R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου

Τζένη Καρέζη

«Συνδύαζα την κοσμική, τη μάγκισσα και το παιδάκι.» Είχε πει σε συνέντευξή της εκτός των άλλων η Τζένη Καρέζη. Και όντως το έκανε. Συνειδητοποιημένη τόσο σε ό,τι αφορούσε τον ίδιο της τον εαυτό όσο και για το τι σήμαινε για εκείνη το να είναι κανείς ηθοποιός και δη επιτυχημένος, έδειχνε πάντα πως ήξερε πολύ καλά πού βάδιζε και πώς. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μόλις αποφοίτησε από το Εθνικό θέατρο χρίστηκε αμέσως πρωταγωνίστρια τόσο στο σανίδι όσο και στον κινηματογράφο λίγο αργότερα. Με την πρώτη της καλλιτεχνική ανάσα γνώρισε την αίσθηση του να συνεργάζεσαι ως νέος στον χώρο με μεγαθήρια της εποχής. Σε ρόλους δραματικούς συγκλόνιζε, σε ρόλους κωμικούς έδινε ρέστα και άφηνε τη δική της προσωπική σφραγίδα. Γιατί μπορούσε. Όπως όμως έλεγε η ίδια η επιτυχία δεν άλωσε τη ζωή της και δεν της βγήκε ποτέ αυθόρμητα το σταριλίκι, ειδικά στις προσωπικές της στιγμές και στους δικούς της ανθρώπους, παρότι ήξερε πως ήταν αναμφίβολα μια σταρ.

single photo Τα πιο όμορφα μάτια του ελληνικού κινηματογράφου θ’ ακούσεις να λένε οι περισσότεροι αναφερόμενοι στην Τζένη Καρέζη. Και από τα πιο εκφραστικά θα προσθέσω. Ήταν μια γυναίκα όμορφη μα πάνω απ’ όλα έδειχνε πως διέθετε τύπο και προσωπικότητα. «Ήμουν σίγουρα ένα ωραίο κορίτσι αλλά δεν έκανα την ωραία. Απλώς έκλεινα το ματάκι και όποιος ήταν έξυπνος το καταλάβαινε.» ήταν τα λόγια της. Κάτι που με μία λέξη συνηθίζουμε να αποκαλούμε γοητεία. Η Τζένη Καρέζη ήταν με τον τρόπο της πάνω απ’ όλα γοητευτική. Και το γνώριζε.

Ωστόσο ποτέ δεν έπαψε να είναι και αυθεντικός άνθρωπος. Ούτε πεισματάρα παρά τη μελαγχολική της φύση. Όταν ήθελε κάτι πολύ στόχευε αποφασιστικά και το πετύχαινε. Ρουφούσε εμπειρίες, γνώσεις, την ίδια τη ζωή. Και στα πρώτα της βήματα με λαχτάρα της άρεσε να παρατηρεί και να παρακολουθεί πώς έπαιζαν τα θηρία με τα οποία καλούνταν να συμπρωταγωνιστήσει. Αυτό που την ενδιέφερε περισσότερο όταν τα πράγματα έδειχναν να μην πηγαίνουν καλά, ήταν το πώς θα κατάφερνε να διατηρήσει την εφηβική όρεξή της ζωντανή. Κι ας φοβόταν πολλές φορές ότι θα μπορούσε να τη χάσει καθώς συνειδητοποιούσε την τρωτή φύση του ανθρώπου. Αν κάτι τη χαρακτήριζε εξάλλου ήταν πως τελικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν τα παρατούσε.

Της άρεσαν τα φώτα της δημοσιότητας και δεν προσπάθησε να το κρύψει πίσω από τη μάσκα της σεμνοτυφίας. Η αναγνωρισιμότητα και η φήμη είναι κομμάτι αυτού που αγάπησε και επέλεξε να κάνει στη ζωή της και το ήξερε. Θα ήταν λοιπόν ανούσιο για εκείνη να τα απαρνηθεί.

single photo

Πολλοί ήταν εκείνοι που διέδιδαν φήμες για τον περιβόητο ανταγωνισμό της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μόνο που η ίδια δεν παραδέχτηκε κάτι τέτοιο ποτέ. Οι χαρακτήρες τους διέφεραν πολύ ωστόσο αυτό, όπως είχε πει, δεν τους εμπόδιζε από το να δημιουργήσουν μια όμορφη σχέση οι δυο τους.

Επιθυμία της καθώς τα χρόνια περνούσαν ήταν ένας γεμάτος εμπειρίες προσωπικός χρόνος. Ήθελε να μπορεί να επιλέγει όσα έργα θα της άρεσαν ώστε να παίζει πλέον μόνο σε αυτά και παράλληλα να διαβάζει, να ταξιδεύει και να ανανεώνεται. «Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου οι ηθοποιοί. Πώς να το κάνουμε βρε αδελφέ.», είχε δηλώσει.

Νίκος Κουρής
Νίκος Κουρής

Νικήθηκε από την επάρατο νόσο στις 27 Ιουλίου το 1992. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε στη μνήμη το ίδρυμα Τζένη Καρέζη με σκοπό τη στήριξη και την οποιαδήποτε βοήθεια σε πάσχοντες είτε από καρκίνο είτε από άλλες ανίατες ασθένειες.

κείμενο | έλλη πράντζου
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης