_κινηματογράφος_θέατρο

Peter Sellers

Ο κωμικός με τις 1000 φωνές και τις 1000 προσωπικότητες

Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς και κωμικούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Richard Henry Sellers, κατά κόσμον Peter Sellers, γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1925. Το ψευδώνυμο Peter του το έδωσαν οι γονείς του στη μνήμη του μεγαλύτερου αδελφού του, ο οποίος δε γεννήθηκε ποτέ.

Ακολούθησε τους γονείς του σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και shows στα οποία συμμετείχαν, γεγονός που επηρέασε την κατοπινή του επιλογή για θεατρική καριέρα. Ο ίδιος μάλιστα, βρέθηκε για πρώτη φορά στο σανίδι σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων! Σε ηλικία 5 ετών, εμφανίστηκε με τους γονείς του στο "Splash me", μια από τις πρώτες αγγλικές επιθεωρήσεις, την παραγωγή της οποίας είχε αναλάβει η γιαγιά του.

Από την αρχή της καριέρας του απέδειξε πως είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και συνεχώς βελτιωνόταν, ενώ μεγαλώνοντας μαθαίνει να χορεύει και παράλληλα να παίζει διάφορα μουσικά όργανα, όπως ντραμς, banjo και ukelele. Στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο κατετάγη στη Βασιλική Αεροπορία και το 1951, αμέσως μετά την απόλυσή του, ξεκινάει το "The Goon Show", τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή. Την ίδια εποχή αρχίζει και η καριέρα του στον κινηματογράφο. Ο πρώτος σημαντικός ρόλος έρχεται στην κωμωδία "The Ladykillers" (1955) ενώ ακολούθησαν και οι ρόλοι του στις ταινίες "The mouse that roared" (1959) και "The Millionaires", οι οποίοι άρχισαν να τον κάνουν παγκοσμίως γνωστό. Το 1963 θα υποδυθεί για πρώτη φορά το ρόλο με τον οποίο έχει ταυτιστεί, τον επιθεωρητή Jacques Clouseau στην ταινία-σταθμό στην καριέρα του “The Pink Panther”. Η ταινία αυτή μαζί με τις δύο επόμενες θα τον κάνουν πασίγνωστο. Θα ακολουθήσουν βέβαια πολλές ταινίες, όπως το “Casino Royale” (1967), “Murder by Death” (1976), “Being There” (1979), κατατάσσοντάς τον -και όχι άδικα- στο πάνθεον με τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε 4 φορές και έγινε πατέρας 3 παιδιών. Το 1964 σε ηλικία μόλις 38 ετών υπέστη σε διάστημα μόλις λίγων ημερών 13 εμφράγματα, γεγονός που δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά του, αλλά και στον πρόωρο θάνατο στις 24 Ιουλίου του 1980, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Η καριέρα του αν και σταμάτησε απότομα λόγω του πρόωρου θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού, στάθηκε ικανή να τον καταξιώσει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Πήτερ Σέλλερς είναι ο πιο πολύπλευρος και εύστροφος σατιρικός ηθοποιός της γενιάς του, ενώ ήταν και αξεπέραστος σπεσιαλίστας στις μιμήσεις φωνών, προσώπων και ακραίων συμπεριφορών. Οι πολλαπλές ενσαρκώσεις -σχεδόν μετενσαρκώσεις- έδωσαν στους χαρακτήρες απαράμιλλη γραφικότητα, μοίρασαν στο κοινό ακράτητα γέλια και χάρισαν στον ίδιο τον τίτλο του σπουδαιότερου κωμικού, στην μετά βωβού κινηματογράφου εποχή.

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι η αποστολή του στον κόσμο της διασκέδασης είναι «να γελοιοποιεί χωρίς να γελοιοποιείται, να είναι σοβαρός χωρίς σοβαροφάνεια ή τυπικότητες…»