βραβεύτηκε με 22 Όσκαρ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανήσυχο πνεύμα αφού από τα σχολικά του χρόνια καταπιανόταν με το σχέδιο, τη φωτογραφία και διάφορες άλλες δουλειές. Δούλεψε ως καρτουνίστας εφημερίδων και έκανε σπουδές πάνω στη ζωγραφική. Έδωσε ζωή στα σχέδια του και ξεκίνησε τους πειραματισμούς με την κάμερα. Γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του και δεν άργησε να δημιουργήσει το δικό του στούντιο animation. Συνεργάστηκε με τον Χάρμαν, δημιούργησαν τα πρώτα τους καρτούν και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Ωστόσο ο επαγγελματικός του δρόμος δεν ήταν πάντα ρόδινος, αντιμετώπισε προβλήματα και δυσκολίες με αποτέλεσμα να κλείσει το στούντιο και να ψάχνει διέξοδο μαζί με τον αδερφό του. Μετακόμισαν στο Χόλιγουντ και έκλεισαν συμφωνίες.

Το 1929 δημιούργησε τη σειρά Silly Symphonies και φιλοξένησε την μεγάλη παρέα τ"ων Μίκυ, Μίνι, Ντόναλντ, Γκούφυ και Πλούτο. Ακολούθησαν τα "Flowers and Trees"’, "The three little pigs", "Snow white and the Seven Dwarfs", "Pinocchio", "Fantasia", "Dumbo" και "Bambi". To 1941 ήταν μια κρίσιμη χρονιά καθώς παραιτήθηκαν πολλοί καρτουνίστες του και τα πράγματα ήταν δύσκολα για την επιχείρησή του. Ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του ’40 δημιούργησε τα ‘’packaged features’’ από μικρού μήκους κύματος καρτούν και το 1950 επέστρεψε στο μεγάλο μήκους animation με τη "Cinderella", "Αlice in Wonderland", "Sleeping Beauty", στο σύνολο πάνω από 100 καρτούν - ταινίες που γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

single photo

Η Disneyland αποτέλεσε μια πρωτοποριακή ιδέα για τα δεδομένα της εποχής και εγκαινιάστηκε το 1955. Μια σειρά από διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων κατοικούν σε αυτό το μαγικό και πελώριο πάρκο και κρατούν συντροφιά κάθε επισκέπτη. Λίγα χρόνια μετά τα εγκαίνια της Disneyland, ο Disney οραματίστηκε και ένα νέο θεματικό πάρκο και μια Πειραματική Πρωτότυπη Κοινότητα του Αύριο στη Φλόριντα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1966, τη χρονιά που διαγνώστηκε από καρκίνο και πέθανε. Ο αδερφός του, μετά το θάνατό του, ανέλαβε το θεματικό πάρκο στη Φλόριντα, το οποίο εγκαινιάστηκε, με τη σειρά του το 1971, με το όνομα Walt Disney Word.

single photo