R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Σαπφώ Νοταρά

Αγνό, ανεπιτήδευτο ταλέντο

Η Σαπφώ Νοταρά –κατά κόσμον Χανδάνου- ήταν μια γυναίκα με ταπεραμέντο και μια εξίσου πληθωρική ηθοποιός. Για την προσωπική της ζωή δε συνήθιζε να μιλάει πολύ, όμως οι δικοί της άνθρωποι γνώριζαν πως μεγάλος της έρωτας υπήρξε ένας αντάρτης ο οποίος έφυγε για το βουνό και τα ίχνη του χάθηκαν.

single photo Δεν παντρεύτηκε ποτέ παρότι είχε πολλές προτάσεις. Δε δίσταζε να απορρίψει εντόνως όποιον δεν της άρεσε. Πρόταση γάμου της είχε κάνει και ο Γιάννης Τσαρούχης. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Κυριακάτικο ξύπνημα» όμως η ηθοποιός δεν πήρε στα σοβαρά τα λόγια του και κατέληξε να τον αποπάρει θεωρώντας ότι ο ίδιος είχε συνεννοηθεί με τον Χορν και τη Λαμπέτη για να της κάνουν πλάκα. Πέρασε πολύς καιρός για να καταλάβει ότι δεν επρόκειτο γι’ αστείο κι έτσι αυτός ο έρωτας παρέμεινε ανεκπλήρωτος.

Σπούδασε στην Επαγγελματική σχολή θεάτρου και στη δραματική σχολή του Πειραϊκού συνδέσμου. Από την οδό της σχολής πήρε και το επίθετό της. Ως ηθοποιός έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. Στο σανίδι συνεργάστηκε με ήδη μεγάλα ονόματα του χώρου τότε, όπως οι Κοτοπούλη, Νέζερ, Χορν, Λαμπέτη. Το ταλέντο της όμως δεν περιορίστηκε στη θεατρική σκηνή ούτε στον κινηματογράφο όπου δεν ήταν λίγες οι συμμετοχές της σε ταινίες της εποχής. Με τη χαρακτηριστική της φωνή ερμήνευσε τραγούδια όπως το r«στην οδό του Μπλαμαντώ» σε στίχους Ζαν-Πωλ Σαρτρ και μουσική Μάνου Χατζιδάκι αλλά και το «Πορνογραφία» που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της.

single photo

Αυτή η γυναίκα με την τόσο επιβλητική παρουσία και φωνή, έμεινε αξέχαστη για το αξεπέραστο ύφος της, τις τόσο αληθινές, ανθρώπινες κι αυθόρμητες αντιδράσεις της, τον φλογερό της χαρακτήρα και την πηγαία κωμικότητά της. Μέσα από τους ρόλους της κατάφερνε να σε κάνει να την αγαπάς με έναν δικό της μοναδικό τρόπο μιας και σε πολλούς από αυτούς θα μπορούσε να είναι η χαριτωμένα ενοχλητική σου θεία ή ακόμη και η παιδιάστικα παράξενη γειτόνισσα ή σπιτονοικοκυρά σου.

single photo

Ανεπιτήδευτη, χωρίς πολλά φτιασίδια και αχρείαστες φανφάρες μπορούσε να προκαλέσει γέλιο μόνο με ένα βλέμμα, μια έκφραση και φυσικά τη βροντερή φωνή της. Κανείς μας δε θα ξεχάσει εξάλλου το θρυλικό «μπουρλότο» της όπως ούτε και την παροιμιώδη ατάκα της «εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα». Και τα δύο δικαίως έχουν συνδεθεί με τη μορφή και το δικό της ηχόχρωμα.

Πέθανε στις 13 Ιουνίου του 1985 μόνη της και αβοήθητη. Βρέθηκε στο σπίτι της δύο ημέρες μετά τον θάνατό της από την αστυνομία η οποία διέρρηξε το διαμέρισμά της ύστερα από αναζήτηση κάποιου κοντινού εστιατορίου μιας και συνήθιζε να πηγαίνει εκεί πολύ συχνά. Το ενοίκιο του διαμερίσματός της είχε αναλάβει ένας νεαρός επιχειρηματίας θαυμαστής της που όμως παρέμεινε άγνωστος. Κηδεύτηκε σε πολύ στενό κύκλο. Στην κηδεία της παρευρέθηκαν η Αλίκη Γεωργούλη και η Ντίνα Κώνστα. Απογόνους έχει μόνο ανίψια.

single photo

κείμενο | έλλη πράντζου
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης