R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Ο άνθρωπος πίσω από το μύθο

Βλέποντας τον υπέροχο 'Mr. Holmes'

Ο διασημότερος ντετέκτιβ όλων των εποχών, Σέρλοκ Χολμς, είναι πλέον 93 ετών και ζει απομονωμένος στην αγγλική επαρχία, με την οικονόμο του και τον νεαρό γιο της, Ρότζερ.

Έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα του ντετέκτιβ και τα ενδιαφέροντά του περιορίζονται στα μελίσσια, στον κήπο του και στη συγγραφή της ιστορίας της τελευταίας υπόθεσης της καριέρας του, την οποία ωστόσο, δυσκολεύεται να θυμηθεί. Καθώς η μνήμη του αρχίζει να τον εγκαταλείπει και τα γεγονότα της υπόθεσης ξεθωριάζουν στο μυαλό του, βρίσκει μία καινούρια έμπνευση στο πρόσωπο του Ρότζερ.

single photo Ο κος Χολμς είναι πια μόνος. Ο μοναδικός φίλος που είχε ποτέ, Δρ. Γουάτσον, τον έχει εγκαταλείψει, ο αδελφός του, Μάικροφτ έχει πεθάνει και οι κοινωνικές του συναναστροφές, οι οποίες ήταν ανέκαθεν περιορισμένες, είναι ελάχιστες. Λόγω της τελευταίας υπόθεσης που είχε αναλάβει και δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας, έχει αυτο-εξοριστεί στην ύπαιθρο.

17 χρόνια μετά την προηγούμενη και εξαιρετική συνεργασία τους στο "Θεοί και Δαίμονες", ο Ίαν Μακκέλεν και ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον συναντιούνται και πάλι σε μία ταινία ανάλογης θεματικής, όπου ο γνωστός ήρωας πασχίζει, μέσα στον λίγο χρόνο που του απομένει, να συμφιλιωθεί με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μιτς Κάλιν, "A Slight Trick of the Mind", η ταινία κινείται ανάμεσα στο όρια του δράματος και του ατμοσφαιρικού μυστηρίου, σχεδόν ανάλογου του Arthur Conan Doyle. Παρουσιάζει μία διαφορετική, πιο ανθρώπινη πτυχή του χαρακτήρα Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος ακόμη και καταβεβλημένος από τα χρόνια, δεν παύει να είναι ιδιοφυΐα.

Η σκηνοθεσία του Κόντον μπλέκει τρεις διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες, δύο στο παρελθόν και μία στο παρόν, ανεβάζοντας τον πήχη του ενδιαφέροντος στην ταινία. Το φιλμ εξερευνά με μελαγχολική διάθεση την ανάγκη να γεράσει κανείς αξιοπρεπώς και με σώας τας φρένας, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει αναδείξει την ελπίδα, μέσα από τη συναισθηματική σύνδεση του Χολμς με τον νεαρό Ρότζερ. Ο λογοτεχνικός κολοσσός μετατρέπεται σε άνθρωπο της διπλανής πόρτας αβίαστα, χωρίς να χάσει ούτε λίγη από τη λάμψη του.

single photo Οι ερμηνείες του νεαρού Μίλο Πάρκερ και της Λόρα Λίνεϊ είναι αδιαμφισβήτητα καλές, ωστόσο, επισκιάζονται αναπόφευκτα από το αστέρι του Ίαν Μακκέλεν. Πράγματι ο Μακκέλεν σηκώνει στις πλάτες του ολόκληρη την ταινία, φέρνοντας στην στην οθόνη έναν από τους καλύτερους Σέρλοκ Χολμς που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου. Παίζει το ρόλο του απαθούς ντετέκτιβ και καταφέρνει, ακούραστος, να αποδώσει τη συγκίνηση, όπου χρειάζεται, κάνοντας τον θεατή να μην μπορεί να πάρει το βλέμμα του από την οθόνη.

Αποδεικνύει σε κάθε καρέ πως δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς εν ζωή. Μετά το τέλος της ταινίας, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως αυτός ο ρόλος θα του χαρίσει επιτέλους το Όσκαρ που του αξίζει.

Καλή προβολή!

single photo

κείμενο | λιάνα τσαβδαρίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου